Politic

Cristian Chirteş, recomandări silvice pentru Guvern

chirtesDeputatul liberal Cristian Chirteş a solicitat vineri, 8 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, operarea unor modificări la Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, document aflat în mapa Guvernului, sub forma unui proiect de hotărâre.

 Propuneri pentru exploatarea eficientă a resurselor

În discursul său, deputatul Cristian Chirteş a cerut ca respectivul proiect de hotărâre al Guvernului să respecte prevederile şi principiile noului Cod Silvic. „Prin prezenta declaraţie politică doresc să aduc în Parlamentul României un aspect deosebit de important în ceea ce privește viitorul sectorului forestier și al firmelor care își desfășoară activitatea în domeniul exploatărilor forestiere și a prelucrării lemnului. Este vorba de proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Deși acest Regulament este necesar a fi întocmit respectând prevederile și principiile noului Cod Silvic, în elaborarea lui nu s-a ținut cont de ceea ce înseamnă esența pentru care am introdus aceste recomandări și principii. Doresc să salut poziția exprimată de către WWF România în ceea ce privește elaborarea acestui proiect de Hotărâre de Guvern”, a precizat deputatul Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Astfel, deputatul Cristian Chirteş a amintit câteva aspecte considerate importante, de care ar trebui să se țină seama în elaborarea noului regulament, după cum urmează: reglementarea unor proceduri clare pentru alocarea cu prioritate a resurselor de materiale lemnoasă din pădurile proprietate publică necesare încălzirii locuințelor populației, reglementatarea unei procedure clare și transparente pentru asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobile, sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase și oferirea cu drept de preemțiune de material lemnos pentru firmele locale de exploatare și prelucrare de masă lemnoasă, inclusiv pentru industria mobilei şi respectarea principiului director enunțat în Strategia Uniunii Europene pentru păduri și sectorul forestier, care face referire la „utilizarea eficientă a resurselor, optimizarea contribuției pădurilor și a sectorului forestier la dezvoltarea rurală, creșterea economică și crearea de locuri de muncă”.

 Predictibilitate şi siguranţă pentru sectorul forestier

La finalul declaraţiei politice, deputatul Cristian Chirteş şi-a manifestat încrederea că noul regulament va oferi predictibilitate sectorului forestier şi va apăra interesele profesioniştilor din domeniu. „Sunt mai multe puncte la care doresc să mă refer astăzi, însă sper și cred că cei care își desfășoară activitatea în domeniul forestier vor fi ascultați. Modul de valorificare a celor peste 9 milioane de metri cubi proprietate publică a statului, utilizarea eficientă a acestei resurse importante pentru statul român, trebuie să respecte fără echivoc principiile transparenței, concurenței loiale și a dezvoltării durabile. Și nu în ultimul rând, acest regulament trebuie să ofere predictibilitate și siguranță sectorului forestier și fac un apel la dialog tuturor factorilor implicați în acest domeniu”, a menţionat deputatul Cristian Chirteş.

 

 

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close