Uncategorized

Bibliotecă și acoperiș reabilitat

Începând cu anul școlar 2008-2009 Școala Generală clasele I-VIII Sânger va avea 169 elevi iar la Școala dr Vasile Pop din satul Cipăeni vor merge 98 elevi. În comuna Sânger funcționează și două grădinițe, în medie cu 40 de copii fiecare, împărțiți în două grupe mixte: mică-mi­jlocie și mare-pregătitoare. “Am văzut la televizor reportaje despre școli din alte localitățI șI chiar m-am gândit că ar trebui să fim mulțumiți pentru cea ce avem. Școala din comuna noastră este o școală cum și-ar dori orice copil, are spațiile îngrijite, igienizate, cu mobilier nou, avem și laborator pentru lecții electronice pe care toți copiii știu să-l folosească”, ne-a declarat Rodica Glasu, profesor de fizică și matematică, director al Școlii Generale I-VIII Sânger din 1999.

Conform directorului cel mai nou proiect funcțional din noul an școlar este o bibliotecă pentru elevi, realizată cu sprijinul unei firme din Reghin ce a sponsorizat unitatea de învățământ cu 3000 de euro pentru dotările necesare. “Aveam cărți și mai vechi și din programele de dotări dar nu aveam spațiu amenajat. Firma a venit cu ideea și am fost foarte receptivi. Copiii vor avea la dispoziție o bibliotecă în adevăratul sens al cuvântului cu cărțile pe rafturi, manuscrisele vor putea fi accesate mai ușor, m-am gândit să poată accesa și biblioteci virtuale, așa că în incintă va fi și un calculator conectat la Internet”, ne-a mai precizat directorul Rodica Glasu. În opinia sa, pentru realizarea unor laboratoare specializate în școlile din mediul rural, fondurile disponibile prin programele derulate de Ministerul Educație ar trebui să fie mult mai mari. “Cred că fondurile care se alocă pentru laboratoarele sunt prea puține. Fondurile necesare pentru dotările unui laborator de fizică sau biologie sunt mult mai mari și cred că vor mai trece ani până ca în școli să fie realizate laboratoare noi de acest tip”, a explicat directorul. Școala Generală clasele I-VIII Sânger are grupurile sanitare în interior cu apă curentă, teren de sport în exterior și acte depuse pentru avizarea unui proiect pentru o sală de sport. La nivelul comunei activează patru educatoare, opt învățători, treisprezece profesori. Cum este asigurat personalul? “Avem colegi de la Luduș care ne invidiază pentru dotările din școală, distanța nu e atât de mare și transportul se decontează”, a punctat Rodica Glasu. Conform directorului școlii, satisfacția maximă a cadrelor didactice este dată de continuarea studiilor la nivel liceal și universitar de către copiii din comună. Unitatea de învățământ din comună a fost reabilitată începând din 2007 și lucrările continuă. Până acum au fost realizate schimbarea tâmplăriei (geamuri și uși) cu termopan, zugrăvitul interior și exterior, parchetarea sălilor de clasă și decorarea cu lambriuri și dotarea cu mobilier, o nouă rețea electrică, iar centrala termică a fost dată în folosință din 2006. De asemenea curtea a fost reamenajată s-a mutat terenul de sport, s-a împrejmuit școala cu gard nou. De asemenea grădinițele au fost reabilitate, au grup social în înterior, acoperiș, gresie, decorațiuni, mobilier, și un minipărculeț cu spații de joacă, toate noi. La școala din Chimitelnic au fost montate uși cu tâmplărie termopan, s-a pus gresie. Toate unitățile au autorizație

sanitară de funcționare. În această perioadă vor începe lucrările de refacere a acoperișului Școlii Generale clasele I – VIII Sânger. Pentru zilele comunei directorul Glasu Rodica a găsit de cuviință ca mesajul pentru comunitate să fie și mottoul sub care va funcționa biblioteca: “Cred ca mottoul pentru bibliotecă ar fi potrivit – Ai carte, ai parte, un vechi proverb, cred că fiecare trebuie să se gândească mai profund la acesta, a fost și va fi valabil tot timpul”. Profesorul Aurica Mărginean, ne-a detaliat activitatea școlii din Cipăeni: “Procesul instructiv-educativ se derulează în condiții bune, cadrele sunt calificate sau în curs de calificare, școala a fost contruită în funcție de numărul de copii și funcționăm în două schimburi. Avem patru săli de clasă și o sală laborator, copiii sunt dornici să învețe. Personal îmi încep al 30-lea an de activititate diferența în privința condițiilor de învățare acum, e ca de la cer la pământ. Cea mai mare împlinire a unui cadru didactic este întâlnirea cu foști elevi care s-au realizat, sunt medici, profesori etc. Am vrut să iau într-o zi datele din condică, cred că sute de profesori au trecut în 30 ani prin școala de aici” a povestit nostalgică Aurica Mărginean. “Și aici trebuie să fie cineva care să-i învețe pe copii, eu zic că și în mediul rural se poate face școală, dar doar cineva cu vocație poate rezistă atâta timp“, a concluzionat Rodica Glasu.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close