Uncategorized

Mărginimea vrea oi din Austria

În perioada 19-23 iulie, o delegație alcătuită din 14 fermieri sibieni a vizitat Austria, într-un schimb de expe riență. Scopul deplasării a fost aflarea de cât mai multe informații în ceea ce privește creșterea oilor, în vederea reducerii șocului pe care agricultorii români îl vor resimți odată cu integrarea în Uniunea Europeană. Timp de trei zile s-au vizitat ferme, s-a discutat cu crescătorii de oi austrieci și s-a stabilit o colaborare viitoare între Asociația Crescătorilor de Oi din Sibiu și cea din landu l Austria Superioară.

Delegația fermierilor sibieni, condusă de către directorul Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă Sibiu, Mircea Opriș, și președintele nou-înființatei Asociații a Cescătorilor de Oi din județul Sibiu-SC. OVISIB S.A., Andrei Marcel, a răspuns invitației făcute de către fermierii austrieci, care la rândul lor au vizitat țara noastră în luna martie a acestui an. Centrul de interes al crescătorilor de oi sibieni a fost modul în care s-au dezvoltat omologii lor austrieci și noile condiții la care vor trebui să se adapteze după ce România va deveni stat membru al Uniunii Europene. Prima zi a vizitei în orașul Linz, capitala landului Austria Superioară, a avut programată o primire în sediul Camerei de Agricultură a Austriei Superioare, oficiul care oferă consultanță și reprezentare pe probleme specifice tuturor fermierilor. Aici, doctorul Iosef Gruben a ținut o prezentare a modului în care este văzută agricultura în Austria. Landul Austria Superioară, unul dintre cele nouă în care este împărțită această țară, are 44 la sută suprafață agricolă și asigură anual o treime din producția agricolă a întregii țări. După o vizită a întregii instituții, delegația română, însoțită de către președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Landul Austria Superioară, Rupert Beiskammer, a fost așteptată la prefectura orașului Linz. Aici a avut loc o întâlnire cu ing. F. Gumpigne, parlamentar din partea Landului A. S. Și președinte al oficiului austriac de consultanță. „în România se practică o agricultură de tip extensiv, în special în zootehnie. Preluând modelul de la voi, vrem să ajungem să lucrăm intensiv, fie pe carne fie pe lapte. Am ales această țară pentru că județul Sibiu se aseamănă foarte mult din punct de vedere al climei cu Austria”, a declarat Mircea Opriș, în cadrul discuțiilor avute la Prefectura Linz. „Intenționăm o cooperare cu fermierii din Austria Superioară, atât pe material biologic, cât și pe carne și lapte, prin care vrem să păstrăm caracterele rasei țurcana și să reușim îmbunătățirea producției”, a mai spus Mircea Opriș. Programul următoarelor zile a inclus numeroase vizite la ferme de animale, la târguri de utilaje agrocole și la târguri de animale.

Fermier cu patru oi

Cea mai mare parte a crescătorilor de oi din Austria au un efectiv de animale de până în 100 de oi, excepțional 200 de animale, astfel încât este considerat fermier și se bucură de aceleași drepturi și crescătorul care are doar patru oi. Pentru ca o familie să poată trăi din ceea ce produce în propria fermă are nevoie doar de 60 de oi de lapte sau de 150 de oi de carne, rasa Merinoland, în condițiile în care greutatea medie a unei oi este de 110-120 de kilograme iar îmbunătățirea continuă a speciei este asigurată prin intermediul tomografului. Toate produsele care rezultă din prelucrarea cărnii și a laptelui se realizează de către fiecare fermier în parte și sunt comercializate individual, fără intermediari în vânzare sau îngrijire. „Sunt foarte bine organizați, au tehnologia și utilajele care să le permită să lucreze și funcționează într-un cerc închis-ei produc, ei vând”, spune Eugen Frățilă, unul dintre fermierii sibieni. Toate acestea au fost date care au impresionat delegația fermierilor sibieni, în încheierea vizitei stabilindu-se o cooperare și pe viitor între fermierii austrieci și cei români. O parte a colaborării include achiziționarea de aproximativ 300 de animale rasa merinoland din Austria și încercarea îmbunătățirii rasei autohtone românești prin aceste efective. Astfel, în luna noiembrie a acestui an în județul Sibiu vor sosi specialiști austrieci care vor asigura informațiile necesare creșterii acestei specii, iar în luna martie a anului viitor, odată cu aducerea efectivelor de animale vor sosi și specialiști în prelucrarea produselor de oaie.

Ștefan DOBRE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close