Uncategorized

Alpha Transilvana, pe butuci

Dupa 20 de ani de la înfiintarea sa, Centrul de zi Perseverenta, cel mai important segment de activitate al Fundatiei Alpha Transilvana si-a închis portile în data de 16 februarie, din lipsa de finantare sustenabila, lasând copiii cu dizabilitati severe fara servicii de îngrijire specializate. Presedintele Fundatiei, neurochirurgul Alexandru Lupsa a asigurat parintii ca a primit un angajament verbal din partea conducerii CJ Mures si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures de a prelua copiii în structura proprie institutionala a DGASPC. Lipsa finantarii a facut victime si în rândul personalului. Zeci de angajati, atât persoane cu dizabilitati care lucrau la patiseria fundatiei, cât si specialisti, au ramas fara un loc de munca.

Cine sunt vinovatii?
Vinovati pentru lipsa de finantare sunt cei de la Primaria Târgu Mures, dar si reprezentanÈ›ii Consiliului Judetean Mures. De ce? Primaria Tâgu Mures s-a angajat printr-o conventie încheiata în 2009 sa contribuie anual cu suma de 250.000 lei. Se pare ca au înca restante de 110.000 lei pe anul 2011 si altele pe 2009 si 2010, deficitul bugetar în relatia cu autoritatea locala fiind de 400.000 lei. Toti acesti bani trebuiau asigurati pentru îngrijirea primara a copiilor din Centrul de zi Perseverenta. Culmea, anul acesta s-a votat un nou buget de 250.000 lei pentru Alpha, desi nu a fost onorata vechea datorie. Partea care revenea Consiliului Judetean prin DGASPC Mures era finantarea serviciilor speciale de logopedie, kinetoterapie, hidroterapie, arterapie, meloterapie, etc acordate copiilor cu dizabilitati severe din Centrul de zi Perseverenta. În 2006 au fost externalizate serviciile de la DGASPC catre Alpha Transilvana, iar în 2009 când s-a întrerupt contractul de servicii sociale de îngrijire si recuperare între cele doua institutii, s-a întrerupt si finantarea, iar  beneficiarilor si personalului specializat nu li s-a oferit o alta alternativa. Pentru asigurarea serviciilor s-au folosit bani câstigati printr-un proiect de ajutor financiar de urgenta al Fundatiei Soros si resurse colectate din activitati proprii. De relatia proasta cu autoritatile si gestionarea situatiilor a fost facuta raspunzatoare fosta directoare, Andreia Moraru, pe care conducerea organizatiei a concediat-o, acceptând ulterior ca aceasta sa îsi dea demisia. Moraru a preluat functia de director al Fundatiei în 2009, în locul Evei Gyorki. Înainte de a prelua aceasta functie a ocupat functia de director adjunct al ONG-ului.

Speranta moare ultima
Pâna una alta angajatii sunt în preaviz, cea mai mai mare parte, pentru ca o mâna de oameni mai lucreaza în cadrul proiectelor cu finantare, câstigate de-a lungul timpului. Pâna în data de 22 februarie angajatii concediati au continuat munca cu copiii, desi era deja închis centrul din data de 16 februarie. Sperantele lor se axeaza acuma pe deciziile autoritatilor, cu care sunt purtate negocieri pâna la sfârsitul acestei saptamâni. Daca vor veni bani activitatea va fi reluata, daca nu, viitorul copiilor cu dizabilitati severe sunt centrele de învatamânt special din reteaua Ministerului Educatiei.  

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close