Uncategorized

A venit Altea XL!

Disponibil de câteva zile la dealer-ul Seat din județul Mureș, Santcom, noul Altea XL vine ca o provocare pentru orice amator de senzații tari la volan, dar în special pentru familiile care caută mașini încăpătoare și, în același timp, sportive. Am testat și noi acest produs al mărcii Seat, o mașină pe care nu ai cum să nu o regreți după ce ai coborât de la volanul ei.

Aproximativ 10 kilometri parcurși prin Târgu Mureș ne-au oferit posibilitatea să testăm performanțele noului XL, să vedem cum este să te afli în postura de șofer la volanul unei mașini căreia îți este greu să îi reproșezi ceva. Un lucru este cert. Cei care au construit mașina, gândită ca un produs destinat familiilor tinere, aflate în căutarea unui autovehicul ce reprezintă o îmbinare perfectă între design, funcționalitate și performanță, și-au atins scopul. Mașina este sportivă, dar stă foarte bine și la capitolul spațiu.

Noul Altea este cu 18,7 cm mai lung decât predecesorul său, creștere care a avut impact mai ales asupra capacității sporite a portbagajului, dar și asupra spațiului și flexibilității interioare mărite.

Mulțumită centimetrilor în plus, noul model dispune de o capacitate a portbagajului de 532 litri, în comparație cu cei 409 litri oferiți de Altea. Scaunele din spate ale modelului Altea XL pot fi deplasate longitudinal înainte cu 14 centimetri, mărind capacitatea portbagajului cu 100 litri și oferind o capacitate totală de 635 litri. Mai mult, când scaunele din spate sunt complet rabatate în față, capacitatea modelului Altea XL crește până la valoarea impresionantă de 1.604 litri.

Un lucru important în ceea ce privește scaunele din față este faptul că la noul Altea XL acestea pot fi ridicate cu 8 cm mai sus decât la un automobil din clasa compactă precum León. Acesta este un avantaj real pentru cei ce vor să se bucure de o perspectivă mai largă asupra drumului pe care îl parcurg.

Siguranță maximă

Siguranța este una dintre cele mai importante dotări pentru clientul care achiziționează un automobil pentru familie. Ca membru al gamei Altea – care, la testul de siguranță EuroNCAP a obținut calificativul maxim de 5 stele pentru protecția pasagerilor adulți, 4 stele pentru protecția copiilor și fiind unul dintre puținele autovehicule din segmentul său cu 3 stele acordate pentru protecția pietonilor – noul Altea XL este unul dintre cele mai sigure automobile de pe piață.

Noul Altea XL oferă, de asemenea, o nouă dotare de siguranță pasivă – opțiunea de instalare a opt airbag-uri. Alături de cele șase airbag-uri care reprezintă dotarea standard pentru întreaga gamă (airbag-uri pentru șofer, pasagerul din față, airbag-uri laterale fața și cortină), airbag-urile laterale spate pot fi comandate ca dotare opțională.

Din perspectiva dotărilor de siguranță activă, modelul Altea XL oferă șoferului cele mai recente sisteme de control. Conceptul de șasiu agil, care a fost deja adoptat pentru alte modele din gama SEAT, a fost inclus și în cadrul modelului Altea XL. Sistemul oferă timpi de reacție prompți și un control sporit care, la rândul lor, duc la îmbunătățirea semnificativă a siguranței.

Reducerea timpilor de reacție dintre volan și răspunsul automobilului garantează un control deosebit. Iar aceasta nu este doar o simplă senzație: noul XL reacționează extrem de rapid în viraje, cu un efect minim de ruliu, în ciuda șasiului său înalt. Aceasta se obține prin reglarea precisă a amortizoarelor și suspensiilor, prin pneurile speciale cu unghi de alunecare redus și servodirecția electromecanică.

Altea XL dispune și de TCS (Traction Control System – sistemul de control al tracțiunii) ca dotare standard. Acest sistem func ționează împreună cu motorul pentru a preveni deraparea roților la accelerarea pe suprafețe alunecoase. Altea XL este dotat și cu programul de ultimă generație ESP (Electronic Stability Programme – programul electronic de stabilitate) care monitorizează eficiența frânării pe fiecare roată în parte și reglează forța de frânare în consecință. Dacă sistemul ABS este activat pentru roțile din față, sistemul ESP oferă forță mărită de frânare pe roțile din spate pentru a beneficia din plin de capacitatea totală de frânare.

Mai frumos…

Principalele modificări survenite la design pot fi observate în partea din spate a automobilului, care are un aspect modern și funcțional, exploatând la maxim spatiul interior și haionul. Iar cumpărătorul unui astfel de automobil este interesat în special de acest tip de caracteristici. În comparație cu modelul Altea, blocurile optice spate ale modelului Altea XL se prelungesc pe haion, conferind modelului XL aspectul unui autoturism dintr-o clasă superioară.

O altă noutate sunt barele pentru portbagaj – negre pentru echiparea Reference și argintii pentru celelalte variante – disponibile în dotare standard. Pe lângă funcția practică de a facilita transportarea bagajelor – barele pentru portbagaj conferă modelului Altea XL aspectul veritabil al unui autoturism de familie.

Modelul Altea XL are, de asemenea, oglinzi exterioare noi de dimensiuni mai mari, care îmbunătățesc vizibilitatea pentru șofer.

Motorizările

Modelul Altea XL oferă din start două variante de motorizare pe benzină: un motor 1,6 cu o putere de 102 cp și un motor 2.0 FSI de 150 cp (disponibil numai pentru transmisia Tiptronic cu șase trepte de viteză). Variantele de motorizare diesel dispun de bine-cunoscutele motoare: 1.9 TDI de 105 cp, 2.0 TDI de 140 cp (cu opțiunea pentru cutia de viteze DSG Tiptonic în șase trepte) și 2.0 TDI de 170 cp.

Această gamă cuprinde trei nivele de echipare: Reference, Stylance și Sport-Up.

Versiunea Reference pe Altea XL oferă dotări standard precum: aer condiționat semiautomat, radio CD MP3, mufă pentru intrarea auxiliară și șase difuzoare, senzor al presiunii în pneuri, jante de oțel de 16 țoli, proiectoare de ceață, bare pentru portbagaj negre, tempomat și computer de bord, geamuri față și spate acționate electric, oglinzi exterioare acționate electric, încălzite și pliabile electric, capac flexibil pentru portbagaj și scaun reglabil pe înălțime pentru șofer. În privința dotărilor de siguranță, modelul Reference dispune de șase airbag-uri standard, sistemele ABS și TCS, precum și sistemul Isofix de fixare a scaunelor pentru copii direct de șasiu.

Pe lângă dotările standard ale modelului Reference, modelul Stylance dispune, în plus, de opt difuzoare și comenzi integrate în volan, senzori de ploaie și lumină, sistemul climatronic, jante din aliaj ușor de 16 țoli, bare pentru portbagaj cromate, oglinzi exterioare în culoarea caroseriei, scaune pentru șofer și pasagerul din față cu reglare în zona lombară și pe înălțime, funcțiile de iluminare “Coming home” și “Leaving home”.

În cele din urmă, pe lângă dotarile prezente și la Stylance, modelul Sport-up include jante din aliaj de 17 țoli, suspensii și scaune sport, precum și sistemul ESP pentru controlul stabilității și EBA pentru asistarea frânării de urgență.

Ca o concluzie, trebuie să recunoaștem că Altea XL este o mașină care poate mulțumi și cele mai pretențioase gusturi. Senzația de siguranță dată de performanțele și confortul autoturismului este un element care conrează mult atunci când veți fi nevoiți să faceți o alegere. Drum bun!

Modelul ALtea XL dispune de o listă completă de dotări opționale ce permit fiecărui client să-și personalizeze propriul autovehicul:

* Sistem de navigație dinamic cu ecran color sau alb-negru de 6,5 țoli

* Sistem Bluetooth pentru telefon

* Faruri bi-xenon adaptive, ce urmăresc mișcarea volanului

* Airbag-uri laterale pentru scaunele spate

* Trapa de sticlă glisantă acționată electric cu sistem de prevenire a prinderii obiectelor

* Geamuri spate fumurii

* Tapițerie scaune din piele

* Scaune încălzite

* Conexiune pentru iPod

* Conexiune USB pentru playere MP3

* Senzor la parcarea cu spatele

Florin MARCEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close