Uncategorized

Klara Balazs: “Cand pictez simt miros de tamaie”

Se spune despre artisti in general ca traiesc intr-o lume a lor, diferita de cea a oamenilor obisnuiti. Sunt catalogati drept visatori, drept oameni care gandesc cu sufletul si pentru care ar fi o oroare sa traiasca intr-o lume exacta, rigida, cum e cea a cifrelor de exemplu. Si totusi mai sunt si exceptii. Un astfel de caz aparte este talentata pictorita targumureseana Klara Balazs. Absolventa a Facultatii de Stiinte Economice “Dimitrie Cantemir” si masteranda in Mangement financiar-contabil, Klara Balazs a demonstrat lumii intregi ca poate imbina foarte bine culorile si cifrele, ca poate asterne pe sticla chipul Domnului la fel de bine cum asterne pe hartie valoarea unei facturi la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, unde lucreaza ca economist.

Intalnirea cu pictura

Debutul in lumea artelor a pictoritei Klara Balazs a avut loc in anul 2004 iar din 2006 devine membra a Asociatiei Artistilor Plastici. “Aveam o pasiune pentru arta dintotdeauna dar nu am incercat niciodata sa pictez pana nu am venit ca economist la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures. Aici, fiind inconjurata de atatia oameni de cultura, iubitori de arta, parca m-am molipsit si eu”, a declarat pictorita. Marea pasiune a Klarei Balazs sunt icoanele pe care a inceput sa le picteze sub indrumarea pictoritei Floarea Vultur. “M-am apucat de pictat icoane pe sticla iar colegii mei m-au incurajat foarte mult, spunandu-mi ca am progresat intr-un timp foarte scurt”, a afirmat Klara Balazs. Artista a inceput sa picteze pe panza la indemnul colegilor de la A.A.P., care i-au remarcat talentul deosebit si in scurt timp au aparut si expozitiile personale si de grup dar si taberele de pictura. “Am inceput sa lucrez si pe panza si sa-mi caut un drum al meu in arta, sa-mi aleg un stil care ma reprezinta si care sa-mi placa. Am inceput sa particip la numeroase expozitii de icoane pe sticla atat in Targu-Mures cat si in judet, in holul BCR dar si anul acesta in Turnul cu Ceas din Sighisoara”, a precizat pictorita. Pe langa icoane, artista este atrasa si de pictura abstracta si de peisaj, fapt ce-a putut fi remarcat si la prima expozitie personala a artistei de la Galeria “Unirea” a Asociatiei Artistilor Plastici, a carei vernisaj a avut loc pe 2 august.

Expozitie pastelata

Prima expozitie personala a artistei Klara Balazs a avut loc la Galeria “Unirea” a A.A.P., bucurandu-se de prezenta unui public numeros, familiarizat cu stilul artistei si curios sa-i vada noile creatii. Alaturi de lucrarile pictoritei, iubitorii de arta au avut ocazia sa vada si sculpturile unui mare artist muresean, Crisan Vasile. Acesta s-a inspirit in lucrarile sale din ideea femeii ca o vioara si a viorii ca o femeie, artistul fiind si un renumit lutier. “Aceasta expozitie personala cuprinde lucrari pe panza realizate intr-o perioada foarte scurta de timp. A fost o premiera si pentru mine, a trebuit sa ma mobilizez si sa termin lucrarile in trei saptamani. Am incercat sa realizez niste peisaje abstracte, peisaje in stilul meu, asa cum am perceput eu stilul rustic. M-au inspirit peisajele vazute in cadrul Tabarei de pictura de la Deda din iunie si am incercat sa redau atmosfera peisajelor prin culoare”, a declarat artista. Lucrarile artistei sunt calde ca si cromatica, culorile dominante fiind galbenul soarelui si verdele ierbii. Atmosfera calda, a zilelor de vara de la tara, se regaseste in simte profund in lucrarile Klarei Balazs. La vernisajul expozitiei au participat Nicolae Baciut, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Mures, profesorul Vasile Muresan, Calin Bogatean de la Centrul de Creatie Populara si profesorul Naste Marcel.

Icoana, o rugaciune

spusa intr-un alt fel

Icoanele pe sticla raman prima dragoste a artistei. Tabara de pictura icoane pe sticla de la Lapusna, numita generic “Icoana din fereastra”, a fost un bun prilej pentru Klara Balazs de a-si exersa talentul artistic. “A fost cea de-a doua editie a acestei tabere iar ideea de-a picta icoane in fereastra mi s-a parut extraordinara”, a precizat artista. Bucuria pictarii chipului Domnului este cu atat mai mare, cu cat artista nu este de religia ortodoxa. “Pentru mine pictura icoanelor a fost o experienta neasteptata, eu am inceput pur si simplu intr-o zi dupa ce mi-a fost aratata tehnica de pictura a unor astfel de lucrari. Apoi am inceput sa lucrez singura si intr-o saptamana facusem deja 15 icoane. Am inceput sa le arat apoi lumii, care a ramas foarte surprinsa sa le vada. Imi amintesc ca nici parintii mei nu stiau cu ce ma ocup, deoarece eu pictam noaptea si nu am vrut sa spun nimanui ce fac”, a declarat artista. Confesiunea religioasa diferita n-a fost un impediment pentru Klara Balazs. “Consider ca depinde de om, dar nu exista bariere intre confesiuni. In momentul in care pictez icoana eu simt ca sunt libera iar barierele credintelor dispar. Este pur si simlu o rugaciune pe care o spui in felul tau”, a spus Klara Balazs. Atunci cand picteaza icoane artista se simte mai aproape de Dumnezeu. “De multe ori, atunci cand lucrez noaptea sipictez icoane simt miros de tamaie. Sunt sigura ca atunci cand pictez harul divin este asupra mea pentru ca nu poate fi decat Duhul Sfant cel care ma indeamna sa pictez asa, eu neavand nici o pregatire, nestudiind desenul si culorile”, a precizat artista. Icoanele artistei sunt peste 60 la numar si multe dintre ele au ajuns in strainatate, fiind daruite de artista. La expozitia de icoane in fereastra de la Lapusna, artista a pictat o fereastra de casa cu sase ochiuri. “Aceasta icoane reprezinta fereastra mea spre cer”, a declarat artista. Icoanele realizate la Lapusna vor fi expuse in mai multe judete dar si la Ministerul Culturii.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close