Uncategorized

Furtul de brazi, faza pe județ

Acțiunile celor de la Corpul de Control din cadrul Direcției Silvice s-au soldat cu confiscări de câteva milioane de lei. Traficul ilegal de brazi i-a lăsat pe cei care au vrut să se îmbogățească ilicit cu un gol financiar usturător. Anul acesta, prețul la negru a brazilor, variază între 100-150 de mii de lei. La acesta se va adăuga și adaosul pe care-l vor percepe comercianții din piețe. Cei de la Direcția Silvică spun că, în curând, piața neagră a vânzărilor de masă lemnoasă se va orienta din păcate, spre județul Mureș.

În perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă, traficul ilicit de pomi, în special de brazi, s-a întețit. Cei de la Direcția Silvică spun că, câștigurile celor care se ocupă de furturi nu este prea mare, însă ingeniozitatea de care dau dovadă aceștia depășește limitele bunului simț. Conform celor spuse de conducerea Direcției Silvice, județul Mureș nu dispune de păduri mari de brazi. “Nu prea sunt brazi în pădurile din Mureș. De obicei, sunt plantații de molid și brad, pentru că se combină bine. Însă pentru cei care vor să expoateze masa lemnnoasă, județul Mureș poate deveni, în viitorul apropiat, o zonă favorită. Asta deoarece în pădurile din județele apropiate (Harghita, Neamț, spre exemplu) masa lemnoasă a fost exploatată la maxim. Acum urmăm noi”, a declarat Valentin Năstăsescu, tehnician în cadrul Corp Control Direcția Silvică. În plus, județul nostru este unul de tranziție, în sensul că masa lemnoasă venită din Harghita sau Neamț, trebuie să treacă obligatoriu prin Mureș. La fel și cele venite din zona Bistrița, așa că, pentru monitorizarea traficului de masă lemnoasă, județul Mureș este un punct cheie.
Prețuri piperate
Cum în perioada sărbătorilor, tăiatul pomilor, în special de brazi, este în plină floare, atenția celor de la Direcția Silvică s-a orientat spre acest segment. Până în momentul de față, au fost confiscați peste 250 de brazi și numărul lor este în creștere. Patrulele Corpului de Control sunt mereu pe traseu și, de fiecare dată, se lasă cu amenzi usturătoare. “Localnicii sunt cei care fură pomii, de obicei patru-cinci brazi, pe care apoi îi vând cu 100-150 de mii de lei la alți comercianți, care apoi mai adaugă și ei un anumit preț. Dar, de obicei, cunoaștem pe cei care se ocupă de astfel de ilegalități și îi monitorizăm”, au spus cei de la Corpul de Control. Transportul brazilor se face în dube acoperite, trenuri sau chiar prin cursele care vin din Neamț. “Brazii sunt ascunși în portbagaje, sau în trenuri. Încercăm să controlăm gările, dar e mai dificil deoarece cei de la CFR nu ne dau voie să verificăm magaziile din interiorul stațiilor. De obicei, chiar controlorii sunt cei care sunt plătiți să ducă până la destinație pomii iliciți. Mai nou, brazii se ascund în locomotivă pentru că știu că nu putem avea acces acolo”, a spus tehnicianul de la Corpul de Control.
Ceferiștii
fură la greu
Pe DN, transportul de masă lemnoasă ilicită se face în dube, astfel ca să nu atragă atenția. Cei prinși cu astfel de “îndeletniciri”, de obicei, fie o iau la sănătoasa sau refuză să dezvăluie de unde au cumpărat brazii. Muncitorii de la barajul Răstolița au pe lângă serviciul de bază și o îndeletnicire mai puțin legală: vânzarea brazilor de Crăciun. Anul acesta, prețul “la negru” a brazilor variază între 100-150 de mii de lei, la care se adaugă și taxa pe care-o va adăuga și comerciantul din piețe. Așa că, prețul unui brad pornește de la 200 de mii de lei.
Din acest an, brazii trebuie marcați prin sigiliu care atestă proveniența legală a pomilor, la care se adaugă actele care să ateste proveniența acestora. Contravențiile pentru încălcarea acestor prevederi încep de la 10 milioane de lei, iar pentru cazurile de infracțiune amenzile sunt și mai mari.
Deși furturile nu pot fi oprite, totuși numărul tăierilor ilegale a scăzut mult în ultima perioadă. Dacă în anii ’98-’99 numărul pomilor confiscați era în jur de 2000 de brazi, anul trecut numărul acestora a ajuns la 400 de bucăți.

La o razie a Corpului de Control, de săptămâna trecută, au fost găsite pe traseu mai multe nereguli. Spre exemplu, o dubă ce circula pe DN 15, în orele dimineții, a fost găsită cu un “efectiv” de 11 brazi, fără acte de proveniență. “Am cumpărat brazii de la muncitorii de la barajul Răstolița. Aveam ceva obligații și vroiam să le dau. Am dat între 100-150 de mii de lei, în funcție de cât de mari au fost brazii. Asta e, am fost prins și acum trebuie să plătesc”, a spus “comerciantul” prins și care riscă o contravenție de 10 milioane de lei. Brazii au fost confiscați de Ocolul Silvic din Răstolița, și care, conform legii, vor fi valorificați.   

“Cei din Ardeal sunt mai pretențioși și cumpără mai ales brazi, dar în sud se vinde bine și molidul. În județul Mureș, Direcția Silvică vinde aproximativ 5000 de pomi, din care 1000 de brazi și 4000 de molizi. Însă mai vin pomi și din alte județe, cam în număr dublu.”
(Valentin Năstăsescu)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close