Uncategorized

Alianța Totul sau Nimic

Liderul PNL Mureș, Eugen Nicolăescu a avut vineri prima ieșire publică dură la adresa lui Dorin Florea de când acesta a preluat șefia filialei PD l Pe principiul “totul sau nimic”, liberalii îi cer lui Florea să renunțe la atacurile împotriva PNL, amenințându-l cu Comisia de Disciplină a Alianței DA l Sprijinul de la București pentru Florea este în scădere, în condițiile în care promisiunile făcute la intrarea în partid s-au dovedit vorbe goale l Fostul liberal Mihai Antonie a semnat adeziunea la PD, însă aceasta este nulă, prin prisma Protocolului de funcționare a Alianței l Conducerea PNL propune o “săptămână a împăcării”, dar îl face pe Florea responsabil de un eventual eșec

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Eugen Nicoălescu a avut prima ieșire publică dură față de liderul PD Mureș, Dorin Florea, de când acesta a preluat șefia filialei. Nicolăescu a atenționat în bloc conducerea PD Mureș că nu va mai tolera atacurile la adresa liberalilor și le-a propus partenerilor de Alianță un dialog pentru soluționarea litigiilor între cele două părți. În același timp, Nicolăescu l-a invitat pe Florea să-și clarifice poziția “și să spună răspicat că dușmanul politic este PSD, nu PNL”, avertizându-l că, în cazul în care nu-și va corecta atitudinea, va fi sesizată Comisia de Disciplină a Alianței, structură prevăzută în Protocolul de funcționare al ADA și condusă chiar de Nicolăescu.

Tensiuni în județ

Avertismentul lui Nicolăescu vine ca urmare campaniei de racolare a liberalilor dusă de PD după ce Florea a fost instalat ca conducerea filialei, soldată cu o serie de demisii din rândul PNL, între care cea mai răsunătoare a fost cea a senatorului Mihai Antonie. De altfel, potrivit unor surse din cadrul PD, Antonie a semnat în 2 februarie adeziunea față de PD, însă aceasta nu va fi validată de Biroul Permanent Național, pentru a nu deteriora și mai mult relațiile dintre cele două partide, în condițiile în care Protocolul interzice migrările politice în interiorul Alianței.

Tensiuni au apărut nu doar la nivel județean, ci și la Sighișoara, unde PD i-a făcut o curte intensă lui Ioan Toșa, vicepreședintele organizației municipale a PNL și consilier județean, prin Florian Coman și Marius Măndoianu, doi apropiați ai noii conduceri a PD. Plecarea lui Toșa, cunoscut drept un apropiat al demisionarului Antonie, din PNL era dată ca sigură la începutul săptămânii trecute, însă consilierul județean a negat acest lucru. De altfel, potrivit lui Teodor Giurgea, vicepreședinte al PNL Mureș, tensiunile de la Sighișoara s-au rezolvat, iar Toșa urmează să fie numit membru supleant în Biroul Permanent Județean.

Promisiuni neonorate

Poziția lui Florea, care a intrat în PD pe cai mari, având susținere din partea mai multor vicepreședinți la nivel național, este, potrivit unor surse din interiorul Alianței, tot mai vulnerabilă, după ce acesta nu a reușit să-și respecte promisiunile făcute la preluarea filialei, când afirma că în termen de trei luni va aduce în partid doi senatori și patru consilieri județeni. Între numele vehiculate inițial erau cele ale social-democraților Cristian Georgescu sau Liviu Timar, care însă au respins ideea trecerii la PD, cel al senatorului Mihail Antonie, care a demisionat din PNL, dar protocolul îi interzice să intre în PD, precum și ale mai multor consilieri județeni – Constantin Amza, Ioan Toșa și Lazăr Lădariu. Cu toate acestea, succesul campaniei de racolări se pare că este unul modest, limitându-se la câțiva consilieri locali – o parte demisionari tot din PNL (Voivodeni și Rușii Munți), deci fără posibilitatea, cel puțin deocamdată, de a se înscrie în PD.

Săptămâna împăcării?

Disponibilitatea la dialog a liderilor liberali cu echipa condusă de Florea a fost confirmată de Teodor Giurgea, vicepreședinte PNL Mureș. Fost adversar politic al lui Florea, Giurgea a declarat că așteaptă în această săptămână o conciliere între cele două părți. “Dacă primarul nu ne cunoaște încă pe toți membrii marcanți ai PNL, îl invităm cu prietenie la un șpriț într-una din serile săptămânii viitoare (săptămâna aceasta – n. r.), ocazie cu care încercăm să iertăm, dar nu uităm, faptul că am fost făcuți derbedei, circari, golani, amenințați fiind chiar că ni se scot “colții de liberali”, atât ca oameni politici cât și ca reprezentanți în administrația publică locală și județeană. Dacă el (Florea – n. r.) nu ne vrea, noi, în spiritul unei politici în interesul cetățeanului, îl vrem, iar dacă dialogul, în continuare, nu are loc, responsabil și vinovat de acest lucru e doar conducerea actuală a PD, iar cei îndreptățiți să ne judece sunt doar cetățenii. Săptămâna viitoare, din punctul nostru de vedere, personal și al PNL, este o săptămână a împăcării”, a declarat Giurgea sâmbătă.

“În situația în care PD Mureș nu-și va revizui atitudinea și comportamentul față de PNL o să ajungem la a nu ne mai întâlni și dialoga. (…) Efectiv, săptămâna viitoare dorim să declarăm public că, din punctul nostru de vedere, personal și al PNL, este săptămâna împăcării, este săptămâna în care dorim să începem o nouă etapă la nivel de colaborare în cadrul Alianței DA”, Teodor Giurgea, vicepreședinte PNL Mureș

“Delegația Permanentă a PNL Mureș consideră că până acum liderii PD ne-au atacat continuu și au uitat că Alianța la nivelul județului trebuie să constituie o echipă. Chiar dacă nu avem aceleași păreri, chiar dacă avem opinii diferite, problemele trebuie discutate”, Eugen Nicolăescu, președinte PNL Mureș

n Relu TÄ‚TAR

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close