Uncategorized

Jandarmul se îmbogăţeşte

Colonelul Ştefan Achim, joacă într-un lung metraj de un gust îndoielnic

Colonelul Ştefan Achim, adjunctul comandantului CJT Târgu Mureş şi-a construit în 1994, o vilă în Sângeorgiu de Mureş. La repetatele controale de avere la care a fost supus, colonelul şi-a justificat de fiecare dată provenienţa banilor necesari edificării. Ce nu a reuşit să demonteze este că a folosit drept forţă de muncă jandarmii. Cariera de cadru militar a lui Achim a cunoscut şi alte nebuloase. Astfel paradoxală rămâne şi finanţarea fiicei Noemi Maria pentru a-şi constitui societatea de transport TRANSNOE, în Târnăveni. Într-un domeniu necunoscut, dar drag şi familiar colonelului. Deşi susţine că nici el, nici fiica nu s-au ocupat de firmă, Achim foloseşte atunci când vorbeşte de plata ratelor camioanelor achiziţionate în leasing, probabil inconştient, pronumele “noi”.

Activitatea, dar mai ales agoniseala colonelului Ştefan Achim, actual adjunct al comandantului CJT Târgu Mureş, generalul de brigadă Constantin Dorobanţu, a intrat în ultimii 10 ani în mai multe rânduri în vizorul Corpului de Control al miniştrilor ce s-au perindat pe la conducerea Internelor. Când a izbucnit scandalul vilelor poliţiştilor, de vigilenţa (sau indulgenţa) controlorilor ministeriali nu au scăpat nici cadrele militare înregimentate într-o altă structură a MI, Jandarmeria. Printre ofiţerii ce au dat cu subsemnatul şi au venit cu diplomatul cu chitanţe de acasă, unul dintre numele cap de listă a fost cel al colonelului Achim. Responsabil cu logistica Marii Unităţi, colonelul Achim este proprietarul unei vile în Sângeorgiu de Mureş, situată pe strada Narciselor nr.1192 . Construită în numai patru luni în 1994, pe un teren de 100 de mp, vila dispune de tot confortul, fără a epata. Verificat şi răsverificat, colonelul Achim susţine că a reuşit să demonstreze originea onestă a fondurilor de casă. “În 1994 am primit 420 de mii de forinţi (n.r.dintr-o sursă rămasă neclară) şi mi-am construit casa. Şi euaveam un salariu bun, dar şi soţia (n.r.funcţionar, şef agenţie CEC, etc.). La fiecare control am prezentat chitanţe, facturi pentru materialele de construcţie, inclusiv pentru transportul acestora, manopera”. Ce nu ne poate explica însă colonelul este implicarea jandarmilor în propriul interes, la construcţia casei. Cu toate că nu recunoaşte, susţinând că: “nu se poate ridica o casă cu militari în termen de 19-20 de ani”, localnicii din Sângeorgiu de Mureş îl contrazic. Absolut întâmplător am aflat şi noi de colonelul Achim, de casa sa şi de voluntariatul jandarmilor. Dar care scapă nu-i aşa din  contabilitate şi de controalelor experţilor Corpului de Control. 

Transport pe spezele şi cunoştinţele tatălui

Din 2000, în Târnăveni funcţionează firma TRANSNOE având ca activitate principală transporturi cu taxiurile, conform codificării. La începuturi, unicul asociat era fiica lui Achim, Maria Noemi. Care în paranteză fie spus nu avea nici în clin, nici în mânecă cu această activitate economică. Iar la 21 de ani, când tata şi mama încă îţi mai sponsorizează atât studiile cât şi distracţiile, chiar dacă te-ai gândi la afacerea proprie, e greu de crezut că te pasionează supravegherea graficului de consumuri medii de combustibili sau completarea foilor de parcurs. Dar autovehiculele îi plăceau colonelului. O pasiune întreţinută timp de 26 de ani de când a intrat în rândul ofiţerilor. Iar din poziţia de responsabil logistică şi adjunct al generalului Dorobanţu, funcţii deţinute după Â’90, aplecarea spre transporturi apare firească. Oricât a încercat colonelul Achim să ne explice că nici fiica, administrator, nici el nu se preocupă de afacere pare greu de crezut. Pentru că atunci ne punem întrebarea de ce era nevoie de investiţia respectivă. Care înseamnă muncă, stres, bani, iar de ultimii Achim susţine că nu dispune : “Niciodată nu am avut bani, totdeauna au fost cu un pas înaintea mea. Cum vroiam să-mi cumpăr ceva, se scumpea”. Paradoxal, nu? Şi ne-a mai surprins un aspect: chiar dacă colonelul susţine că nu calcă prin Târnăveni, nu se implică în afacere, atunci când vine vorba de TRANSNOE foloseşte invariabil pluralul noi. “Am achiziţionat două camioane în leasing, pentru care plătim rate până în 2004. Noi nu ne ocupăm de firmă”. Plauzibil, nu?

Un gheşeft ce va creşte mare

TRANSNOE nu este momentan ceea ce economiştii numesc o afacere profitabilă. Atât în 2000, cât şi în 2001, firma a funcţionat în pierdere. Aşa încep toate afacerile, important să le poţi susţine cu bani de acasă. Iar colonelul, în ciuda absenţei contractelor, “din toamna anului trecut nu am mai lucrat”, se pare că îşi permite. Iar în timp afacerea chilipir de acum poate deveni prosperă. Iar cu relaţiile create de tata, contractele vor curge. Chiar dacă momentan, Achim susţine că nu are cum să sprijine firma din poziţia pe care o ocupă. Dintr-un motiv cel puţin ciudat, dacă nu incredibil: “eu doar fac controale, semnez acte, dar nu am nici o gestiune. Dacă am nevoie de ceva, trebuie să apelez la alţii”. Dar să revenim la scenariul unui business în plină dezvoltare, dar discretă. Astfel cele două autobasculante garate în strada Armatei 32 din Târnăveni se pot multiplica exponenţial în câţiva ani, devenind realitate faptul că Achim controlează transporturile din zonă. Afirmaţie care pare astăzi o simplă gogoriţă mediatică. Doar nu a investit zeci de mii de euro într-o afacere moartă înainte de a începe şi într-o localitate cu puţină concurenţă în domeniu.

Deranjat dintr-o şedinţă internă şi înainte de a afla asupra a ceea ce îi solicităm punctul de vedere, comandantul CJT, generalul de brigadă Constantin Dorobanţu a tranşat potenţiala discuţie în stil cazon: “Eu nu fac declaraţii, cu mine discutaţi doar în conferinţe de presă. Declaraţii fac doar în probleme punctuale privind activitatea noastră”.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close