Uncategorized

Între penal şi letal la Gorneşti

Situația dezastruoasă de la Gornești a ieșit din nou la suprafață, la fel ca și dejecțiile revărsate în apele Mureșului, săptămâna trecută, chiar luni dimineața, când a avut loc un incident care spune totul despre bonitatea firmei, dar și despre cea a patronilor. Cei care se aflau în zonă, de altfel bine dosită de ochii curioșilor, a crescătoriei de porci de la Gornești, pe vremuri o binecunoscută stațiune de cercetare – acum doar o ruină care se hrănește din amintiri, au avut surpriza să-i vadă pe cei aproximativ 50 de angajați ai fermei protestând în fața porții. Salariații s-au postat la intrare, refuzând să intre la lucru până nu le vor fi plătite salariile restante. Situația tensionată a durat până spre ora 16. După cum aveam să aflăm, oamenii erau nemulțumiți că nu-și primiseră chenzina de mai multe săptămâni, iar unii de chiar trei luni de zile. În unitate a sosit de la Cluj-Napoca Livia Florian, care a rezolvat admirabil situația: i-a trimis pe angajați acasă, nu înainte de a le aminti că este proprietara și de a le spune că nu aveau ce să caute acolo. Poate că, dacă aceste obligații salariale ar fi singurele datorii ale patronilor, proprietarii firmei AGROFLIP SA, care a fuzionat cu Testsuin SA, am afirma fără tăgadă că este o situație mai grea. Dar verificările noastre ne-au arătat altceva: AGROFLIP este înglodată în datorii, iar ce este mai grav, multe sunt către bugetul statului și fondurile de asigurări sociale.

Dramă socială

Familia Florian nu doar că a uitat, probabil intenționat, să-și remunereze salariații, dar a omis de mai bine de un an să le mai plătească contribuția la fondul de asigurări sociale. Situația dramatică durează din aprilie 2003. Tragic este că angajații s-au lovit deja de refuzul de a fi spitalizați deoarece nu au putut prezenta adeverința că le-a fost achitată contribuția de asigurări de sănătate. Datoriile, cel puțin la fondul de asigurări de sănătate, au fost confirmate și de topul 10 negativ întocmit de CJAS Cluj. Astfel, CJAS Cluj, prezenta la 31 septembrie 2003, o situație cu rău platnicii, care datorau la fondul de asigurări sociale de sănătate peste 1 miliard de lei fiecare. AGROFLIP SA apărea pe o dezonorantă poziție a patra, cu peste 2,5 miliarde de lei debite. De asemenea, ca o observație la acest clasament, denumit al “retrogradaților”, se preciza că față de firmele datornice se începuse procedura de executare silită. Ciudat, cum veți observa mai jos, pentru sume sensibil mai mari, nu s-a luat această măsură. În afară de proprirea conturilor, față de patronat conform legislației actuale poate începe urmărirea penală. Astfel, Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, sancționează astfel de încălcări ale drepturilor salariaților. Mai precis, în art. 146 se precizează că: “Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri și nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuției de asigurări sociale, reținută de la asigurat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. Asta dacă cineva se sesizează, ceea ce nu a fost cazul până acum. De mai bine de un an, nimeni nu s-a interesat de soarta angajaților de la Gornești. E drept că nici aceștia nu au depus nici o reclamație în acest sens. Singura instituție implicată în “porcăria” de la Gornești a fost Inspectoratul Teritorial de Muncă și doar asupra unui aspect: efectuarea de zeci de ore suplimentare, neplătite. Inspectorii s-au deplasat, au constatat și au stabilit în sarcina patronilor obligația de a reface fișele de pontaj. Astfel s-au “legalizat” condicile duble, una pentru ochii ITM-iștilor și una reală. Iar dacă cineva vrea să verifice situația încâlcită de la Gornești, le sugerăm să verifice dacă concediile medicale sau de odihnă au fost plătite. Noi știm că nu, dar poate ne confirmați.

Statul merge pe înlesniri

Nici cu bugetul statului, AGROFLIP SA nu se împacă prea bine. Debitele depășesc 51 de miliarde, iar unele obligații sunt restanțe ale anilor fiscali anteriori. La 31 martie 2004, AGROFLIP SA datora statului 1,2 miliarde de lei impozit pe profit, 4,2 miliarde de lei TVA, 255 de milioane – impozit pe venit din salarii și peste 8 miliarde de lei dobânzi și penalități, pentru a enumera o parte din sume. În marea sa dărnicie, Ministerul Finanțelor și, indirect, finanțele clujene au acordat AGROFLIP înlesniri la plată, după rețeta binescunoscută și falimentară care se practică în România. Curios și revoltător este că AGROFLIP funcționează pe profit, în timp ce cuantumul datoriilor sale se ajustează binișor de la an la an. Astfel din 2000, când obligațiile restante se cifrau la 50 de miliarde de lei, în 2002 acestea erau aproape triple – de 136 de miliarde de lei. În ciuda acestor evidențe, reprezentanții Direcției de Finanțe Publice Mureș au făcut recent o declarație cel puțin surprinzătoare: “Testsuin nu are datorii”. În primul rând, sub această denumire complexul de la Gornești nu mai funcționează din februarie 2002, când a fost finalizată fuziunea prin absorbție cu AGROFLIP SA Bonțida. În al doilea rând, la Gornești este doar un punct de lucru, deci teoretic contabilitatea nu se ține acolo, ci la sediul social al societății – la Bonțida. Iar în al treilea rând, contrar afirmațiilor apărute în mass-media, situația de la Gornești nu este prea cunoscută deoarece “în ultimul an nu s-au făcut controale” – Lucian Savu, director executiv al DGFP Mureș. “Doar de la 1 ianuarie acest an ne ocupăm noi de problema obligațiilor bugetare. Am preluat 10-15.000 de firme pe care trebuie să le verificăm și în șase luni nu aveam cum să reușim să ne ocupăm de toate”, a recunoscut Savu. Așa că povestea cu “fără datorii la buget” cade. Și ar fi bine dacă sarabanda datoriilor s-ar sfârși aici.

Incidente de plăți

Dar semnale negative au venit și de la furnizori sau chiar de la parteneri de afaceri, “elegant” țepuiți. Astfel, Distrigaz Nord SA a sistat furnizarea gazului metan pentru neplata unor facturi de 1,3 miliarde de lei. Această măsură radicală a atras închiderea carmangeriei de la Gorneși, sector profitabil al fermei. De asemenea, chiar dacă încă nu a adoptat măsuri radicale, Electrica are de recuperat de la AGROFLIP în jur de 2 miliarde de lei, contravaloarea energiei electrice consumate. Å¢eapă a luat și firma de pază care asigura protecția complexului – National TV Grand Security. A doua zi după greva spontană a angajaților complexului, bodyguarzii și-au făcut bagajele și au plecat, tot pe motiv de neplată. AGROFLIP SA apare la secțiunea incidente de plăți a revistei TIR Magazin, din martie 2004. Firma vâlceană TRACO Logistik, comisionar în vamă și expediții rutiere internaționale, a reclamat faptul că AGROFLIP nu a achitat sumele pentru serviciile prestate. Furnizorii de furaje, medicamente se regăsesc și ei în postura nefericită de creditori. Printre ei, firmele mureșene Globe Trotters, Almecar etc. Tot de datorii este legată și reducerea drastică a efectivelor de animale, deși aceasta are și un alt substrat, nu tocmai curat, eliminarea celui mai puternic concurent din zonă. Astfel, din 2000 când AGROFLIP a preluat Gorneștiul, efectivele de porci s-au redus prin sacrificare și vânzare de la 18.000 la 7.000. Nu trebuie să uităm că porcii sunt sistematic înfometați, iar dacă această situație va persista, ne vom putea “mândri” cu un al doilea NUTRIMUR din județ. Dar și atunci autoritățile au rămas impasibile, la fel cum s-a întâmplat și la Iernut în iarna 2000-2001. Iar singura legătură este același prefect Ovidiu Natea. Iar pentru a înțelege vă dăm un singur indiciu: Ovidiu Natea este președintele Federației Române de Volei, iar Liviu Florian – un sponsor generos al echipei feminine de volei. Punct ochit. Vom reveni, ițele acestei afaceri sunt încâlcite: contractul de privatizare are câteva lacune pe care nu le-am atins în episodul trecut, cum ar fi, inclusiv, problema mediului, dar și implicațiile unor personaje aflate în posturi cheie în județ etc. Veți înțelege cum a rezistat și cum rezistă Liviu Florian în jungla afacerilor din România, dator vândut și cocoțat, incredibil, în topul românilor milionari în dolari.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close