Uncategorized

Castelul din Mădăraș, pe fărașul istoriei

Localnicii ridică mirați din umeri. Unii știu de existența unui castel la Mădăraș, dar cei mai mulți habar nu au că-n comuna lor ar fi locuit cândva și oameni cu sânge albastru. Ce se știe cu certitudine este că prin aceste locuri a funcționat cândva CAP-ul. De grofi nimeni n-a auzit nimic. Or fi trăit cândva pe aici, nimeni nu neagă, dar de atunci și până acum e cale lungă și întortocheată.

Castelul Orban

Nu e deloc greu de găsit. Se află chiar în centrul comunei, flancat din toate părțile de birturi, baruri și magazine sătești. E lesne de recunoscut.

Înnecat în buruieni și pe jumătate dărâmat, are aspectul tipic de castel transilvănean. Prin el fluieră vântul și mișună jivinele câmpului. Ca un făcut, încet dar sigur, hoții încep să-i descopere potențialul. Azi o ușă, mâine o căruță de cărămizi, poimâine un braț de țigle… cam tot ce e nevoie la o casă de om gospodar. Și cum o treabă, odată începută trebuie neapărat dusă la bun sfârșit, viitorul se prefigurează a fi destul de productiv. Edilii ridică neputincioși din umeri: clădirea a fost retrocedată, iar în ograda omului, oricât ai fi de primar nu te poți băga. Sătenii (cei care nu au nevoie nici de cărămizi și nici de țigle) sunt foarte înciudați de situație.

Gloria

Cu toate că în prezent starea lui este mai mult decât jalnică, edificiul a avut și el perioada lui de glorie. A fost construit în anul 1517, după aproape 200 de ani de la prima atestare documentară a localității. Pe atunci Mădărașul era un sat cu doar 23 de case. O dată însă cu venirea nobililor Bethlen, localitatea s-a dezvoltat rapid. Moșia a înflorit peste noapte și în scurt timp a ajuns una dintre cele mai mari și mai prospere din Transilvania. În plus, mulțimea vitelor și a grânelor i-au adus micuței comune faima de târg cu pretenții. Întreg domeniul a aparținut pe rând mai multor membri ai dinastiei Bethlen, până în anul 1607, când acesta a trecut în posesia proaspăt înobilatului Borsos Tamás. Ultima proprietară a castelului a fost o altă nobilă familie transilvăneană: familia Orban. Urmașii acesteia au locuit în Mădăraș până în 1948, când întreg domeniul a fost naționalizat.

Frizeria

În perioada comunistă, în castel a funcționat sediul CAP-ului. Deși prin alte părți edificiile folosite în același scop, au fost ruinate de neglijența noilor chiriași, în Mădăraș ciudățenia situației a făcut ca „oamenii muncii” să se îngrijească de clădire cu o atenție ieșită din comun. Ba chiar au renovat-o atunci când situația a cerut-o. Bineînțeles că treaba au făcut-o în tonul vremurilor de atunci. Adică repede și prost. Ferestrele vechi au fost schimbate cu unele mult mai „arătoase”, parchetul care scârțâia a fost înlocuit cu faianță, iar fațada a fost „modernizată” cu un calciu colorat cum numai meșterii comunei știau să bată. La sfârșit au notat data isprăvii cu țiglă verde pe cea mai vizibilă parte a acoperișului: 1974. Drept consecință, rezultatul arăta demn de toată strădania. Dintr-un castel vechi de sute de ani, construit în stil baroc, a rezultat o clădire stingheră, spoită la repezeală, cu un puternic aer comunist. Aceasta a fost ultima lucrare care s-a mai făcut în edificiul din Mădăraș. După revoluție, clădirea a fost părăsită și timp de ani de zile, diferiți săteni puși pe afaceri și-au încercat norocul în ea. Primul a fost Miklos, un tânăr cârciumar, căruia locația i s-a părut ideală: loc de desfășurare berechet, pivniță încăpătoare pentru depozitat butiile cu vin și o curte mai mult decât generoasă. Chefliii n-au fost însă la fel de încântați de cârciuma din castel. Următorul „investitor” a fost un țăran cu mare har în mânuitul foarfecelor și al briciului. Așa s-a transformat, cât ai clipi din ochi, ditamai reședința boierească din bar în frizerie. După ce a falimentat și acesta, castelul Orban din Mădăraș e tot pustiu, la bunul plac al vântului, al jivinelor și din când în când al hoților.

Allain CUCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close