Uncategorized

APIA cu straie noi

Agenția de Plăți și Intervenție Agricolă este nevoită să intre într-un amplu proces de reorganizare datorită noului tip de subvenționare comunitar. Dacă săptămâna trecută, noile structuri erau cunoscute parțial, de la 1 martie au fost stabiliți și conducătorii acestor instituții. La Sibiu, directorul agenției este Teodor Hațegan, iar la Hunedoara postul a fost ocupat de Roman Farca. La Mureș postul a rămas vacant, iar concursul urmează să fie reluat.

Activitate din plin la Sibiu

După ce și-a definitivat structura, proaspăt reorganizata Agenție de Plăți se vede nevoită deja să facă față unei largi serii de cerințe. Directorul Agenției la Sibiu a fost numit Teodor Hațegan, iar fostul coordonator, Carmen Dordea, a devenit șef serviciu. Celălalt post a rămas în continuare vacant, urmând ca în viitor să se mai organizeze un concurs pentru ocuparea sa. „Se caută o persoană cu specializare în cadastru și probabil ea va fi desemnată în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Carmen Dordea. Marea provocare pentru APIA vine la capitolul înregistrări în Registrul Fermelor. „Acum sunt înregistrați doar 54% dintre fermieri. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi ne-au obligat să sistăm activitatea, dar trebuie făcut un apel către fermieri să definitiveze acest capitol. Termenul limită îl reprezintă sfârșitul lunii martie, iar cei care nu vor fi înregistrați riscă să nu mai poată primi subvenții din 2007. Subvențiile se vor acorda pe hectar, iar lipsa înregistrării unor proprietăți face imposibilă îndreptarea subvențiilor spre aceste zone”, a afirmat Carmen Dordea. O altă problemă a Agenției de Plăți o va constitui centralizarea cererilor pentru subvenții. „Cei care au depus subvenții vor trebui să se prezinte la noi pentru a completa un nou tip de formulare tipizate primite de la Guvern. Subvențiile sunt derulate prin noi și avem nevoie de aceste formulare. Termenul limită îl constituie data de 15 martie” a adăugat Carmen Dordea. Până la sfârșitul anului Agenția de Plăți dorește să ajungă la 5000 de angajați. Pentru sucursala din Sibiu a fost ales și spațiul necesar desfășurării activității. Acesta va fi situat la etajul doi al clădirii DADR Sibiu.

Farca de Hunedoara

Roman Farca este din 1 martie noul director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Hunedoara. El are 55 de ani și este de profesie inginer zootehnist și economist. Este coordonatorul APIA Hunedoara din 1 iulie 1005 și a participat la concursul organizat la București. A fost singurul candidat pe acest post, singurul său contracandidat fiind descalificat în faza preliminară de preselecție a dosarelor. Farca și-a început activitatea profesională în cadrul Stațiunii de Cercetări Zootehnice Cristian din județul Sibiu, iar din 1985 a ocupat, pe rând funcțiile de inginer principal, șef laborator și director al Oficiului de Reproducție și Selecție a Animalelor Hunedoara. În 1999 a fost numit șef al Serviciului Subvenții din cadrul DADR Hunedoara, iar din martie 2005 a fost transferat la APIA Hunedoara, unde a ajuns, patru luni mai târziu, coordonator al activității în întregul județ. „Avem mai multe direcții de acțiune în acest moment. În primul rând, trebuie să organizăm cele cinci sucursale din județ, de la Deva, Hunedoara, Hațeg, Orăștie și Brad. În al doilea rând, trebuie să verificăm și să înregistrăm exploatațiile agricole și să întocmim bazele de date privind fermele și fermierii. Astfel, până în acest moment, în registrul agricol au fost înregistrate aproximativ 52 la sută dintre exploatații. Acest lucru ne situează pe locul 14 pe țară. Din cele 21.000 de declarații aflate la sediul APIA, au fost procesate până în acest moment 7.000, iar înscrierile în Registrul Fermelor trebuie finalizate până în 31 martie”, a declarat Roman Farca. Acesta susține că cele 40 de persoane angajate în cadrul APIA sunt insuficiente pentru o bună desfășurare a activității și speră ca în perioada următoare să fie organizat un nou concurs pentru angajare de personal, astfel încât numărul angajaților să se dubleze. Totodată, noul director al APIA Hunedoara coordonează situația depozitelor existente în județul Hunedoara, pentru a putea interveni în cazul unor perturbații pe piață. „Atunci când există un surplus de produse pe piață și prețul pe care îl primesc producătorii este mic, noi vom interveni și vom cumpăra din produse, pe care le vom vinde ulterior, când piața se va stabiliza. La fel, vom vinde produse pe piață atunci când oferta este redusă și prețul de vânzare este extrem de ridicat”, adaugă Roman Farca.

Diana PURDEA

Ovidiu LEFTER

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close