Uncategorized

Investițiile private mușcă din piața sistemului public de sănătate

Tendința mureșenilor de a se îndrepta tot mai mult spre serviciile de medicină private, percepute ca fiind de o calitate superioară, a încurajat apariția în Târgu Mureș a numeroase clinici și spitale private.

Orientarea românilor către servicii medicale private se datorează și faptului că în cazul acestora există un sistem de comunicare centralizat, clienții se simt respectați, văd că se utilizează materiale și aparatură de calitate și sunt primiți într-un mediu prietenos. Atunci când sunt bolnavi, românii indiferent de categoria socială din care fac parte, sunt dispuși să scoată sume importante din buzunar pentru a se bucura de îngrijirea atentă a medicilor. Nu puține au fost cazurile când români cu bani s-au orientat spre clinici private din străinătate pentru a trece prin intervenții chirurgicale, mai mult sau mai puțin complicate. Serviciile de medicină privată din România au luat deja cote importante din piață odată cu inaugurarea spitalelor private. În Târgu Mureș, numărul serviciilor medicale private a crescut simțitor în ultimii ani. Una dintre cele mai recente investiții private este Centrul Medical de Imagistică și Cardiologie CARDIOMED, patronat de doctorul Benedek Imre, un centru modern, dotat la cel mai înalt standard din România cu aparatură de ultimă generație. „Bijuteria” centrului este un angio CT 64 multislice, cu ajutorul căruia, se pot investiga toate tipurile de patologii, pornind de la patologiile inflamatorii și terminând cu patologiile tumorale. La Centrul Medical Nova Vita, potențialul performanțelor medicale crește de la an la an. Dacă în 2009, în primăvară, Centrul inaugura Laboratorul de recuperare, medicină fizică și balneologie, primul centru de traumatologie sportivă din țară, anul acesta va inaugura un nou spital, cu acoperire a tuturor specialităților medico-chirurgicale. “Investitorul, cunoscutul om de faceri Virgil Mailat, intenționează să dezvolte acest proiect medical în vederea aplicării unui sistem integrat de servicii medicale private. În demersul lui investițional a plecat de la premiza că omul are dreptul la îngrjiri și asistență medicală de înaltă clasă, pentru că știe că sănătatea este cel mai important aspect al vieții cotidiene și a hotărât că o parte din banii pe care îi deține să-i întoarcă în comunitate”, a declarat Ionela Ciotlăuș, director economic Centrul Medical Nova Vita.

Vremea marilor investiții private

Orientarea cadrelor medicale către o afacere proprie în sistemul medical a început în primii ani de după Revoluția din 1989. “Dacă privim istoric dezvoltarea sistemului privat, la început, fiecare dintre medici a avut curaj și a făcut o mică investiție, luând un apartament la parterul unui bloc unde și-a făcut un cabinet. Pe urmă spațiul a devenit și mai mare, a cumpărat și apartamentul de lângă. Pe urmă a apărut și acea problemă cu autorizarea furnizorilor de servicii medicale la parterul clădirilor și, ușor, ușor doi, trei asociați și-au clădit câte ceva mai mare. Au apărut deja furnizorii și mai mari de servicii, reprezentați de medici sau de oameni de afaceri, care sub o formă sau alta sunt implicați în domeniu. Nu au existat până acum pe piața din Târgu Mureș foarte mari furnizori de servicii medicale private. Probabil că pasul următor va fi exact acesta. Aceștia vor veni și vor cumpăra 55 sau 60% din acțiunile acestor furnizori mai mici. Vor lua practic controlul, păstrând ca și acționari, dar până în 50%, pe medicii sau pe cei care au dezvoltat businessul”, a explicat Florin Buicu, medic specialist sănătate publică și management și asistent universitar la Departamentul management al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Chiar dacă piața spitalelor românești a început să fie invadată de privat, Buicu este de părere că adresabilitatea pacienților către spitalele publice nu va scădea. “Încă nu există capacitatea privatului să preia numărul mare de bolnavi care merge la public, pe de o parte, iar pe de altă parte vorbim de o categorie îngustă din societate care își permite să achite coplata, sau să facă plata suplimentară pentru furnizorul privat”, a adăugat Buicu.

Afacerea se poate naște din facultate

Încă de pe băncile facultății studenții încep să fie interesați de managementul afacerilor în sistemul medical. “Cei care sunt studenți la medicină își doresc de pe băncile facultății să practice specialitatea. În schimb, studenții de la stomatologie care au terminat și intră cu pâinea în mână după terminarea facultății poate că sunt un pic mai deschiși. În momentul în care ei termină, trebuie să își constituie sau nu cabinetul medical, să intre sau nu în relația cu Casa, să știe lucruri cu care, la urma urmei, medicul de medicină generală nu se întâlnește imediat, ci doar după finalizarea rezidențiatului. De exemplu, am avut anul trecut o studentă la stomatologie care a fost interesată să-și susțină lucrarea de licență din domeniu (management), însemnând practic înființarea și desfășurarea cabinetului de medicină dentară, modalități de organizare, etc”, a mai spus Florin Buicu.

Arina MOLDOVAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close