Uncategorized

Făţărnicia în Roşu şi Negru

Un grup mărunt de interese din acţionariatul societăţii Seracom SA vrea să pună mâna pe aproximativ 250 de apartamente sau camere locuibile din patrimoniul societăţii, şi să arunce

în stradă actualii chiriaşi. Cine sunt aceştia şi cu ce se ocupă? Dr. Lucian Valer Neagoş, 43

de ani, şi Ioan Ormenişan Bojan, 42 de ani, patronii a nu mai puţin de 12 firme. Cea mai cunoscută afacere este magazinul Roşu şi Negru din Cornişa. Din umbră, ei sunt susţinuţi

de un alt “versat” al lumii afacerilor – Ioan Băciulescu, director şi acţionar principal

al unei importante societăţi de valori imobiliare. Ce nu se vede, însă, e mult mai nasol.

 

În blocurile care aparţin societăţii Seracom SA locuiesc la ora actuală aproximativ 600 de persoane, în 250 de locuinţe. În noiembrie 2002, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a hotărât prin votul acţionarului principal (APAPS – 58,3 la sută) să vândă locuinţele actualilor chiriaşi, la un preţ modic. Decizia a fost motivată cu faptul că familiile care locuiesc în blocurile Seracom sunt nevoiaşe, fără putere financiară şi, dacă nu li se vând imobilele, s-ar crea o problemă socială extrem de greu de rezolvat – re-cazarea celor 600 de persoane în alte locuinţe. Dar hotărârea AGA a fost atacată de grupul de interese format din cele trei persoane.

Parteneri de afaceri de peste 10 ani, Lucian Valer Neagoş şi Ioan Ormenişan Bojan fac parte din “suita” prof. Ioan Nicolaescu, senator PSD. Practic, în ultimii ani, legătura dintre senator şi cei doi versaţi oameni de afaceri a fost evidenţiată chiar prin sponsorizarea senatorului cu diferite ocazii (simpozioane, sindrofii), dar şi prin susţinerea de către Nicolaescu a doctorului Neagoş pentru postul de director al Direcţiei de Sănătate Publică. Voinţa senatorului nu s-a putut îndeplini pentru simplul fapt că Neagoş nu se înscrie, încă, în condiţiile impuse de minister, astfel că el mai trebuie “să crească” câţiva ani. Dar cine ştie, poate se găseşte ceva în conducerea Spitalului Clinic Judeţean, nu?

Revenind la afacerile cuplului Neagoş – Bojan, trebuie spus că cei doi şi-au înfiinţat cel puţin 13 firme, la care se adaugă cele care nu mai există, fiind vândute sau închise. Din lista de mai jos, rezultă că firmele “fraţilor de afaceri” Neagoş – Bojan nu sunt atât de profitabile cum arată cei doi în viaţa de zi cu zi. 

Firme cu acelaši sediu, cu aceiaši acřionari

 

2N Trade SRL, Bonero Ceramiche SRL, Precomb SA, Revomed SRL, Ruxmar Trade şi Zotic SRL au aceeaşi adresă: Mihai Viteazul, numerele 29-31 încât am rămas uimiţi câte se pot face în sediul magazinului “Roşu şi Negru”. De exemplu, Zotic SRL se ocupă de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun; Ruxmar Trade SRL este, de fapt, un depozit, cu acelaşi “obiect” de lucru; Revomed SRL, firmă a cărui bilanţ pe anul 2001 nu a fost depus, se ocupă de consultanţă pentru afaceri şi management; Precomb SA, firmă care înregistrează doar pierderi (72 de milioane de lei în 2001) şi nici un fel de activitate – ar trebui să se ocupe conform dosarului nostru de fabricarea margarinei; Bonero Ceramiche SRL a avut 823 de milioane de lei cifră de afaceri în 2001, şi se ocupă, în acelaşi sediu, cu “comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii. Ultima dintre firmele surate, 2 N Trade SRL are ca obiect de activitate “intermedierea în comerţul cu produse diverse”. Cele şase firme ocupă acelaşi sediu, au aceeaşi acţionari, cu precizarea că mai sunt şi alte persoane implicate. De exemplu, firma Ruxmar Trade este acţionar la Precomb SA; Szekely Alexandru, un nume sonor în lumea afacerilor, este acţionar la Avantaj Distribution SRL; soţia directorului general adjunct al Finanţelor mureşene Lazăr Sorin, este acţionar la GAT Grup SRL, la fel ca şi la firma Hidrotherm. De fapt, la firma Hidrotherm pe lângă cei doi prieteni menţionaţi apar şi Hodor Zoltan şi Ioan şi Luminiţa Lazăr. Numele Hodor apare şi în alte firme de-ale lui Neagoş şi Bojan, de unde deducem că sunt apropiaţi.

Irakianul Jamal  

 

Numele irakianului Jamal H. Obid domiciliat în Bagdad nu spune mare lucru târgumureşenilor. Dar Jamal Obid devine interesant din moment ce are calitatea de mandatar al unui alt cetăţean străin, Tudor Ştefan, posesor al cetăţeniei germane şi co-acţionar la Duo Unilog Trading, alături de cei doi Neagoş şi Bojan. Prin hotărâre AGA, cei trei acţionari au vândut societatea unui alt irakian, Azhar N. Jabir care a preluat-o cu aproximativ 10.000 USD şi care se obliga la următoarele: “preiau întreaga gestiune şi evidenţa contabilă a societăţii, precum şi toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din părţile sociale, eu devenind asociat unic şi administrator al societăţii”. În aceeaşi AGA s-a hotărât mutarea sediului la Bucureşti, pe Şoseaua Colentina nr 60, într-un apartament. Aşadar, o firmă dispărea subit.

Dar dacă ne uităm în CV-ul lui Neagoş observăm că a crescut mai ales după ce a ajuns ginerică fără frică în curtea baronului Mircea Birău. Pentru cine nu ştie, Mircea Birău, acum un pensionar nevinovat, a fost directorul fostului Trust de Construcţii, şi avea o jumătate de judeţ sub semnătură. Adică tot ce însemna construcţii, pe vremea Împuşcatului. Nici după revoluţie nu s-a lăsat până nu l-a văzut pe ginerică om realizat: spaţii comerciale cu chirii modice de la Trust, apartament “meserie” în blocul cu Cantina TCM, etc. Nu i-au trebuit prea multe rugăminţi nici directorului finanţelor mureşene, din anii ’94-’00, Sorin Lazăr pentru a se apropia în aşa hal de firmele Neagoş-Bojan încât să nu se mai poată dezlipi de sediu câte 4-5 ore pe zi. Şi uite aşa lucrurile se dregeau…

Mai sunt

ši altele…

 

Valer Neagoş şi Ioan Ormenişan Bojan sunt acţionari principali la Avantaj Distribution SRL, dar firma nu funcţionează. Aşa că nu au finanţele de ce să-i controleze. Dar poate ar găsi mai multe la Dane Trade SRL, unde sunt asociaţi cu un cetăţean german, la GAT Grup SRl cu sediul în strada Gheorghe Doja, sau la mult mai cunoscuta societate Hidrotherm SRL, a cărei cifră de afaceri sare bine de 10 miliarde de lei. O altă firmă care nu funcţionează este Quatro Com SRL, unde apare ca acţionar doar Lucian Valer Neagoş. Probabil că, firma fiind foarte veche, musiu Bojan nu a apucat să se împrietenească cu actualul asociat.

Istoria societăţii Ruxmar Trade SRL este interesantă. Începuturile acesteia arată că până în 1998 a funcţionat sub o altă denumire – Oltcredis Com SRL, de la care a moştenit numărul de înmatriculare la Registrul Comerţului. Totuşi, se poate cerceta şi o posibilă funcţionare în paralel a celor două firme. Firme care au activitate şi care nu au fost amintite mai sunt Several Trade SRL cu numai 3-400 de milioane de lei cifră de afaceri şi un profit minuscul şi Zotic SRL, cu alte 3,9 miliarde de lei la cifra de afaceri.

 

Revenind la blocurile c…

 

… unde locuiesc peste 600 de persoane care nu au nici pe departe atât de multe “venituri” precum cei doi afacerişti pur sânge, trebuie spus că tocmai cei cu bani trag sforile. Nu demult, Ioan Bojan a atacat în instanţă hotărârea AGA de a vinde actualilor chiriaşi locuinţele. Este clar că nu o face singur şi de capul lui. El este doar exponentul unui grup de afacerişti care, prin faptul că sunt acţionari şi la Seracom SA, vor să rupă în bucăţi societatea (acţionar principal rămâne statul, prin APAPS, cu 58,32 la sută) şi să preia cele mai savuroase active. Evident şi blocurile din Revoluţiei.

Dar cum se împacă “lupii” Neagoş şi Bojan cu politica social-democrată aflată la putere? Foarte bine, pe de o parte. Se împacă foarte bine cu senatorul Ioan Nicolaescu care, după cum spuneam, este un cunoscut susţinător al celor doi şi foarte prost pentru că social-democraţia PSD, în viziunea oamenilor de afaceri Neagoş şi Bojan se rezumă la lăsatul în stradă a 200-250 de familii.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close