Sport

BC Sirius încearcă revigorarea baschetului feminin mureșean

1-siriusÎn „peisajul” noului sezon baschetbalistic feminin românesc de Liga I a apărut din acest an echipa BC Sirius Târgu-Mureș.

Clubul are o vechime de opt ani, dar până în această ediție nu a avut înscrisă nicio echipă de senioare în campionatele naționale. Munca depusă în acești ani au trezit ambițiile conducerii clubului coordonat de președintele Kiss István. Împreună cu unul dintre binecunoscuții antrenori ai LPS Târgu-Mureș, activ și la echipele de juniori ale BC Mureș, Steff Zakariás, echipa târgumureșeană a strâns câteva dintre târgumureșencele care au evoluat mai mult sau mai puțin la Nova Vita, altele din județ, îndeosebi crescute de cel mai prolific club al județului în baschetul feminin în ultimii ani, Clubul Sportiv Școlar Reghin și alte câteva jucătoare din afara județului, dar majoritatea din cele limitrofe. Cu emoțiile inerente, îndeosebi pentru unele jucătoare foarte tinere, mureșencele au învins în prima etapă echipa satelit a multiplei campioane ICIM din Arad, a trecut apoi un exament mai greu în a doua etapă, cu BC Danzio 2 Timișoara și duminică seara, în 15 noiembrie, ora 18.00, va evolua la o altă echipă satelit, CSU 2 Alba Iulia.

 Favorită la promovare

Pornită cu emoții, ediția actuală a Ligii I, când la un moment dat erau înscrise doar trei echipe, obligativitatea ca echipele din Liga Națională de a înscrie echipe satelit a făcut ca numărul echipelor din eșalonul secund să ajungă la 14, mai multe decât cele din primul, dar numai cinci dintre acestea cu drept de promovare. Ediția a început în urmă cu două săptămâni, cu două serii, una de 6, cealaltă de 8. BC Sirius face parte din grupa A, alături de formațiile Universitatea Cluj, Universitatea CSM Oradea, CSU 2 Alba Iulia, Universitatea „Vasile Goldiș” ICIM 2 Arad și BC Danzio 2 Timișoara. Dintre acestea, doar echipa mureșeană și cea din Oradea pot promova în Liga Națională.

Intenția clubului este clară: promovarea în Liga Națională cu cât mai multe jucătoare autohtone, chiar localnice, sau din județ, cu păstrarea unui nucleu din lotul actual, restul jucătoarelor urmând să continue la categoriile inferioare. „Pornim la un nou drum încrezători și ne dorim să readucem baschetul feminin mureșean acolo unde se afla în urmă cu câteva decenii. Să nu uităm că Târgu-Mureșul avea echipe în fosta Divizie A, acum Liga Națională și furnizam jucătoare chiar lotului național. Am pornit la drum cu sprijinul Consiliului Județean și a câtorva sponsori, la care sperăm să se alăture și alții și aspirăm la promovarea în Liga Națională. Vom încerca să folosim jucătoare localnice sau din județ, chiar dacă va fi nevoie să aducem ceva întăriri, dar scopul principal este de a promova jucătoarele crescute în cadrul clubului nostru. Avem în spate cinci grupe de junioare și contează foarte mult ca acestea să aibă exemple de urmat la echipa mare”, sunt speranțele președintelui Kiss István.

„Promovarea în prima divizie este un obiectiv îndrăzneț, dar îl consider realizabil. Cred că suntem pe un drum bun și putem realiza acest lucru. La club se muncește serios și avem fete dornice de a face performanță”, a completat antrenorul mureșencelor.

Compenența lotului BC Sirius:

Jucătoare           Vârsta                 proveniență ( a mai jucat la )

Janina Simioncă- 31 ani                  CSȘ Târgu-Mureș (SCM Craiova, ICIM Arad, Magic Sibiu, CET Govora)

Bartha Borbála- 22 ani                   ACS Activ Sport, BC Mureș, LPS, Gravity Tg. Mureș, BC Nova Vita)

Parajdi Tékla- 23 ani                       Idem

Cristina Gherendi- 19 ani               BC Sirius

Balogh Andrea- 20 ani                    BC Sirius

Raluca Chiciudean- 16 ani             CSȘ Al. Ceușianu Reghin

Fazakas Ingrid- 14 ani                  BC Sirius

Andreea Feiseș- 16 ani                 CSȘ Al. Ceușianu Reghin

Gál Noémi- 15 ani                           BC Sirius

Gergely Noémi- 20 ani                 ACS Sepsi Sfântu Gheorghe

Gombos Andrea- 17 ani               BC Sirius

Ivácson Balogh Zsuzsa- 18 ani    CSȘ Reghin, BC Sirius

Ștefana Marin- 18 ani                     BC Sirius

Nagy Esztér- 15 ani                         BC Sirius

Pálfi Tünde-23 ani                          Odorheiu Secuiesc, BC Sirius

Alina Pop- 18 ani                            CSȘ Reghin, BC Sirius

Antonia Radu- 18 ani                  CSȘ Sibiu, BC Sirius

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close