AdministratieInterviu

Investiții în grafic la Rușii Munți

2_chis balan ilieInvestițiile la nivelul comunei Rușii Munții au prins contur în ultimii ani, lucru subliniat și de primarul Chiș Bălan Ilie care, a făcut o trecere în revistă a realizărilor din actualul mandat asupra comunei Rușii Munți.

Reporter: Care au fost proiectele derulate la nivelul comunei în actualul mandat?

Chiș Bălan Ilie: În ultimi trei ani și jumătate comuna Rușii Munți poate să fie mulțumită de proiectele care le-am derulat. Am finalizat proiectul cu finanțare europeană pe Măsura 125 B, modernizare drum forestier pe o lungime de 7,5 kilometri. A fost turnat asfalt pe 2,5 kilometri, macadam simplu, cu podețe și alte lucrări, în partea extravilan, drumul care duce în pădurile comunei Rușii Munți, unde avem 1.540 de hectare în zona respectivă. Mai sunt acolo cam 700 de hectare de fânețe ale oamenilor. Practic s-a creat o infrastructură de transport bună pentru a se dezvolta turismul în acea zonă. Tot în cursul actualului mandat am finalizat o capelă în Rușii Munți, valoarea fiind de 200.000 lei. Era un rău necesar această investiție care în cele din urmă a fost finalizată.

Rep.: Aveți un sediu nou de primărie. Cât avantaj aduce acest lucru?

C.B.I.: În acest mandat a fost dat în funcțiune noul sediu al primăriei, o lucrare în valoare de 800.000 lei, plus TVA. Înainte primăria avea doar un singur nivel, o construcție de o sută de ani, din 1900, și era necesar să avem și un sediu pus la punct. Având în vedere că fiecare serviciu are acum birou separat, oamenii nu se mai îngrămădesc, sunt condiții foarte bune, atât pentru funcționarii de la primărie cât și pentru populația comunei. Nu mai sunt nevoiți să stea în frig, înghesuiți. Avem acum o clădire cu etaj, plus o mansardă, la care se adaugă o cameră de oaspeți, când musafirii care vin la primărie să aibă unde să se cazeze. Plus o sală nouă de ședințe de consiliu și o sală de festivități, respectiv starea civilă. Practic noul sediu îndeplinește toate condițiile pentru derularea în bune condiții a activităților administrației locale.

Rep.: Cum stați cu drumurile?

C.B.I.: Am început în 2013 o lucrare care va fi finalizată în acest an, respectiv asfaltarea a 2,3 kilometri de drum în satul Sebeș. Astfel s-a făcut legătura de asfalt de la Târgu-Mureș, pe drumul județean 154 cu această localitate. Am rezolvat acolo infrastructura, asfalt, apă, urmează în perspectivă și canalizarea. În strategia comunei pentru 2016-2020 am cuprins și extinderea rețelei de canalizare la Sebeș, pentru că sunt acolo 50 de familii. Tot în această toamnă vom finaliza un proiect important de 500.000 lei, asfaltarea a 1,8 kilometri în localitatea Maiorești. Cu această investiție terminăm și cu această localitate, unde avem pusă la punct toată infrastructura, apă, canal și asfalt. Ne mai rămân 2,4 kilometri de asfalt pentru anul viitor, care să-i facem în satul Morăreni, și cu asta toate cele patru sate din comună au asfaltatul turnat și nu mai întâmpinăm probleme cu praful și noroiul care era la nivel de comună. Pentru ceea ce ne-am propus în acest mandat, până în anul 2016, vom realiza.

Rep.: Dar în ce privește canalizarea?

C.B.I.: Canalizarea la nivel de comună însumează o lungime de 22 kilometri de rețea, plus trei kilometri conductă de refulare. Noi avem la nivelul comunei șapte stații de pompare și o stație de epurare. Practic numai Sebeșul nu este racordat, ceea ce înseamnă trei kilometri de magistrală de extins. La sistemul de canalizare sunt racordați până acum 550 de gospodării, asta și datorită faptului că, Consiliul Local a finanțat racordarea canalizarea până la proprietatea omului, de la rețeaua de colectare. Este vorba de o investiție de un milion și ceva de lei pe care a aprobat-o Consiliul Local, finanțată din fonduri proprii. Este o mare ușurință, cu această finanțare a racordării la canalizare, altfel nu se racordau 150 de oameni, iar canalizarea nu poate funcționa. Trebuie să fie cel puțin 400 de gospodării, în jur de 150 metri cubi pe zi, trebuie să intre în stația de epurare ca să poată să funcționeze.

Rep.: Când veți aproba strategia de dezvoltare a comunei și ce va cuprinde ea?

C.B.I.: Strategia de dezvoltare a comunei urmează să fie aprobată în ședința de Consiliu Local din 28 octombrie. Ea este aproape finalizată, care cuprinde 17 obiective prin care să finalizăm tot ce înseamnă investiții la nivel de comună. Aici mă refer la o capelă la Morăreni, reabilitarea Văii Huducului la Maiorești, trotuare la Maiorești și Rușii Munți, canalizare la Sebeș, reabilitare iluminat public.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close