Uncategorized

APDO LIDER stă cu lupa pe „turiștii electorali”

APDO Lider va supraveghea atât în turul întâi cât și în turul doi al alegerilor prezidențiale, modul în care transportatorii publici de persoane din județul Mureș și nu numai, vor utiliza mijloacele de transport în scopul fraudării alegerilor.

Într-un comunicat de presă emis ieri, APDO LIDER solicită instituțiilor locale implicate în organizarea alegerilor să facă publice o serie de informații legate de problematica transporturilor speciale de persoane la vot. Asociația civică își motivează gestul „în condițiile în care au existat un mare număr de declarații, inclusiv ale liderilor politici, cu privire la utilizarea de către unele persoane, fie aceștia chiar membri sau simpatizanți ai partidelor sau formațiunilor politice, a mijloacelor de transport public”. Concret, APDO dorește să afle „În ce măsură există din partea Asocierii Transport local SA – Siletina, angajamente cu privire la transportul de persoane, în ziua votului, în județul Mureș și în afara acestuia, pentru unul sau mai multe mijloace de transport deținute” În acest sens, APDO cere conducerii Asocierii, respectiv Consiliului Local Municipal și Primăriei Municipiului Tîrgu–Mureș să pună la dispoziție toate contractele încheiate, cu privire la mijloacele de transport deținute, pentru intervalul de timp 20 noiembrie – 7 decembrie 2009. În al doilea rând, APDO cere ca „Autoritatea Rutieră Română să aducă la cunoștință publică dacă, din partea transportatorilor de persoane din județul Mureș, au fost formulate cereri de modificare sau completare a traseelor de transport atribuite pentru anul 2009, solicitări vizând intervalul de timp 20 noiembrie – 07 decembrie 2009”. A treia solicitare a Asociației este adresată Consiliului Local Muncipal Tîrgu–Mureș, care, prin intermediul executivului acestuia, respectiv Primarul și Primăria Municipiului Tîrgu – Mureș, „să pună la dispoziția opiniei publice, pentru a putea fi monitorizate permanent, lista tuturor mijloacelor de transport deținute de către Asocierea Transport Local SA – Siletina, la data formulării prezentei cereri.”. În al patrulea rând, instituția Prefectului Mureș este solicitată „să dispună, de urgență, prin intermediul Corpului de Control, verificări la toți transportatorii publici de persoane care își au sediul în județul Mureș, privind utilizarea mijloacelor de transport persoane în ziua votului, respectiv existența unor contracte de transport cu persoane fizice sau juridice, din județul Mureș sau din alte județe.” APDO cere ca datele acestui control să fie aduse la cunoștință publică până, cel mai târziu, în data de 20 noiembrie 2009.

Transportatorii sub supraveghere

„Considerăm obligatorie clarificarea tuturor acestor aspecte în condițiile în care, cu prilejul tuturor scrutinurilor anterioare care au avut loc în România au existat situații în care transportatorii publici de persoane au utilizat mijloacele de transport aflate în dotarea acestora pentru fraudarea alegerilor. APDO Lider va comunica datele obținute prin intermediul prezentei solicitări tuturor instituțiilor Statului român implicate în procesul electoral, organizațiilor neguvernamentale din România și cetățenilor români, în vederea eliminării oricăror supiciuni cu privire la derularea scrutinului electoral în condițiile legii, pentru ca toți cei interesați să știe dacă mijloacele de transport vor fi utilizate în campania electorală și ziua votului, în județul Mureș sau în alte județe ale țării.”, se arată în comunicatul Asociației, semnat de președintele acesteia, Cornel Brișcaru.

„În situațiile în care vor fi constatate încălcări ale legislației în vigoare prin stimularea „turismului electoral”, APDO Lider va sesiza organele de anchetă penală cu privire la săvârșirea unor astfel de fapte încadrate și pedepsite ca infracțiuni. În acest sens avem în vedere atât comportamentul conducătorilor acestor societăți de transport public de persoane cât și al angajaților acestora care vor participa în orice mod la astfel de activități.”, susține Brișcaru.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close