Greutăți financiare pentru halterele mureșene
Halterele, disciplină olimpică, are în toată țara 30 de secții afiliate la Federația Română de specialitate. Dacă în urmă cu 20 de ani, în Mureș, la competiția pentru desemnarea campionilor județeni se prezentau peste o sută de practicanți din mai mult de zece cluburi, acum s-a ajuns ca o participare asemănătoare din punct de vedere numeric să se înregistreze doar la Campionatele Naționale.
Halterele, un sport periculos
Rând pe rând, s-au desființat secțiile de la Metalotehnica, Azomureș, Constructorul sau ASA. Din sportul școlar au fost excluse în anul 1984 toate disciplinele care erau considerate periculoase, needucative sau violente. La unele dintre cluburile care aveau secție de haltere au activat sportivi cu rezultate remarcabile. Unii dintre aceștia au trecut la cele care au supraviețuit, cum a fost actualul antrenor Alexandru Rad, trecut la ASA, împreună cu fiii săi, regretatul Zoltan Rad, campion național, sau fiul mai mic, Csaba Rad, actualmente maestru al sportului. Tot la ASA a mai evoluat și medaliatul olimpic Radu Gelu, pe lângă alte nume marcante, care dovedesc că această disciplină are tradiție în Târgu- Mureș.
Singurul club târgumureșean care a supraviețuit în această disciplină este Clubul Sportiv Școlar, și acesta după mai multe peripeții. La acest club, secția a fost înființată în anul 1981, sub denumirea de CSȘ 2, desființată curând după aceea, prin excluderea ei din rândul disciplinelor cluburilor școlare. Datorită colaborării cu secția de la ASA (antrenor Alexandru Rad) și AS Lacul Ursu Sovata (prof. Bokor Jeno), cei de la CSȘ au intrat încă de la înființare în divizia B pe echipe, ocupând locuri fruntașe. Antrenorul titular la acea vreme era Nicolae Neagu, actualmente președintele Clubului Sportiv Universitar. Din acea perioadă, s-au remarcat Csaba Rad, multiplu campion național la juniori, Biro Bela, Zsombori Levente, Lampo Levente, toți medaliați în competițiile naționale ale juniorilor. Cel mai important a fost însă Feri Attila, maestru internațional al sportului, multiplu medaliat în competiții europene și mondiale, ulterior devenit campion mondial la stilul smuls.
Pasiunea pentru sport învinge
Această secție a fost reînființată și inclusă în planul de școlarizare la CSȘ în anul 1999, datorită lui Marcel Iridon, unul dintre cei cinci antrenori emeriți din România, care este și în prezent antrenorul acestei secții. La început, secția a participat la competițiile interne și internaționale sub denumirea de LPS-CSȘ-ASA, având culorile alb-albastru. Sala de antrenament, antrenorii specializați (Marcel Iridon și Kovacs Ioan) și echipamentul erau puse la dispoziție de clubul ASA. Această colaborare a durat până în 2002, când LPS a constituit o instituție independentă, urmând ca din data de 1 august 2005, prin desființarea ASA, devenită între timp CSA, să înceteze protocolul și cu aceștia. Clubul Sportiv Școlar a rămas singurul club târgumureșean care mai are o secție de haltere. Acesta a preluat toți sportivii și echipamentul, rămânând în continuare sub îndrumarea lui Marcel Iridon. Li s-a mai permis o vreme accesul în singura sală adecvată disciplinei care mai exista în Târgu- Mureș. Aceasta doar până în toamna anului trecut, când au trebuit să părăsească această locație. În prezent sportivii se antrenează doar în săli de forță. În această perioadă, cele mai notabile rezultate le-au obținut sportivii Szasz Kalman, la categoria 69 kilograme, triplu Campion Mondial și deținător al unui record mondial, triplu Campion European, deținător a 21 de titluri naționale, component al lotului olimpic de juniori și seniori; Vasile Doboș, 50 kilograme, Campion European la cadeți, trei medalii de argint la Europene, component al lotului olimpic de juniori II; Dan Baba, +105 kilograme, 9 titluri naționale la juniori, 6 medalii de bronz la seniori; Nagy Iulian, campion național la cadeți, câte 3 medalii de argint și bronz; Panczel Rudolf jr., Ciprian Megheșan, Dragoș Iridon, toți multipli medaliați la Campionatele Naționale ale juniorilor II.
Doar promisiuni pentru viitor
Secția funcționează cu doar șase sportivi de performanță. Din cauza lipsei sălii de antrenamente, începătorii nu participă la pregătiri mai mult de câteva săptămâni. Antrenamentele tehnice deocamdată le desfășoară la Sovata, unde există o sală adecvată. Ultimele rezultate înregistrate de aceștia sunt totuși promițătoare. Ei au reușit în 2008, în concursurile juniorilor, un total de 13 medalii, prin Panczel Rudolf jr., Ciprian Megheșan și Dragoș Iridon, care este fiul antrenorului. Acesta este optimist în legătură cu viitorul secției: “Domnul Nicolae Neagu a contribuit și la reînființarea clubului, alături de Albertini Zoltan, colonelul în rezervă Virgil Lăcătușu, sau regretații Szasz Albert și Baroga Lazăr. Acesta ne-a promis că în curând vom avea o sală de antrenamente”, a declarat Marcel Iridon. “Avem ca obiective pentru 2009 obținerea titlurilor naționale prin Panczel Rudolf jr., la categoria +105 kilograme, Ciprian Megheșan, la 77 kilograme și Dragoș Iridon, la 85 kilograme. Aceștia sunt toți juniori I și aspiră la convocarea în lotul național. Mai este un sportiv de mare perspectivă, Nagy Iulian, la 62 kilograme, care promite mai mult decât unchiul său, Szasz Kalman, deținătorul recordului mondial la ambele stiluri la această categorie.”, ne-a declarat Marcel Iridon.
Mihai VEREȘ
mihai@ziaruldemures.ro