Uncategorized

Împărțitul banilor întârzie locuințele ANL

Ești tânăr, n-ai casă și nici bani să-ți cumperi una? Locuințele ANL sunt soluția. E foarte simplu: întocmești un dosar pe care îl depui la Primărie și aștepți. Aștepți și speri. Speri că vei fi tu norocosul care va aduna punctaj suficient cât să intri în po­sesia unuia din cele 251 de apartamente destinate tinerilor. Așa gândesc cei care și-au depus anul acesta dosarele și care așteaptă acum nerăbdători afișarea listelor. Adevărul este însă mult mai încâlcit.

Cifrele spun tot

Primul bloc ANL a fost dat în folo­sință în Târgu-Mureș în anul 2002. În șase ani câți au trecut de atunci au fost construite doar 251 de apartamente și asta în condițiile în care anual sunt înregistrate la primărie aproximativ 700 de solicitări de locuință. 920 de tinere familii așteaptă acum cu sufletul la gură intrarea în casă nouă. Ce nu se știe e că pentru acest an Primăria nu le poate pune la dispoziție nici un apartament. Iar în 2009…tot atâtea. Abia în anul 2010, dacă treburile merg „ca unse”, se vor finaliza 80 de apartamente, apartamente în care se vor muta cel mai probabil primii aflați pe lista de așteptare, adică cei care și-au depus dosarele în anii 2002-2003. Așadar, cu puțin noroc, cei care și-au depus în acest an dosarele vor primi o locuință prin 2015, 2016. Asta în cazul în care deponenții nu depășesc între timp, vârsta maximă admisă. Adică 35 de ani.

Pisica moartă zboară între ANL și Primărie

Întrebarea firească pe care și-o pune fiecare cetățean este: „De ce atâta întârziere? Cine e vinovat pentru lucrările care bat pasul pe loc spre disperarea tuturor?” De abia acum începe încâlceala propriu-zisă. „Primăria a predat un teren în cartierul Belvedere ANL-ului urmând ca ei să înceapă construcția a 4 blocuri. Mai departe nu e trea­ba noastră”, ne-a declarat Bako Attila, directorul Direcției Activități Social-Culturale și Patrimoniale din cadrul Primăriei Târgu-Mureș. „Întradevăr, terenul a fost predat, dar nu și studiul de fezabilitate care trebuia finalizat până în luna martie, dar care ne-a fost predat abia în luna iunie 2008”, contraatacă Veres Katalin, consilier șef ANL.

„Greșit”, susțin cei de la primărie. „Studiul de fezabilitate a fost predat încă din luna decembrie a anului 2007, așa că Primăria și-a făcut treaba.”

Cu toate aceste bâlbâieli, Agenția Națională pentru Locuințe, promite că în primăvara lui 2009 va începe construcția celor patru blocuri. De ce totuși se construiesc doar 80 de apartamente în doi ani, când doar în 2008 s-au depus peste 900 de solicitări? În cazul locuințelor pentru tineri, rolul Primăriei este acela de a iniția proiecte și de a pune ANL-ului la dispoziție terenurile necesare derulării acestora. Adică, pe baza solicitărilor făcute de cetățeni să ceară ANL-ului construirea unui anumit număr de locuințe. Rolul ANL-ului este acela de a prelua terenurile de la Primărie și cu fonduri primite de la guvern, de a construi numărul de locuințe solicitate.

„În acest moment ANL dispune de fonduri suficiente pentru construirea unui număr mult mai mare de locuințe, problema e că Primăria nu ne solicită acest lucru”, ne-a asigurat Veres Katalin.

Primăria nu poate.

Și nu vrea

Conform celor declarate de Rodica Fărcășan, șef serviciul investiții în cadrul Primăriei Târgu-Mureș, acesta este principalul motiv pentru care momentan nu se construiește mai nimic. Iar această lipsă de terenuri nu poate fi contrabalansată prin construirea unor blocuri mai înalte, deoarece aceasta nu ar mai corespunde planului de urbanism al orașului.

„Totodată, se intenționează o renunțare la fondurile primite de la Guvern, în cazul locuințelor ANL, deoarece în cazul vânzării unui apartament către chiriaș, toți banii se duc la București, ceea ce este anormal, pentru că și primăria contribuie cu terenul și cu utilitățile, adică aproximativ 30% din investiție”, a adăugat Rodica Fărcășan. Mult mai vehement este purtătorul de cuvânt al Primăriei, Marius Pașcan: „În momentul de față municipalitatea pierde mult din cola­borarea cu ANL. Primăria suportă mai mult de jumătate din investiție, oferind terenurile și după vânzarea apartamentelor nu rămâne cu nimic. Vom construi în regim propriu, atunci când vom avea bani și terenuri. Deocamdată toată lumea este în criză, așa că banii sunt o problemă. Dar colaborarea cu ANL nu ne avantajează nicicum. Oricum, a trecut perioada comunismului când statul era obligat să construiască locuințe oamenilor”, a concluzionat Pașcan.

Allain Cucu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close