Borbély László, preocupat de Agenda 2030
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Borbély László, a propus, recent, înfiinţarea unei subcomisii pentru dezvoltare durabilă. Aceasta s-a reunit în premieră marţi, 10 noiembrie, prilej cu care au fost anunţate obiectivele de viitor, printre priorităţi aflându-se modificarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă. Iniţiativa deputatului Borbély László vine ca urmare a angajamentului asumat de România, alături de cele 193 de state member ONU, la Summit-ul pentru adoptarea noii Agende 2030, organizat la New York, în perioada 25-27 septembrie 2015.
Interes pentru dezvoltare durabilă
În cadrul primei şedinţe a Subcomisiei de dezvoltare durabilă s-a subliniat necesitatea revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, având în vedere obiectivele Agendei 2030, iar preşedintele Comisiei pentru politică externă, Borbély László, a apreciat importanţa traducerii acestor obiective pentru politicieni şi societatea civilă.“Avem o dublă responsabilitate: pe de o parte, să identificăm în cadrul legislativ existent, acele legi pe care le putem folosi, dar şi lipsurile legislative, iar pe de altă parte trebuie să atragem atenţia politicienilor asupra importanţei problematicii dezvoltării durabile şi a schimbărilor climatice. Este foarte important să aibă loc un proces de informare şi conştientizare în rândul tinerilor, prin definirea corectă a obiectivelor de dezvoltare şi a conştientizării impactului acestora asupra nivelului de trai”, a afirmat deputatul Borbély László.
Potrivit acestuia, Parlamentul, prin această subcomisie, se poate constitui într-o adevărată platformă de susţinere a obiectivelor de dezvoltare durabilă, la nivel naţional, ceea ce implică un plan de acţiuni concrete, elaborate de specialişti din domeniile de referinţă. “S-a decis ca, în perioada următoare, să aibă loc întâlniri cu reprezentanţi ai Academiei Române, cu specialişti ai instituţiilor guvernamentale implicate, cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai societăţii civile, în vederea conturării unui plan de măsuri concrete, pentru revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă, cu includerea obiectivelor Agendei 2030. Membrii subcomisiei au hotărât să solicite un raport privind stadiul de implementare a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă. De asemenea, s-a propus ca Parlamentul României să adopte o declaraţie comună pe problematica dezvoltării durabile. S-a conturat necesitatea existenţei unei solidarităţi în vederea finanţării, implementării şi monitorizării acestor obiective, care au ca scop universal asigurarea unui nivel de trai decent”, a subliniat Borbély László, la iniţiativa căruia Camera Deputaţilor va organiza, în perioada 18 – 19 aprilei 2016, un seminar regional pentru a marca 125 de ani de la aderarea României la Uniunea Interparlamentară.