Sanatate

7 milioane de hipertensivi în România

maria dorobantu Reputatul cardiolog prof.dr. Maria Dorobanţu a vorbit miercuri, 8 iulie, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Cardiologie, despre studiile clinice fundamentate efectuate în repetate rânduri, legate de prevalenţa bolii hipertensive în România, cunoscute drept studiile SEPHAR. Membră de mulţi ani a Academiei de Ştiinţe Medicale, participarea la Conferinţa de la Târgu-Mureş a reprezentat prima ieşire oficială a Mariei Dorobanţu în proaspăta calitate de Secretar al secţiei de medicină internă a Academiei de Ştiinţe Medicale, în urma alegerilor ale căror rezultate au fost anunţate miercuri, 8 iulie.

Reporter: Ce înseamnă pentru Dumneavoastră această nouă funcţie?

Maria Dorobanţu: Este o poziţie care mă onorează şi care mă motivează să lucrez mai departe. De asemenea, o poziţie din care voi putea face în colaborare cu Societatea Română de Hipertensiune Arterială, pe care o conduc, lucruri cu adevărat importante. Ceea ce îmi doresc însă cel mai mult este să dezvoltăm cercetarea. Nu numai cercetarea clinică, dar şi cercetarea fundamentală în România. De aceea, mă bucură foarte tare să văd aici atât de mulţi tineri care sunt dedicaţi cercetării. Acesta este şi unul dintre scopurile pentru care am iniţiat o revistă românească, de la bun început pornită ca o revistă internaţională, intitulată ”Journal of Hypertension Research”. Primul număr al revistei va apărea chiar săptămâna viitoare. Cum spuneam, e pornită ca revistă internaţională, în limba engleză, având un board ştiinţific de peste 60 de procente din afara ţării, cu toţii personalităţi în hipertensiunea europeană şi mondială. Am dorit astfel să creem cadrul pentru publicare şi specialiştilor români. Prin urmare este o revistă care sperăm că va avea impact.

 Reporter:: Acest impact îl vedeţi pe partea de cercetare?

M.D.: Nu doar pe partea de cercetare. Îmi doresc cât se poate să dezvoltăm cardiologia cu toate ramurile ei, fie că este vorba de medicina internă, de cardiologie, de diabet, de nefrologie, hipertensiunea fiind interfaţă între toate aceste specialităţi. Dorim deci să dezvoltăm cât se poate de mult medicina românească. Şi uite că se poate. Cu mare plăcere am văzut câte lucrări au în afară medicii români. Poziţia noastră este încet recunoscută şi în afara ţării. Iar dacă am demonstrat atâţia că se poate, în opinia mea putem oferi exemple. Cel mai uşor este să educi tineretul prin oferirea de exemple. Noi am demonstrat că se poate şi îi aşteptăm să facă mult mai mult decât am făcut noi.

 Rep: Ce ne puteţi spune despre studiile prezentate în cadrul Conferinţei?

M.D.: Am vorbit despre studiile pe care le-am coordonat, SEPHAR, privitoare la prevalenţa hipertensiunii în România. Am constatat că aceasta este comparabilă cu celelalte ţări din Europa, ba chiar este uşor mai mică. Aceste date au fost publicate în reviste atât din ţară cât şi din străinătate. Ce este însă foarte important de subliniat este că noi avem un număr mare de bolnavi nediagnosticaţi, deşi numărul acestora s-a mai redus în ultimii ani. În plus, doar 60% dintre hipertensivii diagnosticaţi sunt trataţi. Mai rău este că dintre aceştia doar un sfert au control corect al hipertensiunii. În România, patru din zece adulţi au hipertensiune. Asta înseamnă că sunt undeva în jur de 7 milioane de hipertensivi şi doar aproximativ 900.000 dintre aceştia au un control corect al bolii. Un procent care ne provoacă.

Rep : Care ar fi cauzele numărului mare de hipertensivi?

M.D.: Asta se datorează mai multor factori. Am constatat, printre alte, că un procent mare dintre români sunt sedentari, mulţi sunt obezi, indiferent de cum am calcula indicele de obezitate. Pe de altă parte, pacientul român nu face excepţie de la pacienţi în general. Adică fiecare om, când se confruntă cu o boală, mai ales cu una care nu doare, este foarte greu de convins că trebuie să facă un tratament care va dura o viaţă. Hipertensiunea este însă o boală care dă complicaţii letale, accident vascular cerebral, infarct de miocard sau potenţial letale, insuficienţă cardiacă. Este deci o boală care progresează lent, ucigaşul tăcut, dar care progresează. Aici trebuie să intervină profesionalismul şi dedicaţia noastră. Trebuie să-i convingem prin toate mijloacele care ne sunt la îndemână. Sigur că atunci când vine deja ca pacient cu complicaţii îl convingi repede. Este însă important şi de multe ori mult mai greu, să-l convingi şi pe cel care are boala într-un stadiu incipient să-şi facă un tratament ca să nu facă complicaţii.

 Rep: Pot fi educaţi pacienţii?

M.D.: Acesta este scopul pentru care am creat asociaţii de educaţie a pacientului. Am creat şi o fundaţie care se cheamă ”Viaţa fără hipertensiune”. Încercăm prin toate mijloacele de educare a pacientului să-l ţinem aproape. Dacă nu îl putem convinge el nu ne va urma drept exemplu. Prin urmare nu pot decât să doresc ca pacienţii noştri să aibă încredere în doctori.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close