Calitatea laptelui muresean, peste media nationala
Aspectul principal al laptelui ca materie prima il reprezinta calitatea, in contextul in care, incepand cu anul 2010, se interzice comercializarea laptelui necomform normelor Uniunii Europene. Un rol esential in aceasta privinta este legat de masurile de sprijin prin care producatorii sa treaca la un nivel calitativ superior in ceea ce priveste productia de lapte.
Conform Programului Stategic al Agentiei National Sanitar Veterinare, sistematic se analizeaza calitatea laptelui. Acest control se realizeaza gratuit, in conditiile in care agentul economic, producatorul si procesatorul, solicita analize suplimentare. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures monitorizeaza calitatea laptelui din judet, incepand de la producator, centrele de colectare a laptelui autorizate sanitar veÂterinar, precum si de la unitatile de prelucrare a laptelui. “Sunt trei structuri monitorizate de catre DSVSA Mures privind caÂlitatea laptelui. Pe zi ce trece, calitatea laptelui materie prima este in crestere, prin informarile facute, prin atentionarile producatorilor, prin crearea de conditii de preluare si racire a laptelui”, a declarat Ioan Rusu, director executiv in cadrul DSVSA Mures.
Din studiile efectuate la nivelul fermelor calitatea laptelui materie prima se incadreaza intr-un procent de aproximativ 90 %, in ceea ce priveste gospodarile populatiei, a micilor producatori, preluarea laptelui se face in centre autorizate, si aici, cresterea calitatii laptelui materie prima difera de la o perioada la alta, media fiind undeva la valoarea de 75 – 80 %, mult peste media la nivelul intregii tari.
Factorii care genereaza
impuritatea laptelui
Crescatorii de animale trebuie sa respecte anumite standarde de calitate, avand in vedere ca normele europene vor interzice comercializarea laptelui necomform incepand cu anul 2009. In afara maÂrilor crescatori de animale, unde standardele de calitate se pot impune mai usor, micii crescatori de vaci pentru productia de lapte vor putea produce lapte de calitate doar daca vor intelege mecanismul de producere a laptelui curat. Ei vor trebui sa elimine factorii care duc la impurificarea si modificarea calitatii laptelui. Laptele existent dintre doua mulsuri este lipsit de microbi si contine foarte putine celule somatice. Dupa evacuarea laptelui din uger, el se poate contamina cu impuritati, prin procesul de mulgere. Majoritatea microbilor din lapte, provin de pe mainile mulgatorilor si din canalele instalatiei de muls, precum si de pe peretii recipientelor de colectare a laptelui. Dupa doua ore de la mulgere toti acesti factori pot genera o cantitate mare de microbi din lapte, care, daca nu sunt stapaniti, vor continua sa se multiplice, cu modificarea integritatii structurale si a aciditatii normale a laptelui.
Pentru oprirea inmultirii microbilor existenti, dupa cele doua ore de la muls, laptele trebuie racit si adus la o temperatura de 3– 4 grade. Astfel, prin procesul de facere si desfacere a substantelor din corpul microbilor incetineste mult inmultirea aceÂstora.
Alt aspect important il reprezinta curatirea ugerelor, a mainilor, a prosopului, si a ustensilelor, lucruri esentiale pentru prevenirea infectarii cu microbi a laptelui. Daca inmultirea microbilor nu se mai poate realiza cand laptele este la 3– 4 grade, este necesar ca laptele proaspat muls sa fie introdus in frigider. O alta varianta ar fi predarea lui la centrele de colectare inainte de trecerea celor doua ore de la muls.
Alin ZAHARIE