Uncategorized

Generația 2009

Școala românească, liceele, instituțiile postliceale și universitățile, promovează, anual, zeci de mii de absolvenți, care sunt puși brusc în fața marii aventuri a căutării unui loc de muncă. Având în vedere situația economică destul de dificilă a Mureșului, se naște întrebarea: care sunt șansele reale ale Generației 2009?

Unde este viitorul tinerilor care în aceste săptămâni se văd cu o diplomă în mână, se uită descumpăniți unii la alții și se întreabă încotro s-o apuce? Vor încerca să-și pună în valoare cunoștințele aici, în Mureș, în România, pentru că „La noi sunt codri verzi de brazi și câmpuri de mătasă…”, ori vor alege răspunsul bunicului la întrebarea „Tată-moșule, da’ cocorii unde se duc când se duc? : În țara cocorilor!”? Mulți dintre absolvenți au ales deja, în gând, mirajul Occidentului. Ceilalți, care doresc să rămână acasă, sunt primii afectați de noile reguli de pe piața forței de muncă, în condițiile crizei economice. Angajatorii caută acum oameni cu experiență, care să devină productivi din prima zi. Cum sunt oare de bine pregătiți componenții Generației 2009?

Dumitru Matei: “O generație strălucită!”

“La nivelul județului Mureș, avem circa 100.000 de școlari și preșcolari în învățământul de stat, dintre care 5.530 au finalizat clasa a VIII-a anul acesta. Despre Generația 2009 ca și despre cele din ultimii ani, putem vorbi de bine, dacă este să contabilizăm o bună parte din rezultatele obținute de copii la competiții, și învățătură în general. Avem în fiecare generație, iar în cea actuală, cu deosebire, elevi străluciți, care își bucură părinții și profesorii prin seriozitatea cu care au înțeles să să aplece asupra cărții. Privim peste seriile de absolvenți ai liceelor mureșene și descoperim viitorii oameni de știință, viitori diplomați, viitori oameni de nădejde pe mâinile cărora să avem curajul să lăsăm o țară. La polul opus avem și în această generație o doză de mediocritate și superficialitate în pregătire, la care conduc inevitabil schimbările prea dese și prea puțin eficiente din sistemul de învățământ, în care am fost de multe ori nevoiți să o luăm de la capăt, pentru a gândi o reformă eficientă. Cele mai interesante schimbări le-a înregistrat, pentru această generație, zona învățământului liceal și tehnic professional, în care pregătirea tehnică și de specialitate a devenit un subiect sensibil. Planurile cadru și programele destinate ciclului liceal sunt în continuă reformare, lucru pe care-l consider un lucru foarte benefic. În schimb modificarea radicală a școlilor de arte și meserii credem că va genera un șir de inconveniente în ce privește orientarea școlară și profesională a mai multor categorii de elevi. Transformarea acestor școli în licee tehnologice, cu păstrarea nivelului II de calificare, poate fi o alternativă de pregătire profesională, dar numai în condițiile în care pregătirea de specialitate și instruirea practică a elevilor se menține în interiorul sistemului de învățământ.”

Fundația “Laurenția”, școală de nota 10

Fundația “Laurenția” din Reghin poate fi considerată o insulă de excelență într-o mare de mediocritate, dacă ne referim la calitatea învățământului preuniversitar și universitar privat din România. Dispunând de o infrastructură serioasă, de condiții pe care le-ar putea invidia chiar și unele școli particulare din străinătate – săli moderne, laboratoare, bibliotecă, sală de sport, piscină, cabinete – Fundația “Laurenția” face școală de calitate. Acest lucru este certificat de extinderea explozivă pe care a cunoscut-o în ultimii ani. “Dacă mi-ar fi spus cineva acum 10 ani că în vara lui 2009 voi duce la București, pentru licență, 360 de studenți aș fi zis că glumește”, povestește Laurenția Grosu, cea care stă în spatele succesului acestei instituții. Astăzi, „Laurenția” înseamnă Liceul de Ecologie și Protecția Mediului din Târgu Mureș, Liceul de Matematică-Informatică „Eugen Nicoară”, Școala Postliceală sanitară „Eugen Nicoară”, Școala Postliceală tehnică – toate din Reghin, plus colaborările cu două prestigioase universități private din București, Hyperion și Universitatea Ecologică. Cei care doresc să urmeze Dreptul, Științele Economice, Afacerile Internaționale, Economia Comerțului și Turismului sau să se înscrie la un masterat o pot face fără griji la Centrul de învățământ la distanță Reghin al Universității Hyperion. Cei care preferă Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului se vor înscrie, tot la Reghin, la Universitatea Ecologică. Fundația „Laurenția” mai are două extensii pentru cursurile universitare, la Gheorgheni și Miercurea Ciuc.

Prima promoție la Drept

„Mai mult de jumătate dintre elevii de liceu ai Fundației vor deveni studenții noștri, iar restul vor alege, foarte probabil, școala noastră postliceală pentru asistenți medicali. Nu facem ceva deosebit pentru a-i atrage. Le oferim condiții, ne purtăm frumos, le vorbim civilizat, le insuflăm mereu încredere în ceea ce doresc ei să devină. Organizăm cursuri de consiliere și orientare, discuții individuale și încercăm să avem timp pentru fiecare în parte, pentru a le lămuri toate semnele de întrebare”, povestește Laurenția Grosu. Aceasta spune că fundația sa are un contract de colaborare cu o firmă din Belgia, Moving People, care a promis să angajeze absolvenți ai școlii sanitare postliceale din Reghin. „Nu vom produce șomeri și în cel mai scurt timp absolvenții noștri pot intra pe piața muncii. Avem 6 promoții de asistenți generaliști și 6 promoții de asistenți de farmacie – toți sunt angajați în acest moment”, ne-a spus Laurenția Grosu.

Emoțiile managerului Fundației sunt mari, deoarece 2009 este anul primei promoții de la Drept. Și al celei de-a doua promoții de la Științe Economice. „Cei care au terminat Științe Economice în 2008 lucrează în bănci, în sistemul financiar, în general. Media de vârstă a studenților noștri este de 25-30 de ani. Majoritatea lor au deja un job și vin la noi să se specializeze. Prin urmare, o foarte mică parte dintre absolvenții noștri vor fi obligați să-și caute un loc de muncă”, spune Laurenția Grosu.

Petru Maior nu lasă garda jos

Potrivit informațiilor oferite de rectorul Liviu Marian, în 2009 Universitatea Petru Maior are, per ansamblu, 1408 de absolvenți pentru studii de licență. La Facultatea de Inginerie sunt 419 absolvenți, în două promoții, una cu cinci ani, clasic, și una cu patru (după sistemul Bologna). Facultatea de Științe și Litere are 253 de absolvenți în sistem Bologna, de trei ani, și la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, tot în sistem Bologna, 736 de absolvenți.

“În general, la noi specializările se mențin dar, din păcate, unele, cum ar fi Română-Franceză și Engleză-Franceză, nu le vom păstra începând din toamnă. Vom adăuga însă altele. Pentru cei care vor fi admiși, avem 466 de locuri subvenționate de stat la nivel de licență și peste 300 la nivel de masterat. Impresia mea personală este că se observă din ce în ce mai mult o presiune la nivelul tineretului de a avea o diplomă și mai puține cunoștințe. Unii vor să aibă o diplomă cu orice preț și merg la universități private pentru că au un sistem educațional mult mai lejer și primesc diploma mult mai ușor. Se observă și la nivelul studenților de la noi o stare nervoasă, o iritare: de ce le mai cerem să fie examinați, de ce le mai cerem să știe și sunt unii chiar deranjați că noi nu lăsăm garda jos. Petru Maior nu va lăsa garda jos. Noi mergem pe aceleași principii de conduită și exigență față de cunoștințele pe care trebuie să le aibă un absolvent.”, ne-a spus Marian.

“Aproape 2.000 de studenți termină la Universitatea Petru Maior în 2009, ceea ce e o onoare pentru noi dar, în același timp, și o răspundere față de ei, pentru că o bună parte din aceștia vor trebui să își înceapă activitatea în câmpul muncii.”

Liviu Marian rectorul Universității “Petru Maior”

“UMF are o promoție foarte bine pregătită!”

“Studenții care au ajuns în anii terminali la Medicină par să se stabilizeze la o anumită valoare a pregătirii generale și a cunoștințelor medicale ce le însușesc în primii ani. Un fapt real este că majoritatea studenților sunt foarte buni, de nota 9 și 10. Avem însă și studenți mai puțin pregătiți, care au mai multe examene restanțe sau unii se retrag pe parcursul anului universitar pentru că nu pot să își ia un număr de credite să îl facă solvabil pentru anul următor. Anul acesta, pe cele trei mari facultăți de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară avem circa 500 de absolvenți, la 11 specializări. Bineînțeles că numărul lor va crește, pentru că în ultimii ani au apărut noi specializări în universitatea noastră, cum ar fi cea de nutriție, kinetofizioterapie și medicină în limba engleză. De anul acesta începem încă o specializare, prin înființarea unei facultăți de Educație Fizică și Sport. Am rămas surprins neplăcut că Ministerul Sănătății a scos la concurs posturi în județele care sunt sub coordonarea universității noastre. De exemplu în Covasna, Odorheiu Secuiesc și Harghita sunt posturi de chirurg și de anestezist, de medici și medici rezidenți, la care nu s-a înscris nimeni. E foarte greu să îmi explic de ce nu au optat pentru acele spitale. Toți vor să lucreze în orașe mari, centre universitare sau aleg piața din Vest. Motivul principal? Este acela că nu au casă asigurată, costurile sunt mari. Se pune problema: unde reușește acel medic să își insereze profesional familia, pentru că acest aspect contează foarte mult? Apoi, nu consider că este normal ca salariile medicilor să fie mai mici decât pensiile celor din justiție, armată și poliție. E inadmisibil!”

Constantin Copotoiu, rectorul UMF

Copotoiu: “În Covasna, Odorheiu Secuiesc și Harghita sunt posturi de chirurg și de anestezist, de medici și medici rezidenți, la care nu s-a înscris nimeni. E foarte greu să îmi explic de ce nu au optat pentru acele spitale. Toți vor să lucreze în orașe mari, centre universitare sau aleg piața din Vest.”

„La UAT, absolvenți plini de talent, care nu ne dau emoții!”

Data 29 mai a fost ziua în care o nouă promoție de absolvenți a participat la Festivitatea Ultimului Clopoțel, organizată de Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureș. Prietenie, respect, dorul de scena Studio-ului, ani de examene la clasă, ore de actorie, regie, pedagogie muzicală, cursuri teoretice, bucurii, împliniri, reușite și mai puțin reușite – emoții pentru absolvenți, părinți și profesori. În acest an s-a încheiat un ciclu de licență pentru specializările Actorie, Teatrologie, Pedagogie muzicală și pentru o promoție de masteranzi în Regia Spectacolului Contemporan. Pe proaspeții actori și teatrologi îi așteptăm să-și desăvârșească pregătirea profesională, din toamnă, în cadrul programelor de masterat pe care Universitatea de Artă Teatrală le inițiază în domeniile: Arta actorului, Regie de teatru, Scriere dramatică, Teatrologie. Impresariat artistic. Pentru absolvenții de masterat, Școala Doctorală a UAT asigură programe de cercetare și de finalizare a studiilor universitare și oferă posibilitatea de a se pregăti, de asemenea, pentru pedagogia teatrală. Cea mai mare parte dintre absolvenți (urmând deja tradiția UAT) au angajamente ferme sau proiecte și contracte de colaborare cu instituții de spectacole din întreaga țară, fapt care nu reprezintă o surpriză pentru conducerea universității, deoarece promoția 2009 este alcătuită din tineri talentați, cu o pregătire de specialitate foarte complexă și putem afirma, fără rezerve, cu multă experiență de creație și interpretare artistică, experiență dobândită prin participarea la proiecte de creație de anvergură, la festivaluri, tabere de vară și workshopuri.

Conf. univ. dr. Oana Leahu, Șeful Secției Române a UAT Târgu-Mureș

AJOFM caută locuri de muncă pentru absolvenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș are un rol decisiv pentru tinerii absolvenți, alături de firmele de recrutare și de agențiile și site-urile de internet specializate în tranzacționarea locurilor de muncă.

“Absolvenții trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la data absolvirii la sediul agenției noastre pentru înregistrarea lor în baza de date a AJOFM cu statutul de persoane în căutare de locuri de muncă. Apoi, timp de încă 60 de zile, noi încercăm să le găsim un loc de muncă. Dacă în această perioadă nu reușim să-i încadrăm în muncă, ei vor beneficia de o indemnizație de șomaj, timp de șase luni. Acesta înseamnă 50% din salariul de bază minim brut pe țară, în vigoare la data stabilirii indemnizației” , explică Florina Pricopie, directorul coordonator adjunct al AJOFM Mureș.

Ce face Ministerul Muncii pentru Generația 2009?

MMFPS promovează, la nivel național, politici pentru piața muncii, destinate tinerilor, care au ca obiective creșterea ratei de ocupare, îmbunătățirea situației lor sociale, incluziunea pe piața formală a forței de muncă și dezvoltarea capitalului uman. Pe lângă Legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, și Legea 72/2007, privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, putem vorbi acum și de accesarea de finanțări din Fondul Social European, pe proiecte destinate creșterii șanselor de integrare pe piața muncii a tinerilor. În plus, ANOFM va lua în acest an o serie de măsuri pentru inserția tinerilor pe piața muncii, cum ar fi organizarea unei burse a locurilor de muncă pentru absolvenți și a unor campanii de informare în unitățile școlare de nivel preuniversitar, în rândul elevilor din anii terminali de studii. ANOFM va derula și inițiative de colaborare cu diverse universități în vederea facilitării tranziției către un loc de muncă a viitorilor absolvenți ai învățământului superior.

Tineretul – cea mai valoroasă resursă

“Tinerii constituie o resursă valoroasă pentru România, cât și pentru prezentul și viitorul societății europene în general. Potențialul lor de creativitate, inovare și antreprenoriat este necesar pentru a atinge obiectivele de creștere și ocupare a forței de muncă de la Lisabona.”

Alexandru Petru Frătean, secretar de stat în MMFPS

Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close