Uncategorized

Zahăr mai dulce la Luduș

Un important furnizor de produse pentru protecția plantelor a venit să îndulcească zahărul ludușean și traiul fermierilor. E vorba despre Aectra Agrochemicals, care, săptămâna trecută, a organizat o vizită la Centrul de Excelență de aici, elaborat împreună cu fabrica “Zahărul” din Luduș. Inițiativa a adus la discuție producătorii și procesatorul local de sfeclă de zahăr.

Evenimentul a avut loc joi la Luduș, acesta debutând de dimineață cu o conferință în care firma Aectra și-a prezentat cele mai noi produse destinate fermierilor. A urmat apoi o dezbatere deschisă, unde s-au discutat cele mai importante probleme cu care se confruntă fermierii, precum și metodele de implementare a filozofiei de “Tehnologie a profitului”, care și-a dovedit eficiența. Aceasta se bazează pe o serie de pachete tehnologice care includ: erbicide, insecticide și fungicide de cea mai bună calitate, sămânță autohtonă și de import, fertilizanți foliari și stimulatori de creștere, precum și consultanță, asistență tehnică, seminarii și instruiri profesionale tehnice anuale. Acest lucru poate fi descris cel mai bine ca o evoluție de la simpla vânzare a unor produse, la realizarea unei relații cu beneficiarii prin care produsele sunt selectate și adaptate la specificul local. Iar toată această bătaie de cap are un singur scop: adaptarea metodelor de lucru românești la cele practicate în comunitatea europeană. Iar lucrurile nu se opresc aici, deoarece Aectra a venit și cu soluții de finanțare complexe, precum plata unor produse, eșalonat.

Zahărul de Luduș

Evenimentul nu s-a organizat întâmplător la Luduș, ci tocmai pentru că procesatorul din localitate este una dintre cele mai mari și mai profitabile fabrici din țară, iar județul Mureș este un important producător de zahăr la nivel național.

După noile directive venite de la Bruxelles, în România puține vor fi fabricile de zahăr care vor face față integrării. Conform declarațiilor managerului general al societății, Ioan Armenean, care deține și funcția de președinte al Patronatelor Zahărului din România, în țara noastră doar patru fabrici importante vor supraviețui în viitor, iar una dintre acestea, va fi, cu siguranță, cea de la Luduș.

Vremuri amare pentru industria zahărului

În discursul susținut în fața producătorilor, Armenean a atras atenția asupra problemelor cu care se vor confrunta toți jucătorii de pe piața zahărului. El declara joi că, datorită reducerii subvențiilor la zahăr și a inerentei scăderi a prețului la acest produs pe piața internațională, fermierii, în strânsă colaborare cu procesatorii, vor fi nevoiți să-și eficientizeze activitatea, în condițiile reducerii costurilor de producție. Iar pentru ca acest lucru să devină o realitate, ei vor trebui să implementeze cele mai noi soluții de cultivare a sfeclei de zahăr, în caz contrar riscând să fie înghițiți de concurența venită după aderare. “Nu se va mai cultiva sfeclă decât în zonele foarte bune cum sunt Moldova, Transilvania și vestul țarii, iar fermierii care au 3 4 sau 5 hectare vor trebui să se organizeze în cooperative, pentru că trebuie să încurajăm doar marile plantații”, a mai adăugat Armenean. Tot el a mai spus că în viitorul apropiat fabrica de la Luduș va garanta credite, pentru creditele pe termen lung accesate de fermieri, asta tocmai pentru întreprinderea ludușeană are printre cele mai bune rezultate din țară.

La fața locului

După conferința propriu-zisă, invitații s-au deplasat în câmp unde au putut vedea pe viu rezultatele aplicări celor mai noi soluții din domeniu. Au fost vizitate o parcelă de sfeclă de zahăr, una de grâu și una de porumb. Mulțumiți de ceea ce au văzut, fermierii s-au întors în oraș pentru a pune capăt zilei cu o masă festivă.

Evenimentul poate fi considerat unul de succes, însă lucrurile nu trebuie să se oprească aici.

Din păcate, nici un reprezentant al autorităților locale sau județene nu a participat la această conferință, în condițiile în care mai este mult de lucru pentru a aduce agricultura românească la standardele impuse de UE.

Cătălin HEGHEȘ

Centrul de Excelență Aectra este o marcă înregistrată și a luat ființă în 1999. Acesta reprezintă un concept care aparține în totalitate firmei Aectra și se poate atribui numai acelor ferme care se dovedesc a fi cele mai reprezentative unități agricole care aplică cele mai noi și mai eficace soluții din domeniu, în culturile de grâu, porumb, floarea soarelui, cartof sau viță de vie.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close