Uncategorized

Curățenia de primăvară

Organismul nostru are nevoie periodic de o cură de detoxifiere, venirea primăverii fiind momentul oportun. Putem evita astfel astenia de primăvară. Durata unui regim de detoxifiere variază între minim trei zile și două săptămâni, iar rezultatele acestuia depind, bineînțeles de durată. Aceste regimuri pot avea efecte surprinzătoare și asupra stării noastre de spirit și a nivelului de energie.

Nora Timar a absolvit facultatea de psihologie și, dorind să ajute persoanele care aveau probleme cu greutatea, a urmat o specializare în nutriționism la clinica Lorraine din Paris. Am apelat la ajutorul specialistului pentru a ne da informații despre cum să efectuăm corect „curățenia de primăvară” a organismului nostru.

„Nutriționiștii sunt de părere că orice persoană sănătoasă are un anumit nivel de toleranță la acțiunea toxinelor. În cazul în care cantitatea de toxine se află sub acest nivel, organismul de adaptează singur, eliminându-le de la sine. Dacă acest nivel este depășit, mecanismul de apărare al corpului nu mai funcționează și apar simptome precum oboseala cronică, confuzie, irascibilitate,” a explicat nutriționistul. Pentru a determina necesitatea detoxifierii putem apela la testele de laborator. Există totuși posibilitatea unei autoevaluări, urmărind câteva semne ale intoxicării organismului. Pentru detoxificare, putem apela atât la regimuri specifice, cât și la procedee terapeutice (purificarea nazală și curățarea limbii, voma terapeutică, clisma, purificarea întregului tub digestiv sau limfatic). Eliminarea toxinelor din corp ajută la reglarea greutății corporale și la crearea unui mod de viață sănătos. Totuși, programele de detoxifiere nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau persoanelor în creștere.

Etapele curei de detoxifiere

Este recomandată împărțirea regimurilor de detoxifiere în trei etape, pentru a nu forța inutil organismul și sistemul digestiv. Prima etapă durează între una și trei zile și reprezintă trecerea la un nou stil de alimentație. Consumul sporit de lichide este recomandat în această perioadă, pentru a ușura eliminarea toxinelor. „Se poate bea și o cană de ceai diuretic, dar nu este recomandat să depășim această doză, deoarece se poate ajunge la deshidratarea organismului,” a precizat nutriționistul. Se elimină alimentele grele, prăjelile, mâncărurile cu sos, grăsimile, dulciurile, produsele de patiserie, cafeaua și alcoolul. În aceste zile alimentația se bazează pe carne albă la grătar, salate cu ulei de măsline sau lămâie, fructe, lactate și cereale integrale.

În a doua etapă menținem consumul de lichide la doi-trei litri pe zi, dar eliminăm carnea în prima zi, a doua zi eliminăm cerealele, iar treptat ajungem la o alimentație bazată exclusiv pe legume și fructe. Această etapă este cea mai lungă și poate să dureze până la o săptămână. A treia etapă este asemănătoare cu prima, constând în acomodarea organismului. Se reintroduc alimentele nepermise: întâi cerealele, apoi lactatele iar în cele din urmă carnea. La sfârșitul curei puteți observa o pierdere în greutate de până la 5kg. Pentru a menține greutatea, în zilele imediat următoare evităm excesele de orice fel și menținem obiceiurile alimentare dobândite pe durata regimului. Dacă doriți informații suplimentare, pe Nora Timar o puteți găsi pe Aleea Cornișa, bloc 9 ap.2 , după ora 17.

Laura VIMAN

Cele zece semne ale

intoxicării organismului

1. Stări de oboseală nejustificate, plictiseală, apatie, energie

2. Perioada de somn crește peste măsură, ne trezim greu dimineața

3. Fecalele, transpirația și respirația au miros extrem de neplăcut.

4. Limba prezintă dimineața depozite albicioase .

5. Simțim nevoia de a mânca dulciuri, alimente prăjite, condimentate.

6. Apare depresia, anxietatea, nervozitatea,

7. Stări de indigestie, vomă, greață

8. Respirație insuficientă

9. Acnee, hemoroizi, psoriazis,

10. Depuneri dizarmonioase de țesut adipos.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close