Bucuria muzicii pe acorduri de vioară, cu Alexandru Tomescu
Reporter: Ce amintiri vă leagă de Filarmonica din Târgu-Mureș și de scena Palatul Culturii ?
Alexandru Tomescu: Am niște amintiri foarte plăcute, cred că Palatul Culturii are una dintre cele mai frumoase săli de concerte din țară și Filarmonica este extrem de norocoasă să aibă un astfel de spațiu la dispoziție. Aici nu mă gândesc doar la calitățile ei acustice cât și la calitățile estetice care nu pot decât să te inspire ca artist pe scenă. De mulți ani colaborez cu Filarmonica din Târgu-Mureș și mereu revin aici cu foarte mare bucurie fiindcă este una extrem de dedicată muzicii, întotdeauna am simțit o comuncare foarte bună la nivel muzical.
Rep.: Ați venit cu un program special pentru acest concert…
A.T.: Concertul de Dvorak de joi seara este unul din preferatele mele, și m-am bucurat foarte mult că l-am putut prezenta aici la Târgu-Mureș împreună cu Filarmonica, împreună cu maestrul Horia Andreescu.
Rep.: Ați concertat în foarte multe locuri și în locații foarte inedite, de la case de cultură până la marile scene ale lumii în diferite formule. Câtă bogăție aduce o astfel de diversitate?
A.T.: Diversitatea nu face decât să îmbogățească viața și trăirile artistice ale unui interpret. Pentru mine muzica de cameră este foarte importantă, de ceva ani, din 2011, de când sunt vioara întâi din Cvartetul Ad Libitum, o formație cu o istorie deja de peste 25 de ani. Am cântat foarte mult și în România, în străinătate și experiența de muzică de cameră nu vine decât să completeze, să îmbogățească și să de-a și mai mult sens în ceea ce fac eu pe scenă ca și solist al unei orchestre.
Rep.: Care este legătura dumneavoastră cu cei tineri?
A.T.: Este foarte important să te gândești și la tânăra generație, la cei care vin din urmă. De multe ori îmi rup din timpul destul de limitat pe care îl am pentru diverse cursuri de perfecționare. În România sunt extrem de mulți tineri talentați care au au nevoie de condiții propice ca să se dezvolte.
Rep.: Cum se manifestă latura caritabilă a violonistului Alexandru Tomescu?
A.T.: Partea caritabilă am legat-o în special de turneele cu vioara Stradivarius. Începând cu 2009 aceste turnee au avut asociată o cauză umanitară sau socială, am strâns bani pentru Asociația Nevăzătorilor din România, pentru copii bolnavi, pentru dotarea Spitalului Marie Currie din București, Secția de Neunatologie. Din 2013 sunt și Ambasador al Fundației “Home and Hopes for Children†pentru România, o organizație care își propune să rescrie istoria acestor copii care în momentul de față sunt abandobnați în case de copii și care le pune la dispoziție acele case sociale în care ei se pot bucura de niște condiții mai apropiate de cele dintr-o familie.
Rep.: Câtă alinare aduce muzica în general în aceste vremuri tot mai agitate?
A.T.: Beethoven spunea că muzica îi face pe oameni mai buni și în aceste vremuri atât de agitate avem nevoie de astfel de repere spirituale care sunt undeva mai presus de aceste agitații zilnice.
Rep.: Putem fi noi din Târgu-Mureș norocoși cu o astfel de clădire care are peste un secol de existență cum este Palatul Culturii?
A.T.: Cu siguranță. Este o clădire extraordinară, cu o sală minunată care este un atu care trebuie exploatat la întregul ei potențial.
Rep.: Orchestra Filarmonicii din Târgu-Mureș se ridică la înălțimea clădirii?
A.T.: Cu siguranță, se completează frumos și fericit, istoria Palatului Culturii cu valoarea artistică a orchestrei Filarmonicii din Târgu-Mureș.
A consemnat Alin ZAHARIE