Uncategorized

Cantonamentul politicienilor inainte de alegeri

Mai sunt maximum trei luni preelectorale pentru campania alegerilor locale din mai 2008. Chiar daca nu e iubitor de fotbal, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu va amana ori cupla alegerile de primavara cu cele parlamentare, din toamna, si tinand cont de sfaturile consilierilor nu doreste campanie in timpul Campionatului European de Fotbal din Elvetia – Austria din iunie. În consecinta, cea mai posibila data a alegerilor locale va fi 25 mai primul tur, iar pe 8 iunie ar fi turul doi.

Miscarile pe scena politica mureseana nu sunt lipsite de interes, dar parca se desfasoara mult prea mult in laboratoare sau in spatele usilor inchise.

Opozitia mai mult sau mai putin vizibila, credibila, organizata, PSD se afla inca in cautari strategice sau intr-o expectativa greu de inteles. Cu senatorul Cristian Georgescu drept speranta la Primaria Targu Mures, candidat vehiculat in decembrie, dar neconfirmat in februarie, lupta electorala nu va fi una la baioneta, ci mai degraba de salon avand in vedere istoria comuna pozitiva a relatiilor Florea – Natea – Georgescu. Ca Danesan si Dancu vor confirma la Sighisoara si Ludus e o supozitie doar, sau ca Popa de Tarnaveni isi doreste un nou mandat, desi e macinat politic si ca imagine ramane o dorinta, iar ca Maria Precup e in pole position la desemnarea partidului pentru Primaria Reghin, toate acestea sunt doar probabilitati. Si primarii PSD din comune care au rezistat taricenizarii nu si-au spus ultimul cuvant. Acolo conteaza mai mult omul, nu partidul.

Premiantul administratiei publice locale din Romania, Alexandru Fratean, sta drept in scaunul de vicepresedinte, presedinte cand nu e madam Lokodi in tara, de CJ si are efectiv sanse reale de a juca o carte a uninominalului ce se aude ca va fi asumat de guvern si, sau de parlament. Mai are de lucrat la charisma in fata votantului popular.

Marele partid se pare ca se urneste destul de greu, desi inca mai spera ca are cel mai bun aparat birocratic, care nu de putine ori face diferenta in campanii…

Interesanta vizita electorala interna a lui Cristian Diaconescu.

UDMR ramane principala forta politica a judetului, fapt confirmat la europarlamentare. Sigur, nu au nimic in comun cele doua tipuri de alegeri. Si, evident, liderii Uniunii vor sau primar de Targu Mures cu doi vicepresedinti la Consiliul Judetean sau presedinte de CJ si viceprimari ca un status quo. Ecuatiile nu sunt clare, chiar daca ar mai trai matematicienii Bolyai, tatal si fiul. Cu profesorul de fizica ajuns viceprimar in trena lui Florea si a acolitilor sai financiari, Csegzi Sandor, care nu se da dus din candidatura buclucasa din interiorul UDMR, cu echipa disidenta a fratilor Benedek Imre si Istvan, cu un ministru Borbely Laszlo tot mai prezent in promisiuni investitionale electorale din bani publici, prezent cu familia pana si la Duminica in familie a Mihaelei Radulescu, cu consilieri stiuti si nevazuti, prieteni pe bani grei cu camarila primarului, dar si cu infiintarea, de cateva zile, cu acte in regula a partidului schija, UCM, matematica negocierilor cu liderii Uniunea poate da orice rezultat.

Presedinta Lokodi Edita ar mai vrea o tura in scaun. Balogh sta la panda. Si aduna licitatii peste licitatii din banul public. Tinerii maghiari scoliti si apoi trimisi prin ministere la Bucuresti ar putea constitui o noua surpriza la Consiliul Judetean. Sigur, Reghinul nu trebuie pierdut, ca nu degeaba da primarul Nagy Andras comunicate de un romanism demn de PRM la fiecare sarbatoare nationala.

Prin comunele etnic majoritare nu stim aproape nimic pentru ca nici macar presa nu acorda spatii comunitatii maghiare de la tara. E UDMR si gata. O perceptie cel putin perdanta.

Si totusi nimic nu e sigur. Nici macar vesnicia lui Marko Bela…

PRM ramane cu dom profesor, deputatul constiincios Adrian Moisoiu, cu doctorul Ioan Sita si cu consilierul Constantin Amza. Apusul acestui partid, al carui prohod il canta toata lumea, va fi oricum printre ultimele la Mures. Si din spate parca nu mai vine nimeni… Poate Adrian Moldovan.

PNG CD a plecat in transhumanta. Au ramas, vorba lui Becali, numai oile tinere…

Partidul Conservator e aproape rupt dupa ultimele negocieri ale invinsilor de la Congres cu marele partid ce se vrea popular in 2009, PDL. La Mures, sub bagheta maestrului Cornaciu, vicepresedintele la nivel national Dinu Socotar pastreaza cu sfintenie linia partidului, desi in discutiile informale este un politician extrem de interesant…

PIN si ursul sau, chiar daca are un deputat de Mures in persoana Laviniei Sandru, intrata in parlament pe listele PD, originara si de prin targ, e cvasiinexistent…

Am ajuns si la Partidul Democrat Liberal, partidul persoana, partidul dictatura. Daca la nivel national avem Traian Basescu si infinitezimal Emil Boc. La Mures avem Dorin Florea si miniscul, oricare dintre subordonatii acestui partid dictatorial. Pe post de manipulator de orchestre si librete se descurca de minune ziaristul Marius Pascan, omul cu trezoreria la vedere sau in conturi bine ascunse e Claudiu Maior, sub atenta indrumare tehnica a lui Dan Gliga, ca doar de bani publici vorbim. Bani ce trebuie albiti in aceasta campanie. Politistul bun nu poate fi decat vesnicul independent Doru Opriscan. O retragere strategica inspre business a lui Mihai Porutiu poate aduce surprize la CJ. Ca mai avem un Coman, Ciobanu si Todoran, e chiar nesemnificativ, daca vorbim de vechiul PD, echipa ce s-a aburcat in functiile democrate dupa intrarea primarului in partidul lui Basescu. Chiar s-au intarit semnificativ prin fuziunea-absortie cu fostul PLD. O echipa buna cu Schwartz, Crisan, Farcas, Savu, Mihut, Roman. Politicieni necesari pe listele de consilii locale si judetene. Vorba romanului, da ce folos, cata vreme dictatura floresciana e una incontrolabila. Sosirea neasteptata a lui Doru Borsan cu echipa de vicepresedinti de la PNG, cu toata filiala, a fost o alta surpriza. Ar fi si vremea ca muresenii cu bani sa se implice in politica. Declaratia lui Borsan referitoare la conducerea Consiliului Judetean nu pare defel intamplatoare.

Cu certitudine lui Dorin Florea i s-a ordonat sa candideze. Si nu va nesocoti comanda cotrocenista. Ca el vrea, de fapt, sa fie deputat, imun, e o alta poveste. La fel de reala. Are sanse, ca nu degeaba au inceput “cumparaturile de primavara”. Politicieni, primari, ziare, televiziuni, personalitati, notorietati, ziaristi. Romani si unguri deopotriva. Totul de-a valma. Exista si posibilitatea de a face spectacol si totusi de a pierde, deloc intamplator, la mustata primaria pe un gentlmen agreement cu UDMR, in favoarea sefiei Consiliului Judetean. Lucru ce nu il va recunoaste in ruptul capului, dar daca va aduce voturi destule pentru a hrani indestulator orgoliile de la Cotroceni si, dupa aceea, imunitatea extrem de necesara, la multitudinea de acte si fapte penale,… nu e tocmai o utopie. La Reghin se incalzeste pe margine iubitorul de cai de rasa Eremia Pop, dar care ar avea niscaiva probleme penale, la Iernut se cere eternul ofiter Bebe Cornea, iar la Sighisoara, Coman Melus sigur va aduce un vot in plus fata de numarul membrilor familiei sale, la cat de mult il urasc si il detesta sighisorenii. PDL Florea va miza financiar – surse apropiate “conturilor maioriene” dau ca certa suma de 2 milioane de euro pentru campania informala, cumparaturi de precampanie -, deci va ridica potul oricat pentru scoruri cotroceniste la CL si la CJ. Numai sa aiba si oameni…

Guvernarea decimanta si decimata a liberalilor isi are repercusiunile firesti si in teritoriu. Detinatorul adevarului absolut in materie de liberalism, economistul sef al Ministerului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, fost general la Romarm, nu cred ca stie ceva istorie. E drept ca generalii romani decimau legiunea, decapitau tot al zecelea legionar daca legiunea pierdea steagul sau erau infranti rusinos si fugeau de pe campul de lupta, dar deputatul PNL a masacrat de-a binelea conducerea larga a liberalilor mureseni. Puiu Pop nu mai sta mult la usa lui Florea. Giurgea va ramane maximum independent, Ranja se va intoarce la zootehnie, Mailat, satiesat de politica, isi va savura cele 40 de milioane de euro personali din tranzactionarea Bere Mures, nimeni nu va cracni in fata despotului Nicolaescu. Ce-i drept a adus juniorii la conducere, chiar daca acestia se duc incet si ei spre maturitate, speram si politica. Extem de suspecta, dar binevenita, revenirea in prim plan a lui Marius Ichim ca presedinte la Tg Mures, si la fel cresterea in sondaje a lui Ciprian Dobre, desi gafa cu ziarul prefecturii e impardonabila. Nici un prefect nu a scapat nedecapitat dupa alegeri, si deci cu atat mai putin plauzibila este secretomania in jurul desemnarii candidatului liberal la primaria Targu Mures sau la sefia Consiliului Judetean in varianta uninominala. Nu e un secret negocierile dintre Borbely si Nicolaescu, si cum stim din istoria postdecembrista ca UDMR joaca la toate capetele, s-ar putea ca tocmai liberalii de azi, sa nu aiba ce oferi in iunie 2008. Pe fratii Mora, Vichy si Akos, ii lasam sa descurce itele economice ale acestui, “dupa noi potopul”, ce e stigmatul ultimelor luni de guvernare de dreapta, exclusiv pentru viitorul romanilor liberali hrapareti. Socotelile licitatiilor le vor tine cu certitudine altii.

Aurelian GRAMA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close