Uncategorized

APIA , fără angajați și sediu

Agenția de Plăți și Intervenții încă nu și-a angajat toți salariații. Până la 1 ianuarie 2007, APIA trebuie să aibă 5000 de angajați, toți specialiști. Deocamdată sunt angajați 3000 de oameni.

APIA Mureș funcționează în prezent în sala de conferințe a Direcției Agricole pentru că Bucureștiul nu acceptă chirie pe persoană fizică, iar autoritățile locale nu au găsit un spațiu pentru, poate, cea mai importantă instituție în momentul de față. Directorul APIA Mureș, Radu Ungureanu, spune că este dificil să prelucrez sute de dosare zilnic, într-o încăpere, unde lucrează, la grămadă toți angajațoi APIA. Acesta este de părere că este nevoie de un sediu separat, cu birouri , atât pentru Sucursala Județeană cât și pentru centrele locale de la Sighișoara, Sângeorgiu de Pădure, Târnăveni și Luduș.

Apia Sibiu în criză de spații

Agenția pentru Intervenții în Agricultură Sibiu se confruntă cu o lipsă de spații. În prezent agenția este în curs de sporire a personalului angajat, în mare parte și datorită atribuțiilor crescute. Problema este că odată cu creșterea numărului de angajați nu crește însă și spațiul disponibil pentru efectuarea muncii. Agenția pentru Intervenții în Agricultură Sibiu funcționează cu un centru județean și cinci centre locale, situate în localitățile Mediaș, Agnita, Porumbacu de Jos, Miercurea Sibiului și Sibiu. “La centrele din Mediaș și Agnita am încheiat un protocol cu Direcția Agricolă pentru Dezvoltare Rurală pentru niște spații, iar la centrele din Porumbacu de Jos și Miercurea Sibiului am găsit înțelegere la primăriile locale și la primari și ei ne permit să funționăm în spațiul primăriei,” a declarat directorul Apia Sibiu, ing. Teodor Hațegan. Înțelegerea între cele două instituții s-a făcut în baza unui contract de comodat. În fiecare dintre aceste centre lucrează șapte persoane pe centru.

Oameni mulți, centru mic

Problemele sunt și mai mari în centrul Sibiu în care Apia își desfășoară activitatea. În prezent, centru județean Sibiu al Agenției funcționează în sediul Direcției Agricole pentru Dezvoltare Rurală. Aici lucrează aproximativ 30 de persoane în doar trei birouri. “Cu toate că există o hotărâre de guvern numărul 113/ 26 ianuarie 2006 prin care, sucursala Sibiu, prin centrul județean i s-a repartizat întreg etajul al doilea din cadrul clădirii Direcției Agricole. Este vorba de un spațiu de 415 metri pătrați conform spuselor directorului Teodor Hațegan. La etajul II al clădirii își desfășoară activitatea Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform declarațiilor ing. Teodor Hațegan, Apia a făcut mai multe demersuri pentru obținerea acestor spații, inclusiv la Prefectura Sibiu, Consiliul Județean și Primărie, însă fără vreun rezultat. Până la rezolvarea situației centrului județean, angajați Apia încearcă să își desfășoare activitatea ca și până acum, însă dat fiind numărul tot mai mare de personal necesar, există posibilitatea ca în curând să trebuiască să își găsească noi spații de lucru. Până atunci, cererile pentru subvenții sosesc în continuare și trebuie soluționate.

APIA Hunedoara își mărește numărul de personal

Agențiile de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din țară mai au de efectuat anumiți pași pentru a funcționa la parametri optimi. Deocamdată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sucursala Hunedoara, numărul personalului angajat este 67 de persoane în mare majoritate cu studii superioare. Datorită specificului activității Agenția de Plăți sucursala Hunedoara depune în continuare eforturi pentru angajarea de personal specializat, care să facă față cerințelor pentru posturile ce vor fi scoase la concurs în perioada imediat următoare. In perspectivă va urma un concurs pentru angajarea de personal specializat care se va desfășura în zilele de 29 și 30 iunie 2006 și care va consta în probă scrisă și interviu pentru un număr de 20 de posturi. Înscrierile se pot face până la data de 26 iunie ora 14. În ceea ce privește organizarea agenției, conducerea acesteia face în continuare demersuri pentru a asigura o funcționare corespunzătoare. “Suntem organizați ca sucursală județeană și avem centre locale la Deva, Brad, Hunedoara, Orăștie, Sântămărie Orlea și Petroșani. Pentru centrele locale din Orăștie și Sântămărie Orlea avem spațiu insuficient, dar ne descurcăm. Pentru centrele din Brad, Deva și Hunedoara avem spații care necesită reparații capitale și pentru care s-au făcut oferte pentru întocmirea documentației studiului de fezabilitate care trebuie depusă până în data de 29 iunie 2006 ora 12 la Centrul Euroregiunii 5 Vest Timiș”, declară Roman Farca, director A.P.I.A. sucursala Hunedoara. Pentru că sunt activități care se desfășoară în teren lipsa personalului poate îngreuna derularea programelor pe care APIA trebuie să le ducă la bun sfârșit la termenele stabilite. “Suntem în plină desfășurare a acțiunii privind identificarea parcelelor agricole. De acest lucru depinde dacă la anul se va primi ajutorul financiar pentru suprafața agricolă deținută de către agricultori. Identificarea parcelelor se face cu ajutorul ortofotoplanurilor care sunt fotografii aeriene făcute din avion sau din satelit și în care sunt delimitate așa numitele blocuri fizice. Aceste acțiuni se vor face pentru fiecare fermier în parte care își va identifica parcela în aceste blocuri fizice iar acest lucru se va face cu ajutorul echipelor APIA. De aceea facem apel către toți utilizatorii de suprafețe agricole înscriși în registrul fermelor cît și celor neînscriși încă și care exploatează o suprafață de peste un hectar să se îndrepte către echipele APIA în momentul în care vor fi anunțați pentru că altfel nu vor putea primi bani” încheie Roman Farca.

Ștefan DOBRE

Vasile STÄ‚NÄ‚ȘEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close