Uncategorized

Imobiliarii căutați de TVA

Peste 120 de mureșeni care au efectuat mai mult de cinci tranzacții imobiliare în perioada 2006-2008, cu o valoare de peste 35.000 de euro pe an, vor fi obligați de Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Mureș să plătească TVA-ul aferent. Teoretic, suma datorată Finanțelor mureșene este echivalentul a aproape 8 milioane de euro, dar „accesoriile” aferente, majorările pentru neplata la termen, ar putea dubla această cifră. Și verificările abia au început!

Acțiunea de forță a Finanțelor mureșene (dar și a celor din celelalte județe), vine în urma directivelor ANAF, care a constatat că în perioada 2006-2008, la nivel național, au existat peste 278.000 de astfel de tranzacții, cu o valoarea totală de 84 miliarde de lei (peste 24 miliarde de euro). Dacă se va ajunge la concluzia că toate aceste tranzacții sunt pasibile de plata TVA, statul român s-ar alege la buget cu circa 4 miliarde de euro, o adevărată gură de oxigen în această perioadă pentru Ministerul Finanțelor. Această ipoteză este însă greu de luat în seamă, ne explică directorul coordonator adjunct al DGFP Mureș, Alexandru Iclănzan. „Nu neapărat toate acele tranzacții intră în sfera de aplicare a TVA. Vorbim despre livrarea de terenuri construibile sau de construcții noi. O construcție este considerată nouă de la data dării în folosință până la 31 decembrie a anului următor. Doar tranzacționarea repetată a unor astfel de proprietăți imobiliare este taxabilă cu TVA”, susține șeful DGFP Mureș.

Suma pare totuși realistă, dacă nu chiar mică, dacă luăm în calcul și tranzacțiile imobiliare efectuate în perioada 2004-2006, pentru care directorul general al ANAF, Marian Morcoasă, a dat, recent, „undă verde” la verificare. Într-o circulară apărută în presă săptămâna trecută, Morcoasă a subliniat posibilitatea extinderii verificărilor și pentru perioada 2004-2006, în cazurile în care este nevoie.

ANAF s-a pus pe muncă

În Codul Fiscal actual, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2004, a fost introdusă obligativitatea persoanelor fizice care realizează tranzacții imobiliare cu terenuri construibile și construcții noi, cu caracter de continuitate, de a se înregistra ca plătitori de TVA. Conform Codului de Procedură Fiscală, Finanțele pot verifica și stabili diferențe de taxe și impozite mergând maximum cu cinci ani în urmă. În cazurile în care se constată elemente care ar putea întruni termenii unei infracțiuni, verificarea poate merge și mai în spate, până la zece ani. Verificările care au loc acum în toate județele țării au fost decise pe baza unei analize recente a ANAF, care a avut la bază centralizarea unor date primite de la notarii publici, referitoare la veniturile lor obținute din transferul proprietăților imobiliare. Pe formularele notarilor, în cazul fiecărei tranzacții pe care au intermediat-o, apare și CNP-ul beneficiarului. Acesta a fost punctul de plecare al celor de la ANAF, care au centralizat toate aceste informații. „Controale pe această temă au fost și în trecut, dar nu de asemenea amploare. Acum, pe baza acestor date introduse într-un sistem informatic, putem afla rapid dacă persoana din spatele unui CNP, să zicem un mureșean, a efectuat astfel de tranzacții imobiliare într-un alt județ. Până acum era foarte greu…”, ne spune Alexandru Iclăzan.

Milioane de euro, la nivel de Mureș

În Mureș acțiunea de verificare este în plină desfășurare. „Vorbim de peste 120 de persoane fizice care au efectuat tranzacții la care ar trebui să plătească TVA. Până acum, valoarea totală a acestor tranzacții la nivel de județ este de aproximativ 144 milioane de lei. Valoarea teoretică a TVA-ului pe care ar trebui să-l încasăm este impresionantă. Vorbim de milioane de euro, la nivel de Mureș”, susține Iclănzan. În plus, acesta apreciază că plafonul celor cinci tranzacții imobiliare efectuate ar putea fi redus la două, sau trei, pentru că, analizând fiecare caz în parte, controlorii fiscali pot să determine relativ ușor dacă respectivele vânzări pot fi considerate business și în concluzie taxate. Nu sunt multe cazuri de persoane care își schimbă locuința de trei ori în cinci ani. Restul… fac business. „Pentru început noi îi notificăm, să ne dea informații despre tranzacțiile respective. Am solicitat ajutor și din partea notarilor publici. Urmează apoi o inspecție fiscală parțială și în cele din urmă o decizie de impunere, prin care acestor persoane li se aduc la cunoștință sumele datorate statului și penalizările”, precizează directorul coordonator adjunct al DGFP Mureș. Un exemplu, instituția are în derulare o verificare a unui „imobiliar” mureșean care are de plătit Finanțelor aproximativ 400.000 de lei, cu titlu de TVA, pentru tranzacțiile efectuate între 2006-2008. După primirea deciziilor de impunere, toți acești contribuabili pot să conteste aceste documente, conform Codului de Procedură Fiscală. În funcție de suma reclamată de Finanțe ca datorie, contestația se soluționează la nivel de județ (până la 1 milion de lei) sau la București, la Ministerul de Finanțe (peste 1 milion de lei). „Dacă și soluționarea contestației îi va nemulțumi, nu le rămâne decât calea instanței. Trebuie să știe însă că aceste proceduri nu suspendă executarea deciziei de impunere. Ei trebuie să achite suma respectivă, ori Finanțele vor începe să le execute bunurile, exact ca în cazul celorlalți contribuabili persoane juridice. Suspendarea executării deciziei noastre până la finalul unui proces o poate stabili doar instanța”, explică Iclănzan.

Inflație de dezvoltatori imobiliari

Perioada 2006-2008 a constituit un adevărat boom imobiliar în toată România. Mureșul nu a fost o excepție. Oricine dispunea, să spunem, de 80.000 de euro construia o casă, pe persoană fizică, pe care o vindea rapid cu 130.000. Din banii aceia construia poate două mai mici, pe care le vindea cu 200.000. Și așa mai departe. După câteva astfel de tranzacții, când au ajuns să dețină un capital de 3-400.000 euro, „băieții deștepți” din imobiliare s-au apucat de construit blocuri. Sumele au crescut exponențial, dar TVA-ul a fost făcut uitat, sub pretextul că imobilele sunt pe persoană fizică. E adevărat, nici nu l-a cerut nimeni. Inexplicabil, deși aveau legea în mână, șefii Ministerului Finanțelor nu au ordonat în tot acest timp vreo acțiune serioasă de colectare a taxelor datorate. În tot acest timp, dezvoltatorii imobiliari persoane juridice, plătitori de TVA, s-au lovit de concurența neloială a persoanelor fizice, care-și permiteau să țină prețurile jos.

Alfaconstruct: „Legile sunt intrepretabile”

Mihai Poruțiu, proprietarul firmei Alfa Construct din Târgu-Mureș susține că de vină pentru tot ce se întâmplă este lipsa de claritate a legilor, care lasă mai mereu „portițe” de scăpare, interpretabile în funcție de caz. „Este o problemă recunoscută și în domeniul construcțiilor și anume că legea este interpretabilă. Finanțele vor avea întotdeauna tendința să o interpreteze în folosul statului, iar întreprinzătorii în interes propriu. Asta e problema, legea e interpretabilă în România de azi. Pentru a nu exista discuții este nevoie de o lege foarte clară, care să precizeze cât se poate de exact ce înseamnă acest impozit și cine trebuie să îl plătească. În caz contrar unele persoane fizice vor apela la Curtea Constituțională și Curtea de Justiție pentru a contesta deciziile care nu le convin”, a declarat Mihai Poruțiu.

Ziarul de Mureș va reveni săptămâna viitoare cu cazuri concrete de persoane care au primit notificări în scopul achitării TVA.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close