Uncategorized

Întreprinzătorii, pierzători în lupta cu Poprirea

Pe lângă dificultățile din piață, mulți dintre oamenii de afaceri mureșeni au în această perioadă o altă mare problemă: cea a popririlor conturilor de către Administrația Financiară. Întreprinzătorii nu contestă legalitatea acestor popriri, ci modalitatea de punere în practică a ei și efectele colaterale care afectează bunul mers al afacerilor lor.

„Sunt D.M. administrator al SC CJ SRL, o societate cu 7 angajați, a cărei activitate principală o constituie prestarea de servicii informatice. Datorită faptului că perioada de încasare a creațelor a crescut și, de asemenea, volumul contractelor încheiate este mai redus ajungem uneori în situația de nu putea onora la timp obligațiile catre bugetele de stat și locale. Fără a ține cont de faptul că în general firmele au reale probleme cu lichiditățile și/sau recuperarea creanțelor, administrațiile financiare emit Somație de plată și Titlu executoriu (în același plic!), urmând inevitabil poprirea pe cont.”, susține un om de afaceri mureșean, într-o scrisoare adresată redacției. „Realele probleme încep abia acum, poprirea vine pe toate conturile și dacă ai neșansa să încasezi în zilele următoare valori care să depășească valoarea popririi, dar în conturi bancare diferite, ai onoarea de a deveni din dator un mândru creditor al statului. Pun o întrebare simplă: dacă eu plătesc penalități de 0,1% pe zi pentru obligațiile neachitate la termen, de ce statul român nu-mi dă dobandă în același cuantum pentru sumele virate în plus?. Așadar dacă am neșansa să încasez în două sau mai multe conturi bancare sume care să acopere valoare popririi acestea se vor vira către Trezorerie, o zi, din Trezorerie trebuie să fie trecute în baza de date a Administrației Financiare, încă o zi, se emite documentul prin care se ridică poprirea pe conturi, altă zi și în final se trimite către băncile la care firma respectivă are deschise conturi, una sau două zile. La o simplă adunare vedem că din momentul achitării debitelor și până în momentul în care firma poate să uzeze de lichiditățile din conturi s-au scurs patru sau chiar cinci zile. Ce se poate întâmpla în zilele acestea? Se poate întâmpla să nu poți achita salarii, să pierzi un contract important pentru că nu ai achitat un furnizor la timp, să refuzi la plată un BO sau un CEC și implicit să ai probleme în perioada următoare cu obținerea unui credit și exemplele pot continua cu nemiluita. Îmi pun o întrebare firească pentru orice administrator de firmă: oare statul nu realizează că tot firmele, cu toate greutățile inerente, îl alimentează cu resurse? Nu-și dă seama că dacă ne tot pune bețe în roate o să murim încet, și atunci? Sau poate ne conducem după principiul “După mine…potopul”!, spune același om de afaceri.

Sistemul e de vină

Așadar, prima problemă indicată de întreprinzători se referă la adresa de poprire trimisă de Administrația Financiară, care ajunge la băncile comerciale în 3 zile lucrătoare după ce ea a fost instituită la Trezorerie, în cazul în care societățile au deschise cont acolo. În acest decalaj, sumele existente în Trezorerie sunt executate. Poprirea ajunge însă și la băncile comerciale, dar la valoarea inițială. „Poprirea se înființează de către organul de executare printr-o adresă ce se transmite tuturor băncilor la care debitorul are deschise conturi prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, considerându-se înființată din momentul primirii de către bancă a adresei respective.”, explică Alexandru Iclănzan, directorul coordonator al DGFP Mureș întârzierea înștiințării acțiunii de poprire. Iclănzan susține că poprirea este instituită asupra tuturor conturilor bancare ale debitorului întrucât în prezent „organul de executare pentru recuperarea restanțelor, din motive de securitate a datelor și datorită incompatibilităților de aplicații informatice nu are posibilitatea tehnică de a avea acces on-line la informații despre disponibilul din conturile deschise de contribuabili”. Potrivit șefului DGFP Mureș, Finanțele nu pot alege o anumită bancă pentru instituirea popririi, în conturile cărei debitorul are deja sume, întrucât datele despre disponibilul din conturi nu pot fi furnizate de către bănci.

Lichidități blocate în conturi

O a doua problemă cu care se confruntă întreprinzătorii este întârzierea care se produce cu deblocarea contului/conturilor și a sumelor rămase disponibile, după ce statul și-a recuperat datoria. Emiterea adresei de anulare a popririi de către Administrația Financiară durează însă 5-7 zile lucrătoare, timp în care sumele blocate în diverse bănci, stau și nu pot fi folosite. Termenul de deblocare poate fi și mai lung, în situația în care suma este poprită de către Administrația Financiară din alt județ (se adaugă încă 3 zile lucrătoare). „Organul fiscal poate dispune sistarea totală sau parțială a indisponibilizării conturilor doar atunci când are certitudinea că suma virată efectiv de bancă stinge obligația fiscală din titlul executoriu, respectiv în momentul vizualizării acesteia în fișa pe plătitor. Un alt motiv al neridicării imediate a popririi bancare sunt și erorile materiale care apar pe documenetele care atestă plata (cod IBAN, cod plătitor, cod beneficiar, etc.”, susține Alexandru Iclănzan, șeful Finanțelor mureșene.

Alin BOLBOS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close