Uncategorized

Familia bate geografia

De când și-au început noul mandat, consilierii ludușeni se află într-o prelungită astenie de primăvară. Astfel, la ședința desfășurată la începutul săptămânii trecute, consilierii au fost prezenți mai mult fizic, în timp ce participarea lor intelectuală a cam lăsat de dorit. Singurele momente mai agitate au fost atinse doar atunci când s-a ajuns la proiectul de hotărâre privind însușirea Raportului Curții de Conturi pentru anul 2003.

Punctele dezbătute au fost multe și au vizat alocarea unor sume de bani pentru asigurarea transportului ansamblurilor de dansuri “Ardealul” și “Transilvania” la București, respectiv Istanbul, în vederea prezentării unor spectacole, majorarea tarifelor la transportul public local de călători efectuat de SC Siletina SRL, precum și prezentarea Raportului Curții de Conturi, întocmit cu ocazia controlului pentru anul 2003 la Primăria Luduș. În locul discuțiilor serioase și la obiect, consilierii și-au dat votul ca să nu se spună că nu au fost acolo, iar ședința a fost un fiasco total.

Dare de seamă sau de mână?

Proiectul de hotărâre privind însușirea Raportului Curții de Conturi a reușit să mai scoată consilierimea Ludușului din letargia-i caracteristică. Părerile au fost diverse, zgomotoase și cu coloratură politică. Iar asta din cauza faptului că “darea de seamă” nu a fost una tocmai imaculată. În timp ce primarul Ovidiu Dancu a mai avut, de-a lungul timpului, unele “mici” scăpări, pe ici, pe colo… Astfel, în ceea ce privește realizarea execuției bugetare pe anul 2003, s-a constatat că nu au fost corect calculate, evidențiate și încasate veniturile reprezentând impozitul pe clădiri în cazul contribuabililor persoane juridice. Ceea ce a adus bugetului local un prejudiciu în valoare de 506,6 milioane lei. De asemenea, se pare că “elitele” primarului Dancu au “omis” să încaseze, factureze și să înregistreze în contabilitate o serie de redevențe și chirii în sumă totală de 770 milioane lei, ajungându-se în acest mod la crearea unui prejudiciu de peste un miliard de lei la bugetul de stat.

Ovidiu Dancu are totul sub control

Problemele au început să miroase un “capitol” mai târziu când, din verificările efectuate, s-a constatat că Primăria Luduș a efectuat plăți nejustificate din buget în valoare de 97,5 milioane lei în decontarea lucrărilor de construcții la investiția “Canalizare Cartier Luduș-Est”, la care au fost calculate foloase nerealizate în valoare de 21 milioane lei. Prejudiciul total în valoare de 118,5 milioane lei a fost recuperat, însă, în timpul controlului. De asemenea, s-a mai constatat faptul că Primăria lui Dancu a efectuat plăți nelegale din bugetul local, în sumă de 44,9 milioane lei, prin decontarea unor situații de lucrări de salubrizare a orașului, cuprinzând tarife de lucrări indexate peste prevederile contractului de asociere cu SC Schuster Ecosal SRL Sighișoara. Consilierii au sărit ca arși, numai Ovidiu Dancu a rămas calm pe poziții. “Până l-a urmă am lămurit totul”, a încercat acesta să calmeze spiritele. Zadarnic!

Alte idioțenii

Prezentarea referatului privind majorarea tarifelor la transportul public local de călători de către SC Siletina Impex SRL a ridicat serioase vociferări, din cauza tarifelor exorbitante practicate de către societatea consilierului local de Mureș Claudiu Maior. Astfel, prețul unei călătorii a ajuns 8.000 lei, în condițiile în care traversarea Ludușului dintr-un capăt în altul nu îți ia mai mult de o jumătate de oră pe jos. No comment! Și a venit rândul ansamblurilor să bifeze la capitolul aberații. Noi nu vrem să insinuăm nimic, dar dacă studiem puțin proiectele de hotărâre privind alocarea unor sume de la bugetul local pentru transportul grupurilor de dansuri la diverse festivaluri, vom constata că prețul unei călătorii la București este mai mare decât un sejur la Istanbul. Altfel nu ne putem explica care a fost motivul pentru care ansamblul de dansuri “Ardealul” a primit de la bugetul local pentru participarea la o emisiune televizată în București suma de 21 milioane de lei, în timp ce ansamblul “Transilvania” a trebuit să se încadreze pentru deplasarea la Istanbul în suma de 15 milioane lei. Explicația ne-a fost servită în pauza ședinței de Consiliu de către unul dintre aleșii “binevoitori” ai Sfatului: “Păi nu știți, fetele lui Dancu sunt în echipa de la Ardealul?”. No comment!

În concluzie…

… mai mult s-a votat decât s-a discutat, dar asta nu înseamnă că cei prezenți și-au dat interesul față de problema supusă votului, acesta fiind mai mult un act reflex, astfel că fiecare consilier și-a exprimat părerea pro sau contra când și-a auzit numele.

Monica MÄ‚EREAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close