Uncategorized

Bisericuța din Petea, picată din cer

Are o arhitectură rar întâlnită. E undeva pe deal, înconjurată de morminte. Cu toate că localnicii din Petea nu știu mai nimic despre istoria ei, ei o consideră “muzeu istoric”. Până acum, Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a avut un singur vizitator, însă, zic sătenii, turismul este gata să explodeze și la ei.

Conform documentelor istorice, edificiul a fost construit în anul 1741, după ce vechea bisericuță a ars. Bătrânii satului însă nu știu o asemenea poveste. “Biserica asta n-o fost construită aici, ne-or adus-o din Moldova de undeva…de la unguri. Că le-or dat oamenii din Petea cereale în schimbul ei.” povestește curatorul. La următoarea uliță însă, povestea e schimbată: bisericuța a fost adusă de fapt din Oltenia și nici vorbă de cereale. Se mai zvonește prin sat cum că un “jâdav” negustor le-a adus, de fapt, lăcașul de închinare. Câți oameni, atâtea variante. Nimeni nu știe cu siguranță de unde le-a picat edificiul. Cert este că cei din Petea au în momentul de față o bisericuță veche de mai bine de două secole și jumătate. Față de alte locuri de închinare din Ardeal, aceasta a avut o istorie netulburată.

“Să se știe că biserica asta muzeu rămâne!”

Cum biserica de lemn a devenit neîncăpătoare, în urmă cu aproximativ zece ani s-a început construirea uneia noi de piatră. E la o aruncătură de băț de cea veche, dar e mult mai impunătoare. Cu toate că acum au o biserică după toate regulile, sătenii nu uită nici de cea veche: “Noi nu o stricăm. Ă‚sta e aici muzeu istoric și oricine îl poate vizita.” Muzeul de care povestesc locuitorii e îndesat cu tot felul de saci de ciment. Se lucrează la mormintele de lângă și daca vine ploaia udă tot. Așa că mai adăpostesc câte una alta. Și cum un monument istoric nu trebuie pitit, biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” e pusă oricând la dispoziția celor dornici de vizitare. Până acum turismul a cam șchiopătat în Petea, dar de acum speră credincioșii să meargă strună. “Am avut în primăvară o turistă. O domniță de pe la Târgu- Mureș. Na‘ că acum am uitat cum o chema… Până acum numa’ ea a venit. Și dumneata…” ne-a povestit curatorul. Numai că pentru a avea vizitatori, biserica ar trebui sa arate impecabil. Iar cei ai locului se cam plâng că nu le dă nimeni bani să o mai repare pe ici pe colo.

Vinovații făr’ de vină

Enoriașii susțin că banii pentru reparații ar trebui să le vină de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național. Că doar ei trebuie să se ocupe de conservarea monumentelor istorice. Însă, ne-a explicat Nicolae Băciuț, directorul acestei Direcții, că “există o lege a monumentelor istorice conform căreia doar proprietarii edificiilor pot face reparații.” Tot ce pot face cei de la DCCPN este să îi ajute în căutarea sponsorilor. În cazul bisericilor, proprietară este parohia. “Ne-ar fi imposibil să susținem financiar atâtea clădiri istorice. Ne ocupăm de verificarea conservării lor, însă nu sunt proprietatea noastră.” a afirmat Nicolae Băciuț.

Allain CUCU

allain@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close