Politic

Dobre şi Florea, la ceas de răscruce

cap dobre si floreaAdoptarea proiectului de lege privind alegerile locale de miercuri, 5 mai din Camera Deputaţilor a fost criticată de copreşedinţii PNL Mureş, care au precizat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul nu face decât să elimine credibilitatea celor aleşi în funcţiile de primar, respectiv preşedinte de consiliu judeţean. Potrivit proiectului de lege votat în Camera Deputaţilor, primarii vor fi aleşi în urma unui singur tur de scrutin, iar preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin votul consilierilor judeţeni.  “Din nou PSD-ul  ne arată că teama cea mai mare a acestui partid este votul cetăţenilor, la fel ca şi în noiembriie anul trecut, la votul pentru preşedenţia României. Fug în primul rând de votul pentru preşedintele de Consiliu Judeţean care , potrivit legii va fi ales de către consilierii judeţeni.  PSD preferă mica înţelegere a consilierilor judeţeni decât votul cetăţenilor judeţului respectiv, încălcând astfel un principiu simplu, cel al reprezentativităţii. Noi susţinem în continuare faptul că cetăţeanul român are dreptul să aleagă în două tururi de scrutin”, a precizat Ciprian Dobre, copreşedinte PNL Mureş.

“E o golănie şi o şmecherie”

La rândul său, primarul Dorin Florea a taxat proiectul ca fiind o “şmecherie” care să ducă la o lipsă de credibilitate a viitorilor primari aleşi în rândul cetăţenilor  “Aceasta e şmecherie, nu e interes naţional, şi să nu se mire domnii politicieni că sunt trataţi aşa. Propun PSD-ului  să numească ei primari, pe faţă, din budoarul politicii. Stimulăm în continuu şmecheria cu populaţia. Nu, populaţia trebuie adusă în situaţia cu vot obligatoriu, ca să-şi caute cel mai bun produs. E o golănie şi o şmecherie. Hai să venim să avem mai mulţi primari, ne alegem între noi preşedinţii de consilii judeţene, o şmecherie care nu ai cum să o contracarezi, Valorile apar în urma unei competiţii. Prin aranjamente apar toate premizele mediocrităţii, narcisismul, grandomania, prostia. Prin  competiţie, nu apar aşa ceva”, a spus Dorin Florea.

A fi sau a nu fi….candidat

În atare condiţii, întrebarea care se pune este ce vor face cei doi din conducerea PNL Mureş, vizaţi direct de această lege, Dorin Florea primar, respectiv Ciprian Dobre preşedinte de consiliu judeţean

“Nu o să fiu un tâmpit să merg să mă umilesc” 

Primarul Dorin Florea nu s-a hazardat  în a da un răspuns dacă va mai candida sau nu, doar că nu se va “umili” , în condiţiile în care  legea va prevede doar un singur tur de scrutin pentru alegerea primarului. “Ca om de administraţie e important să vezi ce e în jurul tău. Ori această nouă situaţie va naşte mediocritate. Ce mandat mai ai tu când vine unul şi îţi spune să pleci, că ne întâlnim la un şpriţ şi te schimbăm. Nu mă întrebaţi acum dacă voi mai candida sau nu. Eu întotdeauna mă bazez pe întrebarea care o pun în primul rând cetăţenii. Sunt genul de om care mă bat până la ultima picătură de sânge, nu mă îndoaie şi nu mă înmoaie nimeni, decât Cel se Sus şi votul cetăţenilor. Nu o să fiu un tâmpit să merg să mă umilesc  sau să fac gesturi care nu se fac.  Încă nu ştiu dacă voi candida sau nu. Întotdeauna voi pune interesele cetăţenilor pe primul plan. Cu  asemenea mocirlă şi servilism care s-a creat în această ţată nu te mai miri ce apare, pentru că vocile serioase nu se mai aud, şi atunci trăim o perioadă foarte periculoasă”, a precizat primarul Târgu Mureşului.

“Probabil că voi fi angajat în alte părţi”

La rândul său Ciprian Dobre a precizat că şi-ar fi dorit o nouă candidatură pentru preşedenţia Consiliului Judeţean, dar nu în condiţiile actualei legi, în care preşedintele este ales prin votul consilierilor judeţeni. “În condiţiile actuale cum să candidez pentru preşedenţia Consiliului Judeţean când legea şi PSD nu te lasă. Când clasa politică în general va respecta Constituţia României da, în alte condiţii  probabil că voi fi angajat în alte părţi. Mi-aş fi dorit enorm să-mi mai depun încă o dată candidatura, pentru a împlinii în primul rând proiectele pe care le-am început. Din păcate patru ani de zile nu sunt suficienţi pentru finalizarea unor proiecte  mari. Parteneriatul pe care l-am creat la nivelul judeţului Mureş a fost şi este unul excepţional, propice dezvoltării economice a judeţului Mureş. Cred că era foarte important să terminăm autostrada, să terminăm centurile, să punem la punct podurile, să începem Zona Metropolitană, să începem un transport normal în Târgu Mureş şi în toată zona periurbană, să începem să lucrăm. Am începutsă punem bazele dezvoltării economice, şi îmi doream mai mult ca ori care să mai candidez şi să mai câştig încă un mandat la Consiliul Judeţean, Îmi doream din suflet acest lucru”, a precizat Dobre.

“Sunt mai motivat”

Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare, promulgată de preşedintele Iohannis ?  Va mai aduce motivaţie celor aflaţi în funcţiile de preşedinte de consiliu judeţean ? “Cu această lege sunt mai motivat, ştiind că deja îmi ticăie ceasul, ca să o spun pe româneşte. Eu mai am 380 şi ceva de zile din acest mandat , cu care mau onorat mureşenii. A fost cea mai mare onoare din viaţa mea. E greu să accepţi că poţi primi un mandat de la un judeţ cu 500.000 de oameni şi apoi cineva, dintr-un condei, o duce în pixul a 35 de oameni. Prin această lege se va întoarce din nou totul cu dosul în sus”, a menţionat Dobre.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close