Uncategorized

Relatiile Occident-Rasarit – continuitate si discontinuitate

Timp de doua zile, intre 25 si 26 mai a.c., la Universitatea “Petru Maior” din Targu-Mures a avut loc cea de-a VI-a editie a Sesiunii stiintifice internationale cu tema “Continuitate si discontinuitate in relatiile Occident-Rasarit”. Organizata de Institutul de Cercetari Socio-Umane “Gheorghe Sincai” al Academiei Romane si de Facultatea de Stiinte si Litere – Catedra de Istorie-Relatii internationale din cadrul Universitatii “Petru Maior” cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judetean Mures, aceasta manifestare de inalta tinuta academica a reunit cadre didactice universitare, istorici si cercetatori din Franta, Turcia, Ungaria, India, Republica Moldova, Australia, Italia si Romania.

Dintr-o perspectiva echilibrata, sesiunea a reusit sa surprinda aspecte istorice, politice, economice si culturale esentiale ce au vizat translatiile identitare intre Occident si Rasarit, imagini, frontiere, comunicare interculturala, precum si cadrul intelectual al relatiilor Apus-Rasarit. A fost o reusita datorata in primul rand modului impecabil de organizare a manifestarii de catre Institutul de cercetari Socio-Umane din Targu-Mures, gradului de implicare al personalului Institutului, si nu in ultimul rand personalitatilor care au onorat invitatia de a participa la aceasta manifestare, printre care amintim pe academicianul Camil Muresanu, presedintele filialei din Cluj-Napoca a Academiei Romane, academician Dumitru Protase, prof.dr. Claude Karnoouh, profesor emerit de filozofie si psihologie la Centrul National de Resurse Stiintiifice din Paris si Maria Berenyi, director al Institutului de cercetare al romanilor din Ungaria.

“Avem capacitatea de reechilibrare morala si intelectuala a acestui decalaj…”

Aratand importanta acestei manifestari in cadrul spiritual si universitar muresean, profesor dr. ing. Liviu Marian, Rector al Universitatii “Petru Maior” din Targu-Mures, a declarat: “Din cele sase editii pe care le-a cunoscut aceasta manifestare, am placerea sa mentionez ca este a patra la care participam in calitate de organizatori alaturi de Institutul de Stiinte Socio-Umane “Gheorghe Sincai” din Targu-Mures. Din pacate este si prima la care lipseste – plecat prematur dintre noi – prof.dr. Grigore Ploesteanu, sufletul editiilor anterioare. Si tema din acest an a Sesiunii este una generoasa care poate si va genera cu siguranta dezbateri deosebit de interesante. Unde incepe Estul si unde se termina Vestul? Acest raport nu trebuie sa creeze complexe pentru ca Europa unita are nevoie de noi, dar in aceelas timp si noi avem nevoie de Europa, iar acest fapt va genera in timp o schimbare profunda de mentalitati si in aceasta parte a Europei”. Prezent la aceasta manifestare, academician prof. dr. Camil Muresanu a tinut sa transmita un mesaj optimist mentionand urmatoarele: “Tema acestei Sesiuni de comunicari stiintifice nu poate sa nu ne duca cu gandul la destinul propriei noastre tari si natiuni. Situati in jumatatea orientala a Europei am fost separati de restul acesteia si drept urmare am acumulat in timp decalaje sub toate aspectele. Nu trebuie insa sa disperam. Avem capacitatea de reechilibrare morala si intelectuala a acestui decalaj…”

Nicolae BALINT

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close