Uncategorized

Blestemul interetnic

Se spune că o societate în care locuiesc cetăteni de două sau mai multe nationalităti este avantajată din mai multe puncte de vedere. Ca să vorbim mai concret, si despre Târgu Mures s-a spus că este un oras în care îmbinarea celor două culturi: românească si maghiară reprezintă un atu pentru viata comunitătii. Teoria zice că între cele două culturi si moduri de viată au loc o serie de interferente, că oamenii se completează unii pe altii, lucru care nu poate fi decât un câstig pentru comunitate. Asa spune teoria, însă în cazul Târgu Muresului, lucrurile stau nitel altfel. Nu neg că am avut multe de învătat de la maghiari, asa cum si ei au putut lua de la noi câte ceva, mă simt deopotrivă de bine între prieteni maghiari si români,  dar, ca să ajung în sfârsit, acolo unde vroiam să ajung, efectele politice cu iz  interetnic au fost pentru Târgu Mures ca un bolovan legat de gâtul unui înotător. Dezastrul a început cu acel îngrozitor Martie 90Â’, care a reprezentat un fel de “autoembargou” economic pentru oras. Despre efectele dezastruoase pe care le-a avut bătaia dintre români si maghiari pentru viata economică a orasului nu are rost să mai vorbim.
Baiul mare este că frâna pusă vietii economice, sociale , sportive, sau ce vreti dumneavoastră, continuă cu duelul  prostesc, orgolios si nociv dintre consilierii UDMR si primarul Dorin Florea. Un efect al rivalitătii dintre cele două părti l-am văzut recent, când echipa de futsal, FC Transilvania, a rămas fără antrenori. Primarul Florea a promis vara trecută că va spijini echipa, iar consilierii tot votează de trei luni pentru finantarea futsalului, însă noul an l-a prins pe presedintele grupării muresene cu bugetul gol. Astfel, antrenorii portughezi au rămas acasă. În spatele acestui caz se ascunde lupta absurdă dintre Florea si consilierii UDMR. Ceea ce sustine edilul sef e frânat de
UDMR-isti si viceversa. Fiecare dintre părti o acuză pe cealaltă că îi pune piedică, dar nu recunoaste că sicanarea e reciprocă. În plus, în acest fel, si unii si altii îsi pot ascunde incompetenta, lipsa de parolism. Când nu poti rezolva o problemă, cel mai usor e să dai vina pe altcineva.
Un lucru e clar: interesul comunitătii pică întotdeauna pe locul II. Orgoliile, interesele personale si politice sunt prioritare. Cât despre sportul muresean: să-i fie tărână usoară!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close