Uncategorized

Asociația Femeia Mileniului III își reorientează programele spre mediul rural

Odată cu modernismul, portretul femeii de la țară s-a schimbat total, deși prejudecățile privind egalitatea între sexe au rămas. În ciuda atenției acordate situației femeilor din mediul rural, discriminarea persistă – de la accesul la educație și îngrijire medicală, la oportunitățile de angajare și participarea la viața publică. Președinta Asociației Femeia Mileniului III, Afrodita Roman, încearcă să pună pe tapet frământări, fapte de viață ale femeilor din mediul rural, dar și modalități de ajutorare a acestora.

Reporter: Cum sprijină Asociația Femeia Mileniului III femeia din mediul rural?

Afrodita Roman: Încă de la înființare organizația noastră s-a orientat către sprijinirea femeilor defavorizate, dar nu categoria femeilor din mediul rural a fost primordială pe atunci, noi încercând să ajutăm un grup de zece mame și copii. Însă de la înființare noi ne-am afiliat la organizația internațională pentru femei din mediul rural care se numește Associated Country Women of the World, cu sediul la Londra, ce se ocupă cu îmbunătățirea situației economice, materiale, a femeilor din mediul rural. De aceea și noi am început să ne orientăm în direcția aceasta. De altfel, în 2004 am avut organizată o marcare a Zilei Mondiale a Femeii din Mediul Rural și am făcut acest lucru în comuna Râciu, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Mureș și Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, o campanie de prevenire și diagnosticare a cancerului de sân. În 2005 am repetat aceeași acțiune în Bărdești.

Rep.: Cum au receptat femeile aceste acțiuni?

A.R.: Au participat în număr semnificativ și au fost mulțumite că au putut face o examinare pentru care ar fi trebuit să meargă în alte părți, plus că au fost învățate și asupra tehnicilor de autoexaminare. Este un lucru important, pentru că o femeie dacă învață să facă acest lucru, poate să-și învețe fiica la rândul ei, mătușa, vecina, etc.

Rep.: Cum sunt promovate practic interesele acestor femei?

A.R.: În general interesele femeilor defavorizate sunt promovate prin programe derulate de noi. Avem niște proiecte pentru femei defavorizate, iar din grupul acesta face parte și o femeie din mediul rural. Avem proiectul care se află în derulare, intitulat “Campanie de informare și educare pentru femei din mediul rural” și care se derulează în șase localități diferite ale județului, Dumbrăvioara, Sânpetru de Câmpie, Zau de Câmpie, Sânger, Crăiești, Grebeniș. Am dorit să avem pe cineva în localitățile respective, care să ne ajute, să ne pună la dispoziție un spațiu, să aducă un grup de persoane care să participe la activitățile respective. Am transmis o listă cu temele care ar trebui să fie abordate. Până acum, acțiunea s-a desfășurat la Dumbrăvioara. A fost un caz mai deosebit, în sensul că s-a desfășurat la Grupul Școlar Agricol din Dumbrăvioara întrucât una din membrele noastre este profesoară la liceul acesta și a constatat că există o mare necesitate de educație sexuală pentru tinerele fete, în sensul că deja existau fete care erau gravide, altele născuseră, etc.

Rep.: Cum ați caracteriza nivelul de competență profesională al femeilor din mediu rural?

A.R.: Aici intervine problema accesului la informație de care trebuie să beneficieze și femeile din mediu rural. Sunt convinsă că dacă ar avea cunoștință de anumite cursuri organizate în comune sau la Reghin, Târgu Mureș, atunci poate și-ar putea permite unele dintre ele să le frecventeze, iar mai apoi să încerce să-și deschidă ceva pe plan local.

Rep.: Cum ați compara mediul rural din România cu cel din străinătate?

A.R.: Din păcate la noi în țară persistă încă relativ o mare diferență între persoanele din mediul urban și cele din mediu rural. La noi mediul rural este încă subdezvoltat, este mare discrepanța între viața de la țară și cea de la oraș.

Arina MOLDOVAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close