Uncategorized

Băsescu, în escală militară

Militarii Batalionului pentru Operații Speciale ,,Vulturii” din Târgu Mureș au primit marțea trecută Drapelul de Luptă al unității. Președintele României, Traian Băsescu, i-a înmânat comandantului batalionului, colonelul Constantin Știop, Drapelul de Luptă al unității, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în incinta Unității Militare 1010 din strada Nicolae Bălcescu. La Târgu Mureș au mai fost prezenți secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, Corneliu Dobrițoiu, șeful Statului Major General, viceamiralul dr. Gheorghe Marin și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general locotenent Sorin Ioan. Din partea autorităților locale a participat trioul – prefectul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean și primarul Târgu Mureșului, Dorin Florea.

În cadrul aceluiași eveniment, președintele Băsescu a conferit sergentului Laurențiu Șerban medalia Serviciul Credincios clasa I pentru război, în semn de recunoaștere și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit în misiune. Sergentul Șerban a fost rănit, în luna aprilie 2006, în timpul executării unei misiuni de patrulare și monitorizare în teatrul de operații din Afganistan. „Pentru orice președinte e o onoare să înmâneze unei unități Drapelul de Luptă, iar prezența mea aici vreau să reprezinte în primul rând respectul pentru armata română, respectul pentru cei care și-au apărat țara dincolo de frontierele ei în pofida aversiunilor politice, și cel mai important lucru sunteți aceia care fac din decizia politică un element de realitate. România a ales să fie parte a coaliției antiteroriste, iar misiunile dumneavoastră se îndreaptă preponderent spre acest obiectiv”, le-a spus militarilor președintele Traian Băsescu militarilor la ceremonialul din curtea unității.

„Este un batalion care a fost deja probat în foc în Afganistan. Pentru mine atribuirea unui drapel de luptă este întotdeauna un moment important, am mai participat la astfel de ceremoniale pentru că ele reflectă procesul de transformare al Armatei Române. Se creează unități noi specifice nevoilor naționale, dar și nevoilor alianțelor din care facem parte”, Traian Băsescu, președintele României

Trupe speciale la Târgu Mureș

Batalionul pentru Operații Speciale ,,Vulturii” constituie componenta Forțelor Terestre special instruită și dotată pentru executarea misiunilor specifice de cercetare, acțiuni de combaterea terorismului, asistență militară pentru consilierea și instruirea altor armate, acțiuni de stabilitate, asistență umanitară și în sprijinul păcii. Personal și microstructuri din cadrul acestui batalion au participat la misiuni internaționale, în perioada 2005-2006, în Afganistan, în cadrul operațiilor „Enduring Freedom” și ,,ISAF” (misiuni de patrulare, escortă și pază), și ,,Ana Training” (misiuni de consiliere și antrenare a structurilor noii armate afgane). UM 1010 Târgu Mureș a fost practic activată ieri, cu prilejul înmânării Drapelului de Luptă.

Publicațiile noastre au fost primele care au semnalat, în 2003, execuția bazei de tip NATO care urma să funcționeze la Târgu Mureș.

“Potrivit informațiilor noastre în maxim doi ani de zile, în cazarma de pe N.Bălcescu va funcționa o bază de pregătire tip NATO. Colonelul Constantin Știop care a fost trimis de la Oradea în Târgu Mureș pentru a supraveghea înființarea unității nu a negat această posibilitate, dar a considerat-o prematură. “Unitatea este în curs de înființare și va pregăti militari după standarde NATO. Deosebirea față de majoritatea unităților va fi prezența anumitor specializări militare mai puțin obișnuite, parașutism, alpinism, activități considerate cu grad de risc ridicat”, ne-a declarat col. Știop în 2003.

Tot atunci se contura și cum va arăta unitatea de pregătire a trupelor de elită: “Reamenajarea va presupune construirea unor săli de forță moderne, baze de pregătire specifice pentru parașutiști, bazine de înot, poligoane de tragere sau pentru instrucția alpină urbană, cabinete pentru învățarea limbilor străine etc. Bineînțeles, detaliile secrete sunt bine păstrate”.

Respect, pentru cine merită

Deși au susținut că armata luptă pentru cetățeni, respectul pentru opinia publică și informarea acesteia, a fost atât de mare, încât conducerea UM 1010 a ales să mențină mass media mureșene la poarta unității pe întreaga perioadă de desfășurare a ceremoniei. „Evenimentul nu are caracter public”, a susținut ofițerul de relații publice al UM 1010, Dorel Danciu, în timp ce șirul nevestelor, copiilor sau prietenilor care intrau nestingheriți la ceremonie nu mai contenea. Președintele Băsescu a discutat cu mass media doar la ieșire, iar la Primărie a dat de înțeles că nu știa că presa mureșeană nu primise acceptul pentru a participa la eveniment.

Învățământul, în atenția președintelui

Președintele Traian Băsescu a avut ieri și o scurtă întrevedere cu primarul municipiului Târgu Mureș, declarând la final că a discutat despre situția ulterioară retrocedării clădirilor în care funcționează Colegiul Național Unirea, Liceul de Artă și Liceul Teoretic Bolyai Farkas. „Sunt chestiuni care creează diferite probleme cu privire la modul în care se va reorganiza practic învățământul în Târgu Mureș. Marea problemă nu este neapărat finanțarea unor clădiri noi, ci amplasarea pentru că nu vor putea fi decât undeva departe de inima orașului”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele vrea accelerarea descentralizării

La finalul întâlnirii cu administrația locală și județeană președintele României a insistat pentru accelerarea procesului de descentralizare. „Sănătatea și educația trebuie descentralizate și preluate de către administrațiile locale. Mi se pare că nu mai putem sta cu directori numiți pe la minsiter. Comunitatea locală este cea care e beneficiarul real. Ministerele nu sunt mai pricepute decât adminsitrația locală în aprecierea nevoilor locale. Sunt lucruri pe care încerc să le promovez pentru că știu în general care e reacția comunităților față de deciziile publice, știu cât de mare este distanța între deciziile luate la minsiter și nevoile comunităților”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu împotriva scindării UMF

„În general sunt împotriva segregării pe criterii etnice. Universitățile multiculturale sunt o realitate europeană și nu segregarea, izolarea unor cetățeni”, a comentat președintele Băsescu intenția Asociaței Tineretului Maghiar din Transilvania pentru obținerea unei universități maghiare la Târgu Mureș. Cât despre cerințele vicepremierului Marko Bela referitoare urgentarea obținerii autonomiei Băsescu a declarat că președintele UMDR are o problemă electorală, lupta între UCM și UDMR. „Am impresia că dorește să convingă electoratul UCM-ului că și UDMR-ul este o soluție. Este problema lor, dar la Odorheiu va fi aceeași autonomie ca și la Caracal. Nu putem face abstracție de Constituția României dacă vrem să fim realiști”, a declarat Traian Băsescu.

Stolojan, are preaviz

Președintele Traian Băsescu a declarat că regretă demisia consilierului său economic Theodor Stolojan, dar a epxlicat că demisia înregistrată luni, 16 octombrie, este rezultatul unui consens al celor doi, președintele și Stolojan convenind că noua platformă politică pe care disidentul PNL o va susține poate afecta imaginea Președinției. „Am avut o dicuție cu domnul Stolojan, și-a depus demisia din funcție, am convenit amândoi ca dânsul să-și îndeplinească atribuțiunile până la 1 noiembrie”, a mai declarat președintele Traian Băsescu.

Ionuț OPREA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close