Uncategorized

Campionii bolilor de inimă

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă, alături de Rusia, primul loc în lume în ceea ce privește rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare, la bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani. În același timp, 60 la sută dintre români mor din cauza infarcturilor miocardice, a accidentelor vasculare cerebrale și a insuficienței cardiace. Anual, 1.000 de copii se nasc cu malformații congenitale, mulți dintre aceștia neputând fi salvați.

Bolile cardiovasculare îi afectează pe 51 la sută dintre bolnavii hunedoreni. Dintre aceștia, 27 la sută au suferit deja un infarct miocardic. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile la aceste boli, dar acest raport se egalizează după vârsta de 65 de ani. În secția de Cardiologie a Spitalului Județean Deva au fost internate, în 2005, 146 de persoane care au suferit un infarct miocardic acut, dintre care 49 au fost femei și 97 bărbați. În 2004, au fost spitalizați 144 de pacienți cu infarct, dintre care 37 femei și 107 bărbați. “Se înregistrează o creștere progresivă a numărului de cazuri de infarct miocardic acut, de la an la an. Mai grav este faptul că, în ultimii ani, incidența bolilor cardiovasculare apare la vârste din ce în ce mai tinere, cu vârful de incidență între 45 și 55 de ani. În urma statisticilor, a reieșit faptul că cele mai frecvente cazuri apar între orele 6-8 dimineța și între orele 23-24. În plus, incidența cea mai crescută este luni, precum și în zilele de concediu”, a declarat Gheorghe Basarab, medic primar, șeful Secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Deva.

Manifestări multiple

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt dizlipidemia, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul, obezitatea, sexul și vârsta, antecedentele familiale, alcoolul și stresul. Aceste afecțiuni pot fi prevenite prin modificarea stilului de viață și reducerea caloriilor, activitate fizică, consum moderat de alcool, precum și reducerea consumului de sare la hipertensivi. “Infarctul miocardic acut se manifestă prin durere precordială, adică angină pectorală prelungită și repetitivă, transpirație, anxietate, scăderea toleranței la efort. Există însă și forme atipice, în care durerile au localizare variabilă, epigastrică, grețuri, vărsături, dureri la nivelul mandibulei și a membrelor superioare, precum și forme de infarct miocardic acut fără manifestare dureroasă”, adaugă medicul Gheorghe Basarab.

Recuperare anevoioasă

Recuperarea în cazul infarctului miocardic acut presupune patru faze: primele 12 – 24 de ore în spital. Următoarele 4 – 8 săptămâni, ambulatoriu sau în spital, când pacientul este pregătit pentru reinserția socială. A treia etapă se axează pe menținerea rezultatelor la domiciliu, iar cea de-a patra vizează adaptarea psihologică a bolnavului. “Adaptarea psihologică a pacientului care a suferit un infarct miocadric acut este foarte importantă. În prima fază, acesta încearcă să refuze boala, deși resimte durerea, perioadă în care se administrează sedative. În perioada de conștientizare, adică în primele zile, săptămâni, sau luni, bolnavul evaluează impactul bolii asupra vieții. În perioada de reorganizare, pacientul își planifică viața în raport cu posibilitățile reale pe care le are și se reintegrează socio-profesional. În cele din urmă, bolnavul își creează o nouă identitate, cu noi scopuri de viitor, comparabile cu starea de sănătate, își adaptează dorințele la starea de sănătate. Din păcate, această etapă este atinsă în contextul socio-economic al României de doar 10, până la 20 la sută dintre pacienți”, susține dr. Gheorghe Basarab.

Prea mult alcool și tutun

La factorii clasici care predispun la afecțiuni ale inimii s-au adăugat unii noi: cei psiho-sociali, factori de comportament și consumul excesiv de alcool și tutun. Fumatul este responsabil pentru cea mai mare parte dintre bolile cardiovasculare. Astfel, un număr mare de femei care au consumat contraceptive orale sunt predispuse la aceste boli de trei ori mai mult decât celelalte femei. Tensiunea arterială este și ea una dintr cauzele apariției bolilor de inimă. Tensiunea crescută sporește solicitarea inimii, ducând la mărirea și slăbirea acesteia în timp. Combinată cu obezitatea, colesterolul mare și diabetul, aceasta sporește și mai mult riscurile. “Un control al tensiunii arteriale ar reduce cu 15 la sută riscul apariției insuficienței cardiace. Și hipertensiunea este un risc major al arterosclerozei, cu multiple localizări, cerebrale și periferice. Preva-lența hipertensiunii

arteriale variază între 8-16 la sută la vârstele medii, atingând ulterior, după 60 de ani, un procentaj de 40 la sută, arată Carmen Dumitrescu, medic specialist cardiolog. Cel mai îngrijorător fapt este acela că atât în județul Sibiu, cât și în celelalte zone ale țării, prezența bolilor de inimă este mult mai frecventă în mediul rural, din cauza faptului că locuitorii din aceste zone nu efectuează un control periodic, pentru că nu își permit să vină la oraș pentru acesta. De vină este și prezența redusă a medicilor în mediul ruaral. “În ceea ce privește mortalitatea prin boli cardiovasculare, ponderea cea mai mare o au cardiopatia ischemică, bolile cerebrovasculare și bolile cardiace inflamatorii”, a completat Carmen Dumitrescu.

Statistică alarmantă

Un studiu realizat în trei județe a indicat o cifră alarmantă a mortalității, de 35-37 la sută, față de cazuistica din țările UE, de doar 2-4 la sută. Studiul a fost realizat la inițiativa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, condusă de conf. Dr. Benedek Imre, în Harghita, Covasna și Mureș. Un alt aspect revelat de studiu este lipsa medicilor cardiologi. Dacă județul Mureș este totuși bine reprezentat, Covasna și Harghita duc o lipsă acută de medici specialiști. Spre exemplu, la Spitalul din Gheorgheni sau la cel din Toplița nu există nici un medic cardiolog.

La nivelul acelorași județe a fost realizat un registru al pacienților, începând cu anul 2004, baza centrală fiind formată din medici primari și specialiști cardiologi, dar și din medici rezidenți cardiologi. Statistica arată că în 2004 au fost înregistrate 514 foi de urmărire, dintre care 284 infarcturi, iar 230 angine. Numărul infarcturilor a scăzut în anul 2005 până la 202. Aceeași tendință descendentă a fost înregistrată și în cazul infarcturilor miocarde acute, de la 78 în 2004, la 44 în 2005. Și mortalitatea a scăzut în 2005 la 11 la sută de la 20 la sută în 2004. Aceste rezultate au fost obținute prin tratarea precoce prin metode intervenționale.

Institutul elitelor

Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș a împlinit la sfârșitul anului trecut 10 ani de activitate. Cel care a pus bazele institutului este prof. Dr. Radu Deac, sufletul celor două secții existente în prezent la Târgu Mureș, cea de adulți și cea de copii, conduse de dr. Horațiu Suciu. În fiecare an, un medic specialist realizează între 100 și 200 de intervenții pe cord, iar ultima premieră realizată la institut, chiar în luna decembrie, a fost una de impact mondial. O echipă de specialiști condusă de prof. dr. Radu Deac, a efectuat un transplant de cord printr-o metodă în premieră mondială. Metoda a constat în sutura aortei donatorului la aorta receptorului. Acest demers urmărește o recuperare mai rapidă a bolnavului. Acesta a fost cel de-al 12-lea transplant efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Diana PURDEA

Andrada GHIRA

Corina ALBOTA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close