Uncategorized

La vremuri noi, tot noi

Euforia pesediştilor mureşeni contrastează cu starea naţiunii * Candidaţii au căzut cu brio la proba de spiritualitate * Trădătorii pensionarilor şi sindicaliştilor şi-au făcut cuib în PSD * Cristian Georgescu trebuie să muncească, nu să candideze * “Nu ne-am propus să câştigăm în toate localităţile” * Spectacolul lui Adrian Păunescu i-a adus în pragul disperării pe social-democraţi.

Lansarea candidaţilor PSD la Mureş s-a pregătit fie în mare grabă, fie în mare taină. Asta deoarece, doar cu o zi înainte s-a anunţat oficial evenimentul de săptămâna trecută, lucru care i-a luat prin surprindere chiar pe unii membri care, nemulţumiţi că s-au făcut schimbări pe liste peste noapte, au spus că li se ascund anumite lucruri. La lansarea candidaţiilor pentru primării şi Consiliul Judeţean a participat vicepreşedintele PSD, Nicolae Văcăroiu, de această dată, lăsat mai lejer de Serviciile de Pază şi Protecţie. Nu au mai fost controale stricte, nici nu s-a ţinut o evidenţă clară a celor care intrau în sală, ceea ce i-a făcut pe reprezentanţii instituţiilor ce asigurau ordinea să intre într-o oarecare panică. “Nu se verifică invitaţiile, nu se fac nici măcar controale de rutină; dacă se întâmplă ceva, noi răspundem” – a spus unul dintre ei preocupat de siguranţa celui de-al doilea om în stat.
Sala de spectacole a Casei de Cultură “Mihai Eminescu” s-a umplut de purtători ai cravatelor albastre, pe care unii s-au jenat să şi le pună la gât aşa că au preferat să le ţină în mână sau să le lase să atârne din buzunar. Candidaţii PSD din Mureş nu au apucat să citească ghidul electoral de bune maniere şi vestimentaţie elaborat de partid pe model american, aşa că fiecare s-a îmbrăcat cu ce a avut, iar la capitolul “spiritualitate” nu au reuşit să exceleze. Starea de spirit mult prea euforică în comparaţie cu starea naţiunii a fost însă mult peste aşteptări. După ce vor citi ghidul electoral şi dacă vor reuşi să se şi conformeze social-democraţii vor şti că trebuie să poarte şosete lungi, să spună bancuri despre opoziţie, să nu poarte bijuterii de prost gust şi să nu afişeze opulenţă. Precum şi alte detalii cu care speră că vor reuşi să păcălească electoratul. Cel care a dat citire strategiei locale a fost vicepreşedintele Alexandru Petru Frătean, mult mai “împlinit”(doar fizic), decât atunci când era la PD şi arunca cu pietre în geamurile PDSR. Cum de altfel făcea şi colegul lui, Viorel Bubău, pentru care chiar şi legile banale nu sunt făcute pentru a fi respectate. Astfel “cel mai bun călăreţ dintre primari şi cel mai bun primar dintre călăreţi” a ţinut morţiş să-şi parcheze frumuseţea de maşină chiar la intrare; asta după ce poliţistul a încercat în zadar să-l determine să plece.

Show de show

Maestrul de ceremonii în prezentarea candidaţilor a fost preşedintele executiv Cristian Georgescu, care nu s-a regăsit pe nici una dintre liste. Fie că se păstrează pentru funcţii mai sus-puse, fie că aşa cum spunea preşedintele Ovidiu Natea, “Georgescu trebuie să muncească, nu să candideze”. Pe listele de consilieri judeţeni figurează şi celebri sindicalişti precum Emil Giurconiu şi Ioan Hasaşiu de la pensionari, care chiar în Săptămâna Mare se jura că nu este membru PSD. Aproape fiecare dintre cei propuşi a fi aleşi a ţinut neapărat să se bage în seamă şi să ţină un scurt speech, ca la Oscar. Doar că nu au mulţumit mamei care
i-a născut, ci PSD-ului, care i-a făcut oameni. S-a remarcat Mircea Rusu, cântăreţul candidat de la Band, care vrea să vadă “iarba verde de acasă”, dar şi Ioan Chioralia, care a spus că “apa trece, PSD rămâne” (ca o piatră?). Cu această ocazie cei prezenţi au putut afla că Florin Vlas nu este doar benzinar ci şi sociolog, iar Ioan Vasu va candida împreună cu fiul, Raul. De altfel, puţini tineri au fost promovaţi de PSD Mureş. S-a remarcat şi absenţa femeilor pe lista candidaţilor. Şi la acest aspect Ovidiu Natea a găsit o explicaţie: femeile se vor viceprimari sau pe înţelesul tuturor sub funcţia de primar. În final, Nicolae Văcăroiu a spus câteva vorbe de încurajare după care s-a anunţat o scurtă pauză urmată de spectacolul senatorului Adrian Păunescu. Profitând de pauză, mulţi dintre viitorii candidaţi au preferat să plece. Pentru poetul senator nu a contat că sala era aproape goală; el şi-a făcut show-ul, spre disperarea organizatorilor care au aprins chiar lumină în sală pentru ca Păunescu să vadă că merge în gol. Într-un final fericit, fiecare a reuşit să-şi păstreze zâmbetul de complezenţă mai mult sau mai puţin convinşi că merg pe drumul cel bun, împreună cu PSD.
Vicepreşedintele Senatului a declarat în conferinţa de presă că sunt foarte mulţi candidaţi, dar că PSD nu şi-a propus să câştige chiar în toate localităţile.

100 % acieaşi

Conservatorismul PSD Mureş s-a arătat pe deplin cu ocazia stabilirii candidaţilor la primăriile din judeţ. Peste tot au rămas cam acieaşi oameni. Dorin Dăneşan la Sighişoara, Marian Traian la Reghin, Ovidiu Dancu la Luduş, Octavian Popa la Târnăveni şi Vasile Cornea la Iernut sunt cei pe mâna cărora PSD va merge şi în acest an. Până şi în localităţile rurale sau în noile oraşe făcute pe hârtie de guvernarea PSD au fost păstraţi aceeaşi oameni. 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close