Uncategorized

Finanțiști săltați de PNA

Întregul scandal ce zguduie finanțele mureșene de câteva luni încoace a pornit de la o simplă întrebare: cine este ADMIR SRL Sovata? Răspunsul aveau să-l găsească trei organe de control: finanțele, poliția și procurorii anti-corupție.

Începutul anchetei
datează …

… din toamna anului trecut (septembrie-noiembrie), când o firmă apărută din senin a solicitat o rambursare de TVA în valoare de peste 900 de milioane de lei. Unor inspectori din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Mureș li s-a părut ciudată această cerere și au anunțat conducerea Direcției, care a dispus un control al documentației. Când reprezentanții firmei ADMIR SRL au constatat că sunt în fața unui control iminent, au depus imediat la DGFP Mureș o adresă, prin care renunțau la solicitarea de rambursare de TVA. Lucrul acesta, în modul cel mai evident, a atras atenția organelor de control.
În momentul în care controlorii finanțelor au încercat să execute acțiunea de verificare a documentației, nu au mai găsit pe nimeni care să reprezinte firma ADMIR SRL. Aproape imediat, în aceeași perioadă a anului trecut, conducerea finanțelor mureșene declanșa procedura de control fiscal asupra firmei ADMIR SRL. Aceasta atrăsese prea mult atenția asupra sa.

În paralel, finanțele
mureșene …

…anchetau un om de afaceri din Sovata, Kodo Robert, pentru diferite afaceri, care nu erau corect evidențiate în contabilitatea firmei. Cele două anchete nu păreau să aibă nimic în comun.
În jurul datei de 17 ianuarie 2004, Kodo Robert deschide Cutia Pandorei și denunță un inspector DGFP Mureș – Aurel Cristian Florea, care l-a ajutat în diferite moduri să se ferească de controalele finanțelor. Imediat după acest denunț mai sunt învinuiți doi inspectori DGFP Mureș: Claudiu Hadăr și Florin Moldovan. Kodo Robert făcea primele trei victime în finanțe.

După câteva luni
de liniște aparentă…

… Kodo Robert ajungea, din nou, pe prima pagină a ziarelor locale, pentru că era cercetat de PNA. În 3 iulie a și fost arestat împreună cu Zsigmond Laszlo, care nu era altceva decât o “victimă colaterală”. În fapt, cei doi erau acuzați că au tranzacționat de pe o firmă pe alta diferite bunuri, întregul sistem fiind conceput pentru a prejudicia statul. În acest joc financiar-contabil erau angrenate în jur de 15 firme.
Abia după arestarea din iulie, Kodo Robert a început să vorbească despre afacerile care sunt acum în atenția PNA Mureș. După arestare a ieșit la iveală afacerea cu rambursările de TVA. Astfel, ajungem la cel de-al doilea lot de inspectori ai DGFP Mureș, care au atras atenția PNA Mureș: Ioan Adrian Boilă, Eugen Vasile Negrea și, unul dintre cei mai buni profesioniști ai finanțelor (lucru care intrigă!!!), Radu Ciortea. Spre deosebire de primul lot de inspectori anchetați în libertate, aceștia din urmă au fost reținuți pentru a fi cercetați în stare de arest. Pleiada de acuzații care sunt aruncate pe capul celor trei inspectori începe cu luare de mită și trafic de influență și se încheie cu transmiterea de informații nepublice.
Situația este, oarecum, ambiguă în acest caz, pentru simplul motiv că nu se cunoaște exact valoarea prejudiciului adus Statului Român. Kodo Robert, sfătuit de pleiada de inspectori “mituiți”, a avut grijă să-i dispară, fără urmă, actele contabile ale firmelor.

Descoperirea
că ADMIR SRL …

… aparține grupului de firme pe care le coordona din umbră Kodo Robert, a fost făcută abia după ce acesta a fost arestat, în 3 iulie. Deci, finanțele, poliția și PNA anchetau pe două căi diferite același infractor. Dar, nu știau că vor ajunge la același personaj. Astfel, s-a ajuns la concluzia că Eugen Vasile Negrea și Ioan Adrian Boilă sunt cercetați în același dosar, pentru luare de mită în formă calificată. Iar Radu Ciortea, care ocupa funcția de șef al Direcției de Control Fiscal Mureș, este acuzat de luare de mită în formă calificată și continuată. Însă, întrebările abia acum urmează să curgă!

De ce?

Prima și cea mai importantă întrebare decurge chiar din ancheta PNA. Să calculăm valoarea “mitelor” de tot felul:
Vasile Negrea – un autoturism Opel Astra de 3.800 euro.
Radu Ciortea – 2 autoturisme Volkswagen Passat în valoare de 30.000 euro
Adrian Boilă – un autoturism Volkswagen Golf de 11.000 euro
La care se adaugă telefoane mobile, abonamente și facturi aferente etc., alte câteva zeci de milioane de lei.

Dacă tragem linie și adunăm, reies cel puțin două miliarde de lei, doar pentru cei 3 inspectori. Să faci o afacere în care prejudiciul calculat la ora închiderii ediției era de aproximativ 7 miliarde de lei, nu prea mai rentează. Să nu uităm că mai sunt 3 inspectori cercetați, asupra cărora planează aceleași acuzații de luare de mită, și, de obicei, mai sunt alte structuri care primesc “cadouri” dintr-o astfel de tranzacție. Deci, beneficiul lui Kodo scade simțitor.
Dacă adăugăm că în registrele Vămii Mureș s-au găsit tranzacții reale în valoare de peste 1,2 miliarde de lei – care se scad din cele 7 miliarde prejudiciu – întrebarea noastră își are rostul: ce ni se ascunde din această anchetă?
Fie prejudiciul este mult mai mare …
Fie mita nu e chiat atât de mită …
Fie documentele societății au fost distruse tocmai ca să dispară anumite urme …
Fie, fie ….

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close