Legalizarea inselaciunii bancare
Recent, Parlamentul a decis amendarea unei legi pentru combaterea coruptiei. Astfel, fapte precum incalcarea normelor bancare de creditare si folosirea creditului in alte scopuri decat cele pentru care a fost contractat, daca acesta nu este garantat din fonduri publice, vor fi pedepsite cu o simpla amenda contraventionala. Cine scapa si mai ales ce urmeaza?
In timp ce UE urmareste tot mai atent lupta impotriva coruptiei din Romania, parlamentarii au dezincriminat o serie de infractiuni care faceau obiectul unor dosare stufoase aflate in competenta DNA. Legea 69/2007 a intrat deja in vigoare asa ca, luna viitoare, Comisia Europeana ar putea gasi si circa 50 de dosarele penale pe care va sta scris “achitat”. Motivul? Actul normativ care modifica Legea 78/2000 privind sanctionarea unor acte de coruptie a dezincriminat fapte precum incalcarea normelor bancare de creditare si folosirea creditului in alte scopuri decat cele pentru care a fost contractat. Faptele raman in sfera penalului doar daca respectivul credit este garantat din fonduri publice sau urmeaza sa fie acoperit din fonduri publice. Actul normativ a fost initiat in mai 2006, de trei parlamentari PSD si a avut un traseu alambicat si controversat. Initial, Senatul a respins initiativa PSD-ului, dar legea a fost votata de deputati. Si presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge actul normativ pentru ca, in forma initiala, ar fi fost dezincriminata inclusiv deturnarea creditului garantat din fonduri publice. Dupa ce a ajuns din nou la Senat, legea a suferit noi modificari si in final a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul lunii martie, intrand deja in vigoare. La vremea respectiva si Guvernul a contestat vehement actul normativ. Mai mult, dezincriminarea acestor fapte este contestata chiar si de membri ai PSD. Deputatul PSD de Mures, Liviu Timar, a declarat ca dupa parearea sa personala nu este normal ca o banca privata, care este pana la urma o afacere, sa nu poata sa-si controleze banii prin lege. Desi colegii sai din Parlament l-au asigurat ca noua lege bancara doreste sa acorde un mai mare acces la informatii pentru bancile comerciale, deputatul muresean nu prea s-a aratat increzator. Senatorul PSD Cristian Georgescu a recunoscut ca nu cunoaste in detaliu problema adoptarii legii 69/2007. “Vreau sa va spun ca in cazul in care se intampla acest lucru cred ca este vorba de o greseala si ea ar trebui corectata”, a declarat parlamentarul. In opinia lui Georgescu exista niste norme interne a fiecarei banci care impiedica evaziunea bancara si un angajament al fiecarei persoane care solicita credite ca nu le va folosi in alte scopuri decat cele declarate. “Nu cred ca este normal sa interferam in actul de justitie si daca aceste dosare au fost achitate prin aceasta lege eu zic ca este un abuzz”, a completat senatorul PSD.
Normele proprii devin lege
Potrivit presei centrale, DNA avea in lucru, la momentul adoptarii legii, circa 50 de dosare pe tema deturnarii creditului bancar, din care o parte vor primi NUP. Printre “rechinii” care ar putea fi salvati de actul normativ se afla nume grele ca si Dinel Staicu sau Sever Muresan. In prezent, faptele care in vechea legislatie erau pedepsite chiar si cu inchisoare de pana la 15 ani, vor fi sanctionate cu o simpla amenda contravenetionala.
Opinia BNR Mures
Romeo Pop, consilier juridic la BNR Mures crede ca prin dezincriminarea acestor fapte s-a efectuat o aliniere la ordonanta de urgenta 99/2006 prin care se aplica directivele Uniunii Europene fata de politicile bancare. “Dupa parerea mea in vechea formulare se lasa loc de interpretari pentru ca era suficient ca o norma interna a unei banci sa fie incalcata ca vinovatul sa intre in sfera penalului”, a declarat Pop. Totusi BNR nu s-a implicat cu nimic in promovarea acestei legi, majoritatea actiunilor fiind luate de catre Asociatia Romana a Bancilor. In ceea ce priveste dosarele pe rol care exista la momentul actual ele vor fi discriminate pentru ca “o data cu promulgarea acestei legi sanctiunle nu mai au sens”. Despre utilitatea acestei modificari, Romeo Pop crede ca “doar bancile comerciale pot sa dea semen daca va fi mai bines au nu”. In opinia consilierului juridic singurii responsabili pentru acesta lege sunt parlamentarii care si-au asumat prin vot acest lucru.
Motive
“Proiectul de modificare a Legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie nr.78/2000 urmareste sa elimine caracterul interpretativ si abuziv al unor prevederi ale acestei legi, in ceea ce priveste utilizarea unor credite de catre societatile comerciale. Conform prevederilor actuale ale legii sunt asimilate infractiunilor de coruptie si sunt pedepsite cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, acordarea de credite cu incalcarea normelor de creditare ale bancilor sau neurmarirea acestora conform acelorasi norme de creditare. In aceste conditii, procurorii DNA pot face anchete si cercetari cu privire la derularea creditelor, pentru a vedea daca s-a incalcat norma interna a bancii. Dar normele interne ale unei banci nu sunt legi sau acte normative prin a caror incalcare sa se atraga raspunderea penala. Normele interne ale bancii reprezinta un Regulament intern al bancii care ar trebui sa priveasca exclusiv banca si clientul”, se arata in expunerea de motive a legii.
Ionel ALBU
Gheorghe Branzei, presedintele BNR Maramures nu crede insa ca va creste inselaciunea in domeniul bancar: “Este o pozitie luata in Legislativ in baza interventiilor facute din cate stiu de Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Sigur ca aici a intervenit in apararea lucratorilor din sistemul bancar presedintele ARB. In sistemul bancar se lucreaza dupa niste norme, stabilite atat de BNR, cat si norme proprii care devin lege pentru lucratorul din banca, lucrator care daca respecta normele nu poate fi tras la raspundere pentru incalcarea legislatiei. Daca isi incalca normele proprii pe care le are, atunci sigur devine o fapta care poate fi incriminata. Dar cred ca lucratorii din sistemul bancar respecta normele de lucru. Din acest punct de vedere, pozitia mea e ca faptele respective nu vor creste ca intensitate sau ca valoare. Cand se acorda creditul pentru o anumita directie, bancile au sarcina sa verifice in ce directie s-a dus creditul respectiv. Pe acest domeniu exista si alte institutii abilitate sa urmareasca fraudele si unde se comunica situatii de acest gen, inclusiv din sistemul bancar. Si sistemul bancar trebuie sa se adapteze dupa norme Bancii Centrale Europene. Este mai relaxat sistemul din punct de vedere al normelor la care a revenit BNR, dar sa vedem ce sistem de urmarire o sa aiba bancile comerciale, a spus Gheorghe Branzei, directorul BNR Maramures.
Eu personal am doua lucruri de spus referitor la aceasta problema. In primul rand daca asa spune legea noi o vom respecta fara comentarii. Doi, pe mine la Targu-Mures nu ma afecteaza cu nimic aparitia acestei legi pentru ca nu am avut cazuri de acest gen. O banca privata isi aplica normele proprii iar daca le aplicam cum trebuie nu o sa avem probleme de acest fel. Cred ca prin aceasta lege se armonizeaza legislatia noastra cu cea Europeana in domeniu pe care noi cei de la BRD o respectam de mult.
Corneliu Grosu, director
BRD Targu-Mures