Uncategorized

Bucurie, Iertare, Dragoste (XV)

Ziarul de Mureș continuã prezentarea conferinței “Bucurie, Iertare, Dragoste”, susținutã de Maica Siluana la Alba Iulia, în cadrul Serilor Duhovnicești închinate Postului Sfintelor Paști din 2005.

Nu pot ierta pe cineva pentru cã o iubesc pe acea persoanã prea mult, dar totuși nu o pot ierta. Ce sã fac totuși sã o pot ierta?

-Da. Asta este ceva extrem de important. Lucrul ãsta sã i-l spui lui Dumnezeu și sã-l întrebi, prin pãrintele duhovnic și direct, în fața icoanei: “Doamne, ce sã fac? O iubesc mult și n-o pot ierta. Vino Tu și iartã, vino Tu și vindecã”, și El va lucra aceastã iertare care este extrem de importantã. Altfel, o dragoste rãnitã nu poate sã aibã roade, nu poate sã rodeascã bucurie. Dar crede-mã, existã, Dumnezeu îți va da puterea, dar numai El poate sã o facã, sã ierți ceea ce te-a rãnit atât de grav.

Cum putem noi, tinerii din ziua de azi, sã ne facem înțeleși atât de cãtre pãrinți cât și de cãtre toți oamenii din jurul nostru?

-Da. Aceasta este drama, și nu cred cã timpul ne permite sã vorbim acum despre asta, dar trebuie sã conștientizãm: e o lipsã de comunicare între generații, între pãrinți și copii, și e o lipsã de comunicare a tinerilor între ei. Nu mai știm sã ne ascultãm unii pe alții. Încercați, înainte de a vã face înțeleși, încercați sã ascultați voi. Faceți un pic de liniște, ascultați-i pe cei din jur și dupã aceea veți fi ascultați și dumneavoastrã. Eu cunosc o metodã prin care sã ni se dea atenție. Toți dorim sã ni se dea atenție. Este aceea de a da noi atenție. Pe mãsurã ce ești atent la ceilalți vei primi atenție. Apoi, faceți ședințe cu pãrinții. Închideți-le televizoarele și spune-ți-le ce aveți pe inimã. Chiar dacã e stângaci ce spuneți, chiar dacã ce spuneți e neplãcut, dar ei vã vor asculta. Așezați-vã în fața micului ecran. Mie mi s-a întâmplat ca un copil de-al meu, o mãicuțã, sã mã întrebe: “Ce vreți, sã ajung la penitenciar ca sã mã ascultați și pe mine?” Și m-am trezit. Mi-a spus asta și m-am trezit. Și am încercat sã o ascult înainte de a ajunge la penitenciar. Nu? Deci spuneți-vã punctul de vedere, atrageți atentia și învãțați sã comunicați. Spuneți ce vã doare. Noi așteptãm mult ca celãlalt sã înțeleagã ce vreau eu. Ne zicem în sinea noastrã: “Dar nu vede?” Nu, nu vede. Nu. “Nu știe?” Nu, nu știe. Îi spun. Și veți avea surprize plãcute. Și vorbiți cu Dumnezeu înainte. Trimiteți îngerul pãzitor înainte. Când intrãm undeva, sã spunem: “Doamne, intrã Tu înaintea mea, îngere, sfinte îngere, intrã tu înaintea mea. Vorbește tu cu mama, vorbește tu cu tata.” Dar sã-ți fie îngerul prieten. Altfel, nu vei avea prieteni nici în pãrinți și nici în cei din jurul nostru.

Cum pot ajuta o tânãrã colegã care nu merge la bisericã și nu postește, și care trãiește în concubinaj, fumeazã, înjurã și de curând a avut un avort?

-Da. Poți sã o ajuți. Uite, încearcã sã faci trei mãtãnii pe zi pentru ea, așa, din toatã inima: “Doamne, vreau sã o ajut pe colega mea, vreau sã o ajut pe prietena mea, eu dau trupul meu, uite, fac trei mãtãnii pentru ea, și Tu lucreazã”. Dumnezeu va lucra. Numai cu rugãciunea, și numai rugându-l pe Dumnezeu sã lucreze cum știe El, ca Dumnezeu, cu un astfel de suflet chinuit. Și va avea roade, nu știu când, dar va avea roade. Dumnezeu nu lasã nici o rugãciune neascultatã. Altã soluție nu existã: nici lecția, nici observația, nici mustrarea nu dau roade.

A consemnat

Ioan BUTIURCÃ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close