Uncategorized

Animale sanatoase in judetul Mures

Aspecte legate de sanatatea animala si siguranta alimentelor, precum si activitatea de supraveghere si control a acestora, a fost dezbatuta pentru Ziarul de Mures de Ioan Rusu, directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures.

Reporter: Caracterizati activitatea din cadrul DSVSA Mures.

Ioan Rusu: DSVSA Mures este organizata la nivelul fiecarui judet si reprezinta Autoritatea National Sanitar Veterinara (ANSV) la nivel teritorial. Institutia organizeaza intreaga activitate sanitar veterinara pentru siguranta alimentelor si raspunde de aplicarea legislatiei in domeniul apararii animalelor si a sanatatii publice veterinare, siguranta alimentelor de origine animala si nonanimala. A doua problema importanta cu care este responsabila Directia Sanitar Veterinara este cea legata de siguranta alimentara.

Rep.: Care este nivelul de sanatate a animalelor in judetul Mures?

I.R.: Daca analizam starea de sanatate a animalelor pot spune ca judetul Mures, la ora actuala, este liber de foarte multe boli infecto-contagioase, ma refer aici la tuberculoza la animale, antrax, nu am avut in ultimii zece ani cazuri de asemenea boli. De asemenea, judetul este liber de pesta porcina clasica, ultimele focare le-am avut in 2006. Ceea ce judetul Mures la ora actuala are ca boala infectioasa este o crestere a incidentei rabiei, datorita inmultirii numarului de vulpi din mediul salbatic. Incidenta rabiei in judetul Mures la ora actuala este destul de mare, dintr-un numar de probe examinate in laboratorul sanitar veterinar Mures, de la inceputul anului si pana in prezent, dintr-un numar de 132 de probe examinate, in vederea depistarii turbarii in randul animalelor, 79 au fost pozitive, un procent destul de mare, chiar foarte mare. A fost diagnosticat un numar de trei cazuri de rabie pe pisica domestica, un caz pe pisica salbatica, respectiv sase cazuri de turbare la caini.

Rep.: Ce ne puteti spune despre sanatatea publica si ce actiuni ati oganizat in aceasta privinta?

I.R.: In cazul problemei de sanatate publica si de siguranta alimentelor, medicul veterinar asigura trasabilitatea produsului, de la ferma pana la furculita, oricand putem spune ca un produs din carne care intra in reteaua comerciala, in caz ca se produc inbolnaviri, putem imediat afla de unde provine produsul, de unde provine materia prima, cum a fost analizata, care sunt cauzele care au generat aparitia inbolnavirii.

Rep.: Care sunt armele cu care combateti fenomenele negative?

I.R.: Daca se incalca anumite reguli, nu sunt respectate conditiile de igiena, de circulatie a produselor de origine animala, exista un cadru legislativ care se aplica de catre inspectorii nostrii, medicii veterinari au si calitatea de inspectori sanitar veterinari si pot actiona prin masuri contraventionale. Mai exista o procedura prin carea poate fi emisa, o ordonanta de suspendare a activitatii, pe baza unei note de constatare facute de catre inspectori in unitatea respectiva. La nivelul judetului au fost astfel de cazuri de suspendarea acivitatii, chiar si de interzicerea activitatii si au fost aplicate sanctiuni contraventionale care uneori sunt destul de mari si usturatoare.

Rep.: Care sunt poblemele din cadrul activitatii DSVSA Mures?

I.R.: Daca analizam greutatile pe care le intampinam, in probleme de organizare, chestiunile sunt stapanite, sunt anumite probleme de importanta mai mica, in sensul in care trebuie sa mai imbunatatim si noi modul de aplicare. Alta greutate o reprezinta in cazul actiunilor de inregistrare, identificare si introducere in baza de date a animalelor. Intampinam greutati, uneori de sistemul de inregistrare, nu intotdeauna ce introduci in computer este si validat, existand astfel unele neconcordante. De asemenea, exista anumite probleme destul de stringente, atunci cand un proprietar de animale sacrifica animalul sau cand cumpara un animal, el trebuie sa anunte medicul veterinar, iar nu intotdeauna crescatorul de animale face acest lucru. Fac un apel crescatorilor de animale, in momentul in care un animal i-a disparut prin mortalitate, a fost sacrificat pentru consum propriu sau a fost vandut altei persoane, sa fie adus acest aspect la cunostinta medicului veterinar, pentru a opera in baza de date si a readuce la nivelul normal efectivul de animale.

A consemnat Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close