Uncategorized

“Dupa ce cuceream o localitate, rusii ne scoteau de pe front sa se laude ca au cucerit-o ei”

Senior prof. Eduard Costin nu este doar un fiu al comunei Chiheriu. Este si un sculptor si profesor de sculptura. Dar, mai presus, este unul dintre eroii satului, soldat si supravietuitor al celui de-al doilea Razboi Mondial. Dânsul ne-a povestit

experienta traita cu peste 60 de ani în urma.

Reporter: Ce va amintiti din razboi?

Eduard Costin: Am început prin a trece Prutul, continuând pâna la Stalingrad, trecând prin Crimeea si toata câmpia Ucrainei. Am venit acasa dupa mari greutati, dupa ce s-a rupt frontul la Stalingrad. Plin de paduchi si de râie. Ne-am refacut – adica ne-am vindecat paduchii si râia si am plecat, din nou, la lupta. Am plecat la 23 august. S-au întors armele împotriva germanilor si s-a plecat peste Carpati sa se asigure trecerea rusilor catre Europa. Românii au profitat atunci de singura ocazie de a se desparti de nemti si au facut-o, trecând la recucerirea Ardealului. si am reusit, într-adevar, sa intram aici, în zona de la Ghimes. Apoi, în septembrie 1944, am intrat în Tîrgu-Mures. Ma si uitam acum, când vorbeam de la tribuna, în public. Aproape nimeni din cei ce erau atunci nu existau. Dar eu existam si Dumnezeu mi-a dat viata si taria sa scap din razboi si sa pot merge mai departe, sa ajung sa povestesc ce a fost atunci.

Rep.: Cum ati ajuns in Cehoslovacia?

E.C.: Conform dispozitiilor pe care le-am avut, ne-am deplasat la Oradea. Alaturi de Ardeal, pe care l-am eliberat la 28 septembrie 1944, am intrat în Ungaria si am mers pâna la Budapesta. Am stat 52 de zile în asediu, apoi am reusit sa o cucerim. Rusii au manifestat o oarecare suparare. Ei, întotdeauna, dupa cucerirea unei localitati, ne scoteau din front, ca sa se laude ca au cucerit-o ei. În fine, am trecut apoi în Cehoslovacia.

Rep.: Ce s-a intamplat dupa razboi?

E.C.: La scurt timp s-a terminat razboiul si ni s-a spus ca putem sa ne ducem acasa. Am venit, dar nu am stat cu mâinile în sân. Acasa era paguba, era primejdie. Nu se gasea mai nimic. Si, pe deasupra, unii oameni îsi dadeau seama ca începuse sa se miste comunismul. Cu greu am scapat de rusi, cu toate ca acestia mai stapânesc, înca, o parte din tara noastra. Nu vorbim de Insula Serpilor, Basarabia, ci, în general, de ideologia care s-a întiparit în mintile românilor din Transnistria si Republica Moldova. Ei, acum, nici macar nu îsi dau seama daca sunt sau nu români.

A consemnat Bradut-C. SUCIU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close