Uncategorized

Cotrocean și Hypocrate de Batoș

Batoșul a devenit sâmbătă capitala politică a României prin prezența președintelui Traian Băsescu, a ministrului sănătății Eugen Nicolăescu, a primarului Dorin Florea, a prefectului Ciprian Dobre și a mai multor senatori și deputați. Deși destinația președintelui României era biserica din Monor, el a decis să “viziteze” comuna mureșeană, evident fără nici o legătură cu deschiderea campaniei electorale din localitate.

Alegerile pentru Primăria Batoș au încins spiritele politicienilor din București care au dat năvală să-și sprijine candidații, într-un duel politic “bucolic”. Deși au fost în același timp la câțiva metru unul de altul, Băsescu și Nicolăescu s-au evitat, unul dând mâna cu localnicii și semnând mingi de fotbal pentru copii, iar celălalt primind în audiență țăranii la căminul cultural. A fost un fel de podul de la Mărăcineni când Băsescu și Tăriceanu au venit cu elicoptere separate și s-au evitat reciproc.

În urma decesului fostului primar de la Batoș, au început procedurile pentru alegeri anticipate. Pentru fotoliul de primar se vor lupta opt candidați, care se vor înfrunta în primul tur de scrutin din data de 29 aprilie. Doi dintre aceștia au avut un ajutor nesperat din partea președintelui Băsescu și a ministrului Nicolăescu. Se pare că alegerile din Batoș sunt o repetiție reală pentru alegerile europarlamentare din toamna lui 2007 și a celor locale și parlamentare din 2008.

Candidat independent, dar liberal

Candidatul independent Ioan Pantea a recunoscut faptul că va fi sprijinit politic de către liberali, deși nu a acceptat propunerea acestora de a candida oficial pe listele lor. Pantea s-a arătat plăcut surprins de vizitele de care comuna sa a avut parte și a declarat că “de vizita ministrului Sănătății Eugen Nicolăescu și a Prefectului Ciprian Dobre știam de mai demult, dar de cea a președintelui Traian Băsescu am auzit cu 10 minute înainte să apară”. “Eu inițial nu am vrut să candidez pentru primărie, dar patronul meu de la SC Pomicola Batoș mi-a deschis ochii și m-a sfătuit că ar fi bine pentru că eu cunosc oamenii și problemele lor și mai ales știu cum să le rezolv” a adăugat Pantea. Deși este membru al PNL, Ioan Pantea a hotărât să candideze independent pentru că “așa am mai mari șanse să fiu ales primar dacă ajung în turul doi”. Mai mult candidatul independent a dezvăluit propunerile venite din partea PD, atât de la liderul local cât și de la președintele PD Reghin Eremia Pop, “care doreau să candidez pentru ei la aceste alegeri”. Pantea l-a atacat pe actualul contracandidat din partea PD, Aurel Pogăcean pe care l-a considerat pus acolo “de umplutură”.

Presiuni nerecunoscute, dar simțite

Candidatul PD Aurel Pogăcean nu și-a ascuns satisfacția față de vizita președintelui Traian Băsescu și a șefului PD Mureș Dorin Florea. “Nu știu cât bine mi-au făcut aceste vizite, dar cu siguranță nu mi-au făcut nici un rău”, a declarat democratul. Pogăcean a precizat că a ales PD-ul pentru că atunci când s-a întors din străinătate în 2006, PUNR, partidul pe listele căruia a ajuns viceprimar între 2000-2002, nu mai exista. Deși și-a depus candidatura sâmbătă, Aurel Pogăcean s-a hotărât să se lupte pentru fotoliul de primar doar cu trei zile înainte. Au existat unele zvonuri cu privire la presiuni pe care reprezentanții PD le-au făcut la adresa acestuia, deoarece fiica sa lucrează la Direcția Generală de Finanțe Mureș unde este director adjunct Angela Boroș, membră PD. “Nu au existat astfel de presiuni la adresa mea și toate aceste speculații sunt o minciună” a declarat Pogăcean, deși nu prea părea convins.

Fotoliul de primar de Batoș, care se va adjudeca peste două săptămâni, i-a adus pe președintele Traian Băsescu, ministrul Eugen Nicolăescu, primarul Dorin Florea și prefectul Ciprian Dobre sâmbătă în comuna mureșeană. Alegerile pentru Primăria Batoș a pus pe jar întreaga scenă politică mureșeană. Candidatul PD Aurel Pogăcean și cel independent, dar sprijint de PNL, Ioan Pantea au primit un sprijin electoral de la Cotroceni și Palatul Victoria.

Ce se ascunde în spatele acestui exercițiu la limita democrației ?

“Dacă era să vină președintele Băsescu la alegerile pentru primăria Târgu-Mureș puteai să spui că a venit cu un scop electoral. Eu cred că la Batoș nu se pune această problemă.”- Doru Oprișcan, președintele PD Târgu-Mureș

“Avem un candidat care și-a depus candidatura independent deși este membru al PNL. Sâmbătă am avut o deplasare în teritoriu deoarece a început campania electorală, pentru a ne prezenta candidatul și a susține programul său electoral. În ceea ce privește vizita președintelui Traian Băsescu ea a fost cât se poate de surprinzătoare. Deși putea să plece la Monor imediat după aterizarea elicopterului el a preferat să treacă pe la primărie exact atunci când candidatul PD își depunea actele. Ar trebui ca președintele unei țări să nu facă politica unui partid, dar se pare că la noi acest lucru nu se întâmplă. Deocamdată nu avem înțelegeri electorale cu alte formațiuni pentru aceste alegeri locale. ” – Teodor Giurgea, vicepreședinte PNL Mureș.

“Am însoțit reprezentatul guvernului, în persoana ministrului Eugen Nicolăescu, care a vizitat o localitate din județul nostru. Nu-mi permit să suprapun calității mele de Prefect peste lupta politică din Batoș. Nu comentez cu nimic faptele președintelui României Traian Băsescu. ” – Prefectul Ciprian Dobre

“Președinele a aterizat la Batoș pentru că așa au hotărât SPP-iștii lui. În vizita sa la Monor el s-a oprit și a dat mâna cu toți localnicii întâlniți și este o coincidență faptul că în aceeași zi candidatul PD pentru primăria Batoș și-a depus candidatura. ” –

Claudiu Maior, vicepreședinte PD Mureș

Noi vom susține candidatul propriu pentru primăria Batoș în persoana lui Dumitru Cotoi. Nu comentez venirea lui Băsescu și a lui Nicolăescu și nici zvonurile cu privire la o înțelegere pe plan local între PSD și PNL.” – Ovidiu Natea, președinte PSD Mureș

Ionel ALBU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close