Uncategorized

Încă o viață salvată la Târgu-Mureș

Copilul în vârstă de două luni și jumătate, adus de la București săptămâna trecută la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș a fost operat, iar intervenția a decurs fără probleme.

Copilul P.S.R. din județul Giurgiu, născut în data de 25 ianuarie, a fost internat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant în 10 aprilie, fiind adus de urgență cu elicopterul de la București. Copilul în vârstă de două luni și jumătate, în greutate de 4.200 g a fost diagnosticat cu defect septal ventricular larg, canal arterial persistent, insuficiență tricuspida, hipertensiune pulmonară severă, pneumonie bilaterală. După tratamentul pneumoniei, ieri s-a efectuat corecția chirurgicală primară în circulație extracorporeală. Intervenția a durat două ore și jumătate, decurgând fără probleme deosebite. “Am preferat să facem corecția malformației cardiace fără să-l mai trecem printr-o operație pregătitoare. Pentru perioada următoare preconizăm o evoluție favorabilă, urmând să stea 2-3 zile la reanimare, iar apoi se va întoarce în secția de pediatrie. Perioada de recuperare va dura 10 zile, însă cea de convalescență va fi mai lungă, astfel că îl vom mai reține un timp pe copil, pentru a fi siguri cu nu va reveni a doua zi. Micuțul operat este un copil cu retard în dezvoltare, care de la naștere a stat doar în spital, dar sperăm că de acum va fi bine și că a ajuns la capătul acestui periplu”, a explicat dr. Horațiu Suciu, medic primar. Echipa operatorie a fost formată din dr. Horațiu Suciu-medic primar, dr. Marius Matei, medic rezident chirurgie cardiovasculară, dr. Cosmin Opriș, medic rezident chirurgir cardiovasculară. Anestezia a fost asigurată de dr. Sorin Pascanu, medic primat ATI. Din echipă a mai făcut parte și medicul primar dr. Sorina Pasc.

Doar la Târgu Mureș

Acest tip de intervenție se efectuează doar la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș și la Cluj, deși malformațiile cardiace sunt foarte frecvente, în România născându-se anual aproximativ 900 de copii cu astfel de probleme. Cauzele sunt diverse, uneori țin de zestrea genetică, de noxe, sau sunt factori neidentificați încă. “La o populație de 20 de milioane de locuitori, ar trebui să existe 4 centre, bine poziționate geografic care să se ocupe cu astfel de probleme”, a declarat dr. Horațiu Suciu

Inimi pentru inimi

Anul trecut, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu-Mureș a efectuat 218 intervenții chirurgicale, număr care depășește totalul unor astfel de intervenții făcute în întreaga țară. Medicii speră ca anul acesta numărul intervențiilor să ajungă la 300, deși cererile sunt mult mai multe. Aceștia au ținut să precizeze că rezultatele deosebite obținute sunt rodul un colaborări și a muncii desfășurate de întreaga echipă a institutului. Recent echipa a coptat și un medic neonatog care să se ocupe de copii în primele luni de viață. Institutul are încheiate contracte de voluntariat cu psihologi în vederea consilierii mamelor, pentru că este o traumă pentru mame și astfel ele sunt sprijinite. Deși spațiul spitalului nu permite, medicii ar dori înființarea unei săli de joacă pentru copii, pentru a face mai plăcut episodul spitalizării.

Iulia OPREA

iulia@zi-de-zi.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close