Editorial

Domnilor politicieni, trezirea! Mai sunt doua luni de precampanie!

Am facut Facultatea de ȘtiinÈ›e Politice. Patru ani mi-am rupt coatele pe bancile din salile de cursuri sau pe mesele din sala de lectura. Ca sa aflu cum sta treaba cu politica, ideologiile, alegerile etc. Și câteodata ma mir cum de anumiÈ›i oameni se pot auto-intitula politicieni.
Dupa celebra decizie a CurÈ›ii ConstituÈ›ionale, alegerile locale se vor desfaÈ™ura în vara acestui an. Mai precis la începutul lunii iunie, când electorarul va fi chemat la urne. Sa-È™i aleaga primarii, consilierii locali sau judeÈ›eni È™i nu în ultimul rând preÈ™edinÈ›ii de CJ-uri din È›ara.
Ca deobicei, ai noÈ™tri politicieni au fost surprinÈ™i de apariÈ›ia acestor alegeri. La fel cum cei de la deszapezire sunt luaÈ›i pe nepregatite întotdeauna de venirea iernii È™i a troienelor. DeÈ™i mai sunt doua luni de precampanie electorala, nimeni nu face nimic. Nu auzim de evenimente politice, nu vedem acÈ›iuni, nu auzim de proiecte sau programe de candidatura. Se pare ca cei care vor sa acceada în respectivele funcÈ›ii au facut suficient de multe lucruri în ultimii 4 ani È™i electoratul a auzit suficient de ei. Dar eu unu’ nu cred ca lucrurile stau chiar aÈ™a.
Cel mai posibil toÈ›i vor sa amâne în mintea lor aceasta data. Cei de la putere pentru ca au de platit o guvernare de toata  jena iar cei din opoziÈ›ie pentru ca nu au venit cu o alternativa viabila. Singurii care se bucura de venirea alegerilor sunt partidele populiste care cresc pe zi ce trece în sondajele electorale.
În Târgu MureÈ™ aleÈ™ii în funcÈ›ie îÈ™i fac campanie cu ajutorul banilor publici, a inaugurarilor de noi investiÈ›ii, cu deschideri populiste de cinematografe sau discoteci. Vreau sa-È™i creeze o imagine idilica, sa arate poporului ca ei È™i-au facut treaba. În acelaÈ™i timp vor sa ascunda rahatul nerealizarilor ca pisica sub preÈ™ cu ajutorul unor instituÈ›ii de presa nou create. Sunt ajutaÈ›i È™i de opoziÈ›ie care nu a reuÈ™it sa scoata în lupta un contracandidat român viabil. Care sa poata contesta supremaÈ›ia floresciana caracteristica ultimilor 12 ani.
Ungurii fac ce È™tiu ei mai bine. Se cearta acum pentru viitoarele candidaturi de zici ca vine sfârÈ™itl lumii. Numai ca presimt ca se vor înÈ›elege foarte bine la alegeri. Și vor vota în masa unicul candidat.
O alta varianta pentru â€liniÈ™tea†politica existenta ar fi faptul ca la nivel înalt s-au împarÈ›it deja funcÈ›iile dupa modelul: una È›ie una mie. Și-l vom vedea pe Florea la primarie cel puÈ›in pentru înca 6 luni È™i pe Lokodi la È™efia CJ pentru un întreg mandat. Ca e mai uÈ™or aÈ™a pentru ei…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close