Uncategorized

Koracell, susținătorul mobilității

Piața accesoriilor de telefoane mobile este una în continuă schimbare, astfel că cei care vor să facă o afacere în acest domeniu trebuie să fie prompți și extrem de inspirați. Printre firmele care au rezistat pe piață și, mai mult, s-au dezvoltat de la an la an, se numără și Koracell, un brand care se vinde bine în mai multe țări europene. Gall Istvan Barna, protagonist important în această afacere, ne-a vorbit despre activitatea firmei mureșene.

F.M.: Domnule Gal Barna, vă rog să ne vorbiți despre cum a apărut firma dumneavoastră și care au fost pașii următori.

Gal Istvan Barna: Am început această activitate în urmă cu aproximativ 10 ani, cu o firmă mai mică, una care era numai a mea. În 2000, am discutat cu partenerii externi și am decis să facem o singură societate, mixtă, Koracell. Ne-am mutat până acum de trei ori, pentru că ne-am tot dezvoltat activitatea. Am început să facem distribuție în zonă, dar după ce am devenit Koracell, ne-am extins în întreaga țară. În momentul de față, avem peste 300 de firme ca și clienți și aproximativ 600-700 de magazine în care se găsesc produsele noastre. Am început să devenim furnizori și la hipermarketuri gen Cora, iar dezvoltarea activității nu se va opri aici. Ca să înțeleagă lumea mai bine, comercializăm tot ce înseamnă accesorii pentru telefonie mobilă. În urmă cu 10 ani era foarte simplu, pentru că existau doar câteva modele de telefoane. Acum e mai complicat, deoarece trebuie să ținem cam de 100 de ori atâta stoc de marfă, ca să putem acoperi gama actuală aflată pe piață. Din acest motiv, a crescut riscul de a rămâne cu stocuri moarte. Un model de telefon ține foarte puțin. Nu exagerez dacă spun că lunar ies de sub un brand cam trei modele.

Gamă completă

F.M.: Ce se caută cel mai mult în momentul de față?

Gal Istvan Barna: În momentul de față, se pune accentul pe cabluri pentru transmiterea bazelor de date, huse și, evident, acumulatoare și încărcătoare. Comercializăm și piese de schimb, mai puțin circuite, deoarece posesorii de telefoane nu se complică să repare așa ceva. Avem câte ceva pentru tot ce există pe piață. Există mărci care au intrat pe piață mai târziu sau nu se bucură de mare trecere în rândul publicului. Avem și pentru ele cele mai importante accesorii.

F.M.: De unde aduceți marfa?

Gal Istvan Barna: Ceea ce înseamnă accesorii cu brand original aducem din Germania, iar restul din China. Legat de acest lucru, trebuie să vă spun că brandul Koracell se vinde la ora actuală în șapte țări și fiecare țară păstrează câte un adaos pentru firma din China, ai cărei oameni se ocupă de verificarea calității mărfii. Unii oameni înțeleg greșit faptul că diferite poduse sunt fabricate de chinezi. Există multe lucruri care se fabrică acolo de o calitate excepțională. Este și cazul produselor noastre. Așa cum am spus, avem câțiva oameni care controleaază cu mare atenție și cu exigență toată marfa, așa că totul este în regulă. Totul trece printr-o serie de teste, care au rolul de a ne garanta că marfa este de calitate.

F.M.: Cât loc ocupă piața neagră din totalul pieței de accesorii de telefonie mobilă?

Gal Istvan Barna: În ultima vreme, au fost făcute tot mai multe controale, s-a confiscat multă marfă, așa că piața neagră s-a mai temperat. A scăzut numărul produselor falsificate.

Concurență mare

F.M.: E doar un mit, sau există o doză de adevăr în afirmația că acumulatoarele cumpărate ca accesorii sunt mai slabe decât cele originale, din telefoanele noi?

Gal Istvan Barna: Noi am încercat întotdeauna să dăm acumulatoare mai bune decât originalele. Problema este că există comercianți care vând un acumulator care nu are capacitatea inscripționată pe etichetă, așa că așteptările oamenilor sunt prea mari. Noi am încercat să le explicăm clienților că nu poți băga trei litri de apă într-o sticlă de un litru. Noi testăm cu foarte mare atenție acești acumulatori și garantăm calitatea lor.

F.M.: Vindeți și telefoane?

Gal Istvan Barna: Am vândut cândva și telefoane, dar acum nu are rost să facem așa ceva, pentru că necesită un capital extraordinar de mare, iar adaosul este între 1 și 5 la sută. Îi lăsăm pe alții să facă acest lucru.

F.M.: Cât de greu este să oferi piese de schimb și accesorii pentru niște produse care stau foarte puțin pe piață?

Gal Istvan Barna: Este foarte greu. Și am să vă spun câteva lucruri, ca să vedeți cum stă situația. Până nu demult, făceam transportul cu avionul, dar atât de tare a crescut concurența, încât am fost nevoiți să scădem prețurile. A trebuit să regândim modalitatea de transport. Aducem marfa și cu containerul și cu avionul, în funcție de situație. La marfa adusă în contanier trebuie, practic, să anticipăm necesitățile de pe piață, pentru că timpul de livrare este mai lung. Nu este ușor să faci așa ceva, dar este interesant.

F.M.: Ce credeți că vă va aduce anul 2006?

Gal Istvan Barna: Schimbări majore nu vor fi anul viitor. Au fost anul acesta câteva schimbări importante, când s-au vândut peste trei milioane de aparate, introduse legal, sub brand, în țară. Pe lângă acestea, au mai fost vândute încă alte două milioane sub diferite forme. Deci, au ajuns în țară în jur de cinci milioane de telefoane, ceea ce e mult. Cred că 2006 va fi ceva mai liniștit, iar peste 3-4-5 ani, activitatea în acest domeniu, al accesoriilor de telefoane mobile, se va stabiliza, poate chiar se va restrânge.

Legat de activitatea noastră, mai trebuie să vă spun că avem în plan comercializarea sistemelor de navigație, în special pentru mașini. Dacă știi cum să vinzi așa ceva, viitorul poate fi interesant și prosper.

În încheiere, în ajunul sărbătorilor de iarnă, aș dori să le mulțumesc clienților, colaboratorilor și, nu în ultimul rând, colegilor pentru încrederea și efortul depus, datorită cărora Koracell a ajuns lider de piață în acest segment. Crăciun Fericit și La Mulți Ani!

SC KORACELL ROMÂNIA SRL

Sediu: Tg. Mureș

Str. Gheorghe Doja nr. 234, tel. 0265-250509

fax. 0365-401176,

e-mail: office@koracell.ro; Reprezentanțe:

Iași – Str. Gheorghe Ghibanescu nr.1, tel. 0232-235322;

București – B-dul Basarabia nr. 90A, tel. 021-3249699; website: www.koracell.ro, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J26/214/2000

Florin MARCEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close