Uncategorized

Băsescu propune autonomia Secuimii

*Băsescu a sugerat autonomie internă pentru Kosovo. Ca o cale de reconciliere și rezolvare a conflictelor * Secuii au interpretat afirmația președintelui și jubilează la ideea Å¢inutului Secuiesc * Aceștia consideră nu este vorba de o rupere de România, ci de obținerea dreptului de autonomie totală în zonă * Un nou scandal etnic a erupt * Alianța DA și PRM sunt împotriva acestei idei

În urma propunerii lui Traian Băsescu de a asigura autonomia internă a Kosovo, președintele Uniunii Civice Maghiare Covasna și Consiliul Național Secuiesc și Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania cer ca Å¢inutul Secuiesc să fie autonom și, implicit, să se autoguverneze.

Băsescu guralivul

La finele săptămânii trecute Traian Băsescu, președintele României, a prezentat omologului său francez Jacques Chirac o formulă inedită de soluționare a problemei din Kosovo. Soluția lui Băsescu ține cont de faptul că, potrivit legilor în vigoare, nici o frontieră nu poate fi modificată prin forță.

Astfel, soluția viabilă propusă de președintele R0omâniei pentru Kosovo este cea a unei țări cu autonomie internă, care să dispună de forțe de ordine proprii. Mai mult, Kosovo ar putea să întrețină relații economice și politice bilaterale, dar n-ar putea dispune de armată proprie și nici o politică externă de sine stătătoare.

Kosovo = Secuime

Imediat ce Băsescu a prezentat soluția, aceasta a fost preluată din mers de reprezen anții maghiarilor, care au su sținut că modelul propus de Băsescu pentru Kosovo poate fi aplicat excelent pentru Å¢inutul Secuiesc. “Autonomia regiunii Kosovo ar putea constitui încă un model de autonomie pentru Å¢inutul Secuiesc, asta pe lângă cele 18 existente deja în Europa”, a declarat Fodor Imre, vicepreședintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania. Mai mult, Imre susține că o autoguvernare a Å¢inutului Secuiesc nu ar însemna o dezintegrare a României, ci dimpotrivă, o mai bună definire a unei culturi.

Bye, bye Romania!

Profitând de soluția prezentată de Băsescu, Gazda Zoltan, președintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna, a declarat că ideea președintelui a făcut lumină și în cazul țintului Secuiesc. Mai mult, Gazda a dat asigurări ferme că o posibilă rupere de România nu intră în discuție. Președintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna a mărturisit că nu este vorba de o redesenare a granițelor istorice, ci de obținerea dreptului de autonomie totală a zonei. De asemenea, Gazda, la fel cum au făcut-o și alți lideri ai Uniunii Civice Maghiare din Covasna, solicită ca proiectul de statut special al minorităților să nu mai fie dezbătut în Parlament, întrucât prevederile sale nu corespund cu dezideratele secuimii.

Viitorul sună bine

Reprezentanții UDMR în Parlament consideră că președintele României a făcut o serie de afirmații de care trebuie să răspundă și, mai mult, că lucrurile se vor rezolva pe calea dialogului. “Băsescu a intrat în propria capcană când a făcut această afirmația hazardată. Reprezentanții maghiari din Covasna s-au legat de afirmația lui și acum președintele va trebui să dea explicații. Orice declarație are un preț politic care trebuie plătit! Eu optez pentru ca Å¢inutul Secuiesc să fie autonom, conform și dezideratului Uniunii Europene (UE). Trebuie însă ca secuii și reprezentanții UE să poarte un dialog civilizat, să aibă răbdare și totul se va soluționa pozitiv în final”, a declarat Kanya Hamar Sandor, deputat UDMR de Cluj.

Fără tratament special

Daniel Buda, deputat PD de Cluj și actualul președinte interimar al PD Cluj, se declară împotriva unui proiect de lege în ceea ce privește autonomia Å¢inutului Secuiesc. Mai mult, deputatul PD consideră că secuii au aceleași drepturi ca și cetățenii majoritari. “Nu cred că se poate face vreo legătură între Kosovo și ținutul Secuiesc. Actualele legi privind statutul minorităților sunt un garant al păstrării propriei identități națioanle, așa că eu, personal, sunt împotriva oricărei autonomii pe criterii teritoriale. Å¢inutul Secuiesc nu are nevoie de autonomie, iar locuitorii acestei regiuni beneficiază de aceleași legi ca și cetățenii români”, a precizat Buda.

Să scăpăm de UDMR

Cea mai acidă părere în legătură cu dorința secuilor de a locui pe un teritoriu care se autoadministrează a venit din partea senatorului PRM de Cluj Gheorghe Funar. “Cei de la UDMR au avut două tentative de a obține autonomia Å¢inutului Secuiesc, însă Parlamentul le-a respins categoric ambele cereri. PRM respinge vehement orice dorință teribilistă a secuilor de a se autoconduce. Mai mult, odată cu dezbaterea bugetului pe anul 2006, vrem să scăpăm de UDMR. Veți avea parte de o surpriză de proporții în acest sens zilele viitoare. Nu avem nevoie de un nou Kosovo și nici de unguri care să ne conducă țara” , a declarat Funar.

Alina CRÂNCĂU

Profitând de soluția prezentată de Băsescu, Gazda Zoltan, președintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna, a declarat că ideea președintelui a făcut lumină și în cazul Å¢intului Secuiesc. Mai mult, Gazda a dat asigurări ferme că o posibilă rupere de România nu intră în discuție. Președintele Uniunii Civice Maghiare din Covasna a mărturisit că nu este vorba de o redesenare a granițelor istorice, ci de obținerea dreptului de autonomie totală a zonei.

Reprezentanții UDMR în Parlament consideră că președintele României a făcut o serie de afirmații de care trebuie să răspundă și, mai mult, că lucrurile se vor rezolva pe calea dialogului. “Băsescu a intrat în propria capcană când a făcut această afirmația hazardată.”

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close