Uncategorized

Afaceri cu iarbă și flori

Casa-casă, dar parcă e altfel când vizitatorul pășește pe iarbă Ťde firmăÅ¥ proaspăt tunsă, într-un decor rupt parcă din Neckermann. La prima vedere nimic nu pare neobișnuit. Însă în spatele oazei se ascunde multă muncă și mai ales bani grei. Desigur, oricine poate planta un fir de trandafir, însă pentru a ajunge la un echilibru desăvârșit este nevoie de meseriași. Motiv pentru care am luat legătura cu un expert în domeniu, ing. Zsigmond Attila, directorul unei firme profilate pe amenajări exterioare, care ne-a explicat, în cele mai mici amănunte, procesul de schimbare a imaginii.

Deplasându-se la fața locului, specialistul evaluează terenul. Amenajarea unui fond propriu unei culturi depinde de structura solului, de gradul de umiditate și, bineînțeles, de ce dorește clientul. Prețurile sunt pe măsură și depind foarte mult de starea în care se află terenul după construcțiile anterioare. De exemplu, o suprafață de 500 mp, nedegajată de resturi de construcție, ajunge să fie acoperită cu un gazon de cea mai bună calitate, pentru o sumă care poate depăși 400 euro. Aici intră și erbicidarea. La cererea clientului, se pot amenaja diferite peisaje, cele mai căutate fiind stâncăriile, cu sau fără cascade. Intervine apoi plantarea speciilor de dimensiuni mai mari. Aici își spune cuvântul și personalitatea proprietarului. De exemplu, un client cu mare nevoie de intimitate va cere un gard viu care să-i ofere liniștea de care are nevoie sau va cere plantarea unor arbori pentru a-l proteja de un vecin mai indiscret.

Prețuri de import

Frumusețea e totuși scumpă. O tuie, de exemplu, se ridică la 270.000 lei, indiferent de varietate, pe când un ienupăr poate varia între 140.000 și 270.000 lei, în funcție de mărime. Chiar și banala levănțică poate ajunge la 130.000 lei ghiveciul (containerul, în limbajul de specialitate). Cel mai ieftin chiparos pornește de la 220.000 lei, ajungând până la 270.000 lei. Desigur, prețurile sunt cam piperate, însă tot materialul provine din import, cu certificate de calitate, și respectă toate normele impuse în domeniu. În plus, nu e ușor să îngrijești fiecare plantă separat, asigurându-i fiecăreia o anumită cantitate de apă, o anumită temperatură. Toate acestea se reflectă mai apoi în prețul final, stârnind, de cele mai multe ori, nemulțumiri.

Să ne facem
grădinari!

Întrebarea firească este: Cât de rentabilă e o asemenea afacere? Zsigmond Attila ne-a declarat că la început investiția a cam stat pe butuci. În primul rând pentru că până acum doi ani, mureșenii au preferat să-și improvizeze singuri ambientul și să economisească, astfel, niște bani. Pentru a supraviețui, investitorul a fost nevoit să-și vândă din imobiliare și să-și plătească astfel facturile, care adesea ajungeau la ordinul milioanelor. Acum însă, comenzile au început să curgă și profitul să se adune. Frumușel câștig, pentru că în 6 luni Zsigmond a obținut un profit net de 125.000.000 lei. E mult de lucru, dar când vine banul, cine se mai plânge?

Care e problema?

De ce românii au ezitat totuși să apeleze la specialiști? Răspunsul ni l-a dat tot Zsigmond Attila, spunând că totul a pornit, ca de obicei, din străinătate. La începuturile afacerii, târgumureșenii au fost ostili când venea vorba de intervenția unui specialist. Plantatul unui ŤpomÅ¥ părea un lucru la îndemâna oricui. Toate acestea până când românul din străinătate s-a întors și a văzut că la noi nu e ca la ei. Și atunci a început acea goană după peisaje din reviste, alimentată cu mult orgoliu. Dacă vecinul are o grădină frumoasă, a mea trebuie să fie și mai mare, și mai frumoasă. De cele mai multe ori, grandomania duce la peisaje de-a dreptul ilare, însă specialistul e legat la mâini de dorința clientului.

După cum se vede, afacerea cu amenajări exterioare începe să prindă contur și în Mureș, motiv să credem că în scurtă vreme vom vedea o adevărată competiție între cei ce își vor oferi serviciile. Lucru care, firește, va fi în folosul clienților.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close